Πεντανόστιμο κρεμώδες κριθαρώτο με μανιτάρια porcini και τρούφα:σας αξίζει για weekend sinner!

tips: για να κοντράρουμε τη λιπαρότητα του πιάτου μπορούμε να προσθέσουμε 2 κ.σ. ψιλοκομμένη άγρια ρόκα στο τέλος, μαζί με την παρμεζάνα.

Yλικά

500 γρ. κριθαράκι χονδρό
2 μανιτάρια πορτομπέλο, 3-4 σιτάκε, 4-5 καφέ (brown)
1/2 φλ.τσ. αποξηραμένα porcini μουλιασμένα για 30'
1/2 κ.γ. κρέμα ή βούτυρο τρούφας
4 σκ. σκόρδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. βούτυρο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. κρέμα γάλακτος
1 λ. ζωμό κότας
1/2 φλ.τσ. τριμμένη παρμεζάνα (από κομμάτι)
αλάτι, πιπέρι

 

Παρασκευή
Καθαρίζουμε τα μανιτάρια (που πρέπει να είναι όλα πολύ φρέσκα) και τα κόβουμε σε φετάκια. Αν δεν βρούμε ένα είδος βάζουμε περισσότερα από άλλο. Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι λιώνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και 1 κ.σ. βούτυρο και μόλις κάψουν σοτάρουμε τα μανιτάρια και τις σκελίδες του σκόρδου σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν, χωρίς να μαλακώσουν πολύ, περίπου 2'. Τα βγάζουμε και τα φυλάμε χωριστά. Βάζουμε σε κατσαρολάκι τον ζωμό, να διατηρείται καυτός. Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και 1 κ.σ. βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο, χωρίς να πάρει χρώμα, μαζί με τα στραγγισμένα porcini, 3'-4'. Προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε καλά, να πάρει το λάδι. Ρίχνουμε το ζωμό λίγο λίγο, ανακατεύοντας και περιμένοντας να τον πιει κάθε φορά. Αποσύρουμε από τη φωτιά μόλις έχει βράσει αρκετά και είναι καλά χυλωμένο. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό, για να μη στεγνώσει. Ανακατεύουμε μέσα την κρέμα ή το βούτυρο τρούφας, την κρέμα γάλακτος, την παρμεζάνα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μεταφέρουμε το κριθαρότο σε απλωτό σκεύος σερβιρίσματος. Το απλώνουμε και βάζουμε από πάνω το μείγμα των μανιταριών. Σερβίρουμε αμέσως.

tips: για να κοντράρουμε τη λιπαρότητα του πιάτου μπορούμε να προσθέσουμε 2 κ.σ. ψιλοκομμένη άγρια ρόκα στο τέλος, μαζί με την παρμεζάνα. Αν δεν έχουμε κρέμα ή βούτυρο τρούφας, μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με 1 κ.γ. λάδι τρούφας.

Πηγή: athinorama.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ