Vintage Story: Η ειρωνεία της ιστορίας - 26.8.1944: Πρίν από 70 χρόνια ο μεγάλος πολιτικός άνδρας, Σαρλ Ντε Γκωλ, έμπαινε θριαμβευτής στο ελεύθερο Παρίσι - 2014: Ο Φ. Ολάντ ζει τη μέγιστη ταπείνωση

Ο Σαρλ ντε Γκολ, έξω από τον Καθεδρικό της Νοτρ Νταμ, αρνείται να καλυφθεί από τον καταιγισμό των πυρών και βαδίζει αγέρωχα ως τον προθάλαμο του ναού, για να χριστεί επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης.

«Ο Σαρλ ντε Γκολ, έξω από τον Καθεδρικό της Νοτρ Νταμ, αρνείται να καλυφθεί από τον καταιγισμό των πυρών και βαδίζει αγέρωχα ως τον προθάλαμο του ναού, για να χριστεί επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης.

Το αγέρωχο βάδισμά του ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά, που πολλά είχαν τον ίδιο στόχο, γίνεται σύμβολο της γαλλικής περηφάνιας που τόσο αποζητούσε να αναδείξει. Ο ανταποκριτής του BBC αναμεταδίδει έντρομος το σκηνικό, μένοντας άφωνος από το θάρρος του στρατηγού: «Ο στρατηγός ντε Γκολ προχωρά ευθεία μέσα σε καταιγισμό πυρών. Βαδίζει χωρίς δισταγμό … ακόμα και με τις σφαίρες να πέφτουν πάνω του βροχή. Είναι το εξαιρετικότερο παράδειγμα θάρρους που έχω δει ποτέ!»…

Ο ίδιος, προσωρινός -αλλά αδιαφιλονίκητος- πρόεδρος της Γαλλίας, σχηματίζει κυβέρνηση και δίνει υπουργικές θέσεις σε ευρύτατες δημοκρατικές δυνάμεις, ακόμα και στο αντίπαλο δέος, τους κομμουνιστές. Μετά την εκλογική αναμέτρηση του Οκτωβρίου του 1945, το νεοεκλεγμένο σώμα ψηφίζει ομόφωνα τον ντε Γκολ ως πρόεδρο της Γαλλίας.

Το οικονομικό του πλάνο ωστόσο και οι εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις που εισήγαγε έφεραν γρήγορα τριβές στην κυβέρνηση συνεργασίας, με τον ίδιο να διαμαρτύρεται ότι «δεν μπορώ να κυβερνήσω με συμβιβασμούς».

Μόλις δύο μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας, ο ντε Γκολ παραιτείται αιφνιδίως από τη θέση του (20 Ιανουαρίου 1946) σε μια πράξη που χαιρετίστηκε γενικώς ως «τολμηρό αλλά ανόητο πολιτικό τέχνασμα». Ο στρατηγός και ήρωας πολέμου, που εκτίμησε ότι σύντομα ο λαός της Γαλλίας θα τον ζητούσε και πάλι πίσω, θα περνούσε έκτοτε μπόλικα χρόνια στο περιθώριο της μάχιμης πολιτικής».

Tags

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ