Ένα ευχάριστο «διάλειμμα» με τον Σνούπι και τον πατέρα του, Τσαρλς Σούλτζ, γεννήθηκε 26 Νοεμβρίου

Οι Ξεκαρδιστικές ιστορίες του Σνούπι έφθασαν να δημοσιεύονται σε 2.600 εφημερίδες στον πλανήτη μας και θεωρείται το διασημότερο και με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία κόμικς στον κόσμο. Η σειρά διαβαζόταν καθημερινά από 355 εκατομμύρια αναγνώστες, σε 21 διαφορετικές γλώσσες, σε 75 χώρες. Με περίπου 20.000 στριπ των τεσσάρων καρέ σε διάρκεια 50 ετών τα Peanuts θεωρούνται από ορισμένους ως η μεγαλύτερη ιστορία που έχει ειπωθεί ποτέ από άνθρωπο.

Ο Τσαρλς Σουλτς γεννήθηκε το 1922 στη Μινεάπολη. Ο ίδιος δέχεται πως η ατμόσφαιρα και τα δρώμενα των κόμικς του αντικατοπτρίζουν την παιδική του ηλικία - και πώς η ομοιότητα με τον ήρωά του Τσάρλι Μπράουν δεν περιορίζεται μόνο στο μικρό όνομα.


Το πρώτο επεισόδιο με τις περιπέτειες της απίθανης παρέας είχε δει το φως της δημοσιότητας στις 2 Οκτωβρίου 1950 σε επτά εφημερίδες.

Οι Ξεκαρδιστικές ιστορίες του Σνούπι έφθασαν να δημοσιεύονται σε 2.600 εφημερίδες στον πλανήτη μας και θεωρείται το διασημότερο και με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία κόμικς στον κόσμο.

Η σειρά διαβαζόταν καθημερινά από 355 εκατομμύρια αναγνώστες, σε 21 διαφορετικές γλώσσες, σε 75 χώρες.

Στην Ελλάδα έχει κατά καιρούς εμφανιστεί σε καθημερινές εφημερίδες, ενώ για αρκετό διάστημα η σειρά δημοσιευόταν και στο περιοδικό κόμικς «Βαβέλ».
Ήδη το 1955 το στριπ ήταν αρκετά διάσημο, ώστε να κερδίσει το βραβείο "Reuben" (το "Όσκαρ" των κόμικς) που απονέμει η Ένωση Σχεδιαστών Κόμικς (National Cartoonists Society). Ας σημειωθεί ότι ο Σουλτς είναι ο μόνος καλλιτέχνης που κέρδισε δύο φορές αυτό το βραβείο (το ξαναπήρε το 1964).

O Charles Schulz επί τω έργω: Σχεδιάζοντας τον ήρωα των Peanuts, Charlie Brown

 

Η μεγάλη αναγνώριση έρχεται στα μέσα της δεκαετίας του '60, όταν περιοδικά σαν το Τime, το Life, το Newsweek κλπ., του αφιερώνουν εξώφυλλα και εκτενείς παρουσιάσεις.

Η παγκόσμια "δόξα" έρχεται όταν, στα 1969, οι αστροναύτες που πάνε στο φεγγάρι ονομάζουν τα διαστημικά οχήματά τους Σνούπυ και Τσάρλι Μπράουν.

Η συνέντευξη του Charles Schulz στην εκπομπή Good Morning America 1987 ( στα αγγλικά)

 

Ήταν από τα πλέον αγαπημένα στους διανοούμενους κόμικς. Στα μέσα της δεκαετίας του '80 ο Ουμπέρτο Εκο, γνωστός εκτός των άλλων για την αγάπη του στα προϊόντα της μαζικής κουλτούρας, σε σχετικό άρθρο του αποκαλούσε τον Σουλτς «ποιητή της ανθρώπινης συνθήκης». «Η ποίηση αυτών των "παιδιών" προέρχεται από το γεγονός ότι επανανακαλύπτονται στον κόσμο τους όλα τα προβλήματα, όλες οι οδύνες των ενηλίκων» τόνισε.

Οι περισσότεροι από μας είναι γραφτό να χάνουμε συχνότερα απ' όσο κερδίζουμε. Αυτό είναι το μεγάλο καλαμπούρι των «Πίνατς». Ο Τσαρλς Σουλτς το ανέπτυξε μέσα από τις περιπέτειες των μικρών ηρώων του που αντιμετωπίζουν ένα συσσίφειο κόσμο γεμάτο δέντρα, που τρώνε χαρταετούς και μπάλες που δραπετεύουν. Το έργο της ζωής του ήρθε να μας τονίσει πως η αυτοεπίγνωση και μια λεπτή αίσθηση ειρωνείας δεν σημαίνουν συναισθηματική φτώχεια και πως το να χάνεις στη ζωή δεν ισοδυναμεί με ήττα.

 


Οι ήρωες:


Λάινους Βαν Πελτ
Ο Λάινους είναι ο μικρός διανοούμενος
της παρέας και ίσως ο πιο ταλαιπωρημένος εξαιτίας των μαρτυρίων που συχνά τον υποβάλλει η αδελφή του Λούσι.

Γούντστοκ
Ο έμπιστος φίλος του Σνούπι έκανε την παρθενική του εμφάνιση στο χαρτί στις 4 Απριλίου του 1967. Γρήγορα, το αδύναμο πουλάκι, που δυσκολεύεται να πετάξει και ακόμη περισσότερο να... προσγειωθεί, θα γίνει πολύτιμος βοηθός του ήρωα, αποδεικνύοντας μάλιστα ότι διαθέτει και προσόντα γραμματέα!

Τσάρλι Μπράουν
«Το αγόρι με το στρογγυλό κεφάλι» γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου του 1950. Η σκληρότητα των άλλων παιδιών θα τον κάνει να γίνει σιγά σιγά σκυθρωπός, οι πρώτες του εμφανίσεις όμως συνοδεύονται από ένα πλατύ χαμόγελο. Ίσως γιατί, τότε, στην αρχή, δεν ξέρει ακόμη ότι στο μέλλον θα τον ταυτίζουν με τους «λούζερ», ότι θα εκνευρίζει μονίμως τους φίλους του και ότι δεν θα μπορέσει ποτέ να γίνει καλός στο μπάσκετ! Ισως η χαρούμενη όψη του να οφείλεται και σε μια προαίσθηση της φήμης που επρόκειτο να αποκτήσει σε όλο τον κόσμο, αφού εκατομμύρια αναγνώστες πίστευαν στην αβεβαιότητα και τα άγχη του.

Σνούπι
Ο πιο φιλοσοφημένος σκύλος του κόσμου «γεννιέται» στις 4 Οκτωβρίου του 1950, αλλά θα χρειαστεί να περάσει αρκετός χρόνος ως τη στιγμή που θα μάθει να περπατά στα δύο του πόδια και να σκέφτεται - να μοιάζει με άνθρωπος, όπως πολλοί ζωόμορφοι ήρωες των κόμικς.

Το 1965 ο Σνούπι αρχίζει μάλιστα καριέρα συγγραφέα, γεγονός που ακολουθείται από μια σειρά κρίσεων υπαρξιακών και στιγμών ευφορίας. Οι... περιπέτειες της σκέψης του θα τον οδηγήσουν αργότερα στην «υιοθέτηση» διαφορετικών προσωπικοτήτων χωρίς να πάθει κρίση ταυτότητας.

Λούσι βαν Πελτ
Ο Σνούπι και ο Τσάρλι Μπράουν ήταν μια χαρά, έως ότου εισέβαλε στη ζωή τους η Λούσι. Νεότερη κατά δύο χρόνια (η πρώτη της εμφάνιση σε καρέ έγινε στις 3 Μαρτίου του 1952), θεωρεί τον εαυτό της ιδιοφυΐα, μιλά δυνατά και δεν παραλείπει να κοιτάζεται κάθε τόσο στον καθρέφτη της, διεκδικώντας τα σκήπτρα τής περισσότερο γκρινιάρας στον κόσμο.
Το Νοέμβριο του 1999 ο Τσαρλς Σουλτς υπέστη ένα σοβαρό καρδιακό επεισόδιο, το οποίο τον οδήγησε στην απόφαση να σταματήσει τα Peanuts, απόφαση την οποία ανακοίνωσε στις 14 Δεκ. 1999. 

Μέρη του παρόντος κειμένου είναι αναδημοσίευση από το περιοδικό Time και ασχολούνται ακριβώς με το τέλος των Peanuts μετά από 50 χρόνια. Με περίπου 20.000 στριπ των τεσσάρων καρέ σε διάρκεια 50 ετών τα Peanuts θεωρούνται από ορισμένους ως η μεγαλύτερη ιστορία που έχει ειπωθεί ποτέ από άνθρωπο.
Ο Σουλτς απεβίωσε στις 12 Φεβρουαρίου του 2000 ενώ κοιμόταν στο σπίτι του από την ασθένεια που τον οδήγησε να εγκαταλείψει την ενεργό δράση, από καρκίνο του παχέος εντέρου, μερικές εβδομάδες μετά τον αποχωρισμό του με τον Τσάρλι Μπράουν και την παρέα του.

Η είδηση θανάτου του δημιουργού των Peanuts, Charles M. Schulz, από το CNN

 


Πηγή: greekcomics.gr με πληροφορίες από το ndimou.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ