Μηχανή του χρόνου: Συγκλονιστικό βίντεο ιθαγενών που συναντούν για πρώτη φορά λευκό - Οι καταγγελίες για σκηνοθετημένη ιστορία!

Το 1976, η ομάδα του εξερευνητή Jean-Pierre Dutilleaux ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την πρωτόγονη φυλή των Toulambis, στην Παπούα της Νέας Γουινέας.

http://1.bp.blogspot.com/-Vc9JCt-8DS8/Uq26AVOVnnI/AAAAAAAAHtA/X2uX9cbgTwQ/s1600/269690798_960.jpg

Σύμφωνα με τον εξερευνητή, οι ιθαγενείς δεν είχαν δει ποτέ δυτικό άνθρωπο, ούτε είχαν γνωρίσει τον σύγχρονο πολιτισμό. Απόσπασμα από την ταινία που γύρισε ανέβηκε στο «youtube» και τράβηξε την προσοχή εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ο Dutilleaux όμως δέχτηκε δριμύτατη κριτική από τον Γάλλο ανθρωπολόγο Pierre Lemonnier, που διέψευσε την αυθεντικότητα του βίντεο. Στο κείμενό του «A la chasse à l’authentique», ο Lemonnier τόνισε ότι οι άνθρωποι που εμφανίζονται δεν ανήκουν στη φυλή Toulambis, αλλά στη φυλή Ankave-Anga. Κρατικά αρχεία απέδειξαν ότι η φυλή είχε δεχτεί επισκέψεις τουλάχιστον άλλες έξι φορές στο παρελθόν, το 1929, το 1950, το 1951, το 1965, το 1967 και το 1972.

Οι Toulambis είχαν μεταλλικά εργαλεία ήδη 40 χρόνια πριν συναντήσουν τον Dutilleaux και επισκέπτονταν τακτικά την «πολιτισμένη» περιοχή της Menyamya, που απείχε μερικές μέρες περπάτημα. Μάλιστα τη δεκαετία του ’70, ένας άνδρας Toulambis είχε φυλακιστεί για δύο μήνες στη Menyamya.

Όταν ο Lemonnier είδε για πρώτη φορά την ταινία, αναγνώρισε αμέσως το μέρος όπου γυρίστηκε. Ήταν πολύ κοντά στην περιοχή που ήταν εγκατεστημένοι οι ιθαγενείς και ακόμα πιο κοντά στην Menyamya. Το 1997, ο Dutilleuax έκανε μήνυση στον Lemonnier για δυσφήμηση, αλλά τα κρατικά αρχεία επιβεβαίωναν την ιστορία του Lemmonier. Οι ντόπιοι σύμφωνα με την καταγγελία, πληρώθηκαν αδρά για την παράσταση που έδωσαν και ο Dutilleaux, χωρίς να παραδεχτεί την απάτη του, σχολίασε: «Αν οι Toulambis είναι ηθοποιοί, τότε τους αξίζει ένα βραβείο César».

 



mixanitouxronou.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ