Ποια είναι η Top Woman Βάσω Αποστολοπούλου που ανακάλυψε το εμβόλιο για τον καρκίνο του μαστού στις 22/8/1987, τη λατρέψαμε & μετά τη χλευάσαμε κατά την προσφιλή μας τακτική;

Η Βάσω Αποστολοπούλου γεννήθηκε πριν από 42 χρόνια στην Αμαλιάδα. Το 1966 η οικογένειά της μεταφέρθηκε στην Αυστραλία. «Μεγάλωσα με τα ελληνικά ήθη κι έθιμα αλλά μαθήτευσα σε σχολείο της Αυστραλίας. Έχω Έλληνες γονείς οπότε δεν μπορώ να πω ότι είμαι Αυστραλιανή αλλά αφού έχω μεγαλώσει στην Αυστραλία δεν μπορώ να πω ότι είμαι Ελληνίδα. Πραγματικά δεν ξέρω τι  είμαι» είχε πει παλιότερα σε συνέντευξη γελώντας.

Η Βάσω Αποστολοπούλου γεννήθηκε πριν από 42 χρόνια στην Αμαλιάδα. Το 1966 η οικογένειά της μεταφέρθηκε στην Αυστραλία. «Μεγάλωσα με τα ελληνικά ήθη κι έθιμα αλλά μαθήτευσα σε σχολείο της Αυστραλίας. Έχω Έλληνες γονείς οπότε δεν μπορώ να πω ότι είμαι Αυστραλιανή αλλά αφού έχω μεγαλώσει στην Αυστραλία δεν μπορώ να πω ότι είμαι Ελληνίδα.



Πραγματικά δεν ξέρω τι  είμαι» είχε πει παλιότερα σε συνέντευξη γελώντας. Γλυκιά, διακριτική, σεμνή δεν αφήνει σε καμία περίπτωση την έπαρση να την παρασύρει: «ήθελα απλώς να συμβάλω κι εγώ στην έρευνα κατά του καρκίνου» λέει την ώρα που το περιοδικό «Time» την χαρακτηρίζει ως μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες στο εξωτερικό. Έχει προηγηθεί το βραβείο Tall Poppy Award από την κυβέρνηση της Αυστραλίας που χορηγείται κάθε χρόνο στον κορυφαίο επιστήμονα της Αυστραλίας ενώ η εφημερίδα Herald-Sun έχει χαρακτηρίσει το εμβόλιό της επαναστατικό. Συνολικά από το 1996 έχει λάβει 80 διαφορετικά βραβεία από πολλές χώρες του κόσμου για το επιστημονικό της έργο!



Η Ελλάδα που πληγώνει
Στην χώρα μας  ακούσαμε για πρώτη φορά το όνομα Βάσω Αποστολοπούλου το 1997. Η νεαρή ερευνήτρια επισκέφθηκε τη χώρα της γεμάτη ελπίδα, ελπίδα  που ήθελε να μοιραστεί μαζί μας. Στην αρχή αντιμετώπισε τις αμφιβολίες. «Είναι δυνατόν μια νεαρή κοπέλα να ανακαλύψει κάτι που παντού στον κόσμο, για αιώνες, αναζητούν άλλοι επιστήμονες, σπουδαιότεροι από αυτήν; Μήπως μας πουλάει φούμαρα για μεταξωτές κορδέλες, όπως θα έλεγαν και οι γιαγιάδες μας;»Υπήρξαν και κάποιοι που την αγκάλιασαν, λίγοι κι εκλεκτοί. Για τους υπόλοιπους η αμφιβολία διαδέχτηκε την απόρριψη: « Τη διακοπή της κλινικής μελέτης που περιλαμβάνει τη χορήγηση εμβολίου MFP συνιστά  ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων. Πρόκειται για το εμβόλιο κατά του καρκίνου του μαστού που παρασκεύασε η ελληνίδα ομογενής από την Αυστραλία Βάσω Αποστολοπούλου» έγραφαν οι εφημερίδες το 2000. Αιτία της διακοπής ήταν ο μικρός αριθμός ασθενών που συμμετείχαν και ότι 3 από τις 33 ασθενείς που συμμετείχαν υποτροπίασαν. Για μία ακόμη φορά  χάσαμε την ευκαιρία να έχουμε την πρωτιά της παραγωγής του εμβολίου στην χώρα μας. Σήμερα το εμβόλιο αυτό κυκλοφορεί κανονικά κι έχει πάρα πολύ καλά αποτελέσματα.

Όσα δήλωσε η ίδια μετά την απόρριψη - αμφισβήτησ

«Με αγνόησαν, και σήμερα επικαλούνται έλλειψη βιβλιογραφίας. Δεν ξέρω τι να πω.» Σε αυτήν τη φράση συνοψίζεται η συνέντευξη που παραχώρησε σε εφημερίδα της ομογένειας η Βάσω Αποστολοπούλου σχετικά με τη διακοπή της έρευνας στην Ελλάδα για το εμβόλιο κατά του καρκίνου του μαστού.

Η κ. Αποστολοπούλου, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα της ομογένειας Νέος Κόσμος, δηλώνει «κατάπληκτη» από την εισήγηση της Επιστημονικής και Δεοντολογικής Επιτροπής Εγκρίσεως Κλινικών Δοκιμών του ΕΟΦ να διακοπεί στην Ελλάδα η έρευνα για το εμβόλιο κατά του καρκίνου του μαστού, που άρχισε το Δεκέμβριο του 1997.

«Οι απόψεις κάποιων γιατρών και φαρμακοποιών της Ελλάδας για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και τη στατιστική επάρκεια του δείγματος των ασθενών που παίρνουν μέρος στις κλινικές δοκιμές είναι παντελώς αβάσιμες» υποστηρίζει η ίδια στη συνέντευξή της.

«Τι εννοώ; Εννοώ ότι δεν έχουμε συγκεντρώσει ακόμη τα δεδομένα που θα μας πείσουν για την αποτελεσματικότητα ή μη του εμβολίου. Αναφέρουν ότι, από τις 33 γυναίκες που πήραν μέρος στη μελέτη, η ασθένεια σε τρεις υποτροπίασε, δηλαδή παρουσίασαν πάλι συμπτώματα καρκίνου» καταλήγει.

Από την πλευρά του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε ανακοίνωσή του είχε δηλώσει «δικαιωμένος» για την άποψη που διατύπωσε πριν από τρία χρόνια, ότι δηλαδή «επρόκειτο περί μιας ακόμη εκ των πολυάριθμων ανά την υφήλιο διενεργούμενων μελετών και εις ουδεμία περίπτωση περί εμβολίου».

«Ο ΙΣΑ, με δεδομένη πλέον την πορεία της υποθέσεως αυτής, προσβλέπει σε μία, έστω και εκ των υστέρων, πλήρη ενημέρωση του κοινού, έτσι ώστε η ελληνική κοινωνία, και ιδίως η άμεσα ενδιαφερόμενη ομάδα του γυναικείου πληθυσμού, να αποκτήσει εναργή εικόνα της εξελίξεως, η οποία κάθε άλλο παρά επιτρέπει την επένδυση ελπίδων στην συγκεκριμένη πειραματική μελέτη, η οποία δυστυχώς δεν ευτύχησε» κατέληγε η ανακοίνωση.

Βάσω Αποστολοπούλου

Το εμβόλιο της ελπίδας
Λίγοι ακόμα και σήμερα γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι αυτό το εμβόλιο. Σε τι μπορεί να μας βοηθήσει. Μήπως αν χορηγηθεί σε έναν καρκινοπαθή μπορεί να τον γιατρέψει; «Όχι!» απαντά η ερευνήτρια. «Δεν πρόκειται για φάρμακο θεραπείας του καρκίνου αλλά για εμβόλιο, δηλαδή για μέθοδο πρόληψης.» Όπως ήταν λογικό οι πρώτες δοκιμές έγιναν σε ανθρώπους που έπασχαν από τη νόσο ώστε να ερευνηθεί η αντίδραση του οργανισμού. Στη συνέχεια το εμβόλιο χορηγήθηκε σε γυναίκες που είχαν υποστεί μαστεκτομή ή απλή αφαίρεση του όγκου ώστε να αποφευχθεί η επανεμφάνιση του. «Όλοι έχουμε κάποιον φίλο ή συγγενή που υποφέρει από την επάρατο νόσο. Αυτό με έκανε να θέλω να βοηθήσω κι εγώ να λυθεί το πρόβλημα» λέει η Βάσω Αποστολοπούλου. Οι προσπάθειές της συνεχίζονται. Σήμερα προσπαθεί να πάει ένα βήμα πάρα πέρα. Θέλει να χτυπήσει την επάρατο νόσο και να την εξαφανίσει. Δοκιμάζει ένα φάρμακο σε πειραματόζωα που ελπίζει ότι θα σκοτώνει το αδενοκαρκίνωμα εντελώς, ακόμα κι αν βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Ελπίζει ότι σε ένα-δύο χρόνια θα μπορέσει να δοκιμάσει το φάρμακο και στον άνθρωπο.



Περήφανη ως Ελληνίδα
Η Βάσω Αποστολοπούλου παρακολούθησε αγγλόφωνο σχολείο αλλά κάθε Σάββατο παρακολουθούσε μαθήματα ελληνικής γλώσσας. Όμως επειδή δεν τη χρησιμοποιεί συχνά, τη βρίσκει δύσκολη γλώσσα και συχνά δεν μπορεί να εκφραστεί σωστά. Έχει έναν μικρότερο αδερφό και πολλούς φίλους που παραπονιούνται επειδή δεν την βλέπουν συχνά. Είναι εύκολο να την βρει κανείς όμως στα εργαστήρια του Austin Research Institute ακόμα και πολύ αργά το βράδυ. Προς το παρόν έχει βάλει στην άκρη την προσωπική της ζωή μια και όπως λέει «η  δουλειά μου είναι πολύ σημαντική αυτή τη στιγμή». Στις 15 Ιουνίου η Ελληνοαυστραλέζα ερευνήτρια μετέφερε μερικά μέτρα το ιερό φως στην πόλη που μένει, στην Μελβούρνη: «Σήμερα έχω την ξεχωριστή τιμή να κρατήσω στα χέρια μου τη φλόγα. Μια εμπειρία που θα διηγούμαι στα παιδιά μου , στα εγγόνια μου και στα δισέγγονά μου».
Τάνια Μαρκουτσά

Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Βήμα και την Ι. Σουφλέρη το 1997

Παρά το γεγονός ότι στον ελληνικό Τύπο έχουν γραφεί πάρα πολλά για τα επιτεύγματά σας τον τελευταίο καιρό, πρέπει να σας πω ότι δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο σε εμένα σε τι ακριβώς συνίστανται.

«Δεν είναι περίεργο που δεν έχετε καταλάβει. Και εγώ έχω την εντύπωση πως τα πράγματα δεν περιγράφηκαν σωστά. Το συμπεραίνω από τα τηλεφωνήματα που δέχομαι. Ενώ έχω εξηγήσει από την αρχή ότι δεν επρόκειτο για φάρμακο θεραπείας του καρκίνου αλλά για εμβόλιο, δηλαδή για μέθοδο πρόληψης, ακόμη και σήμερα έχω την εντύπωση ότι αυτό δεν είναι ξεκάθαρο. Δεν ξέρω αν οφείλεται στην άγνοια των δημοσιογράφων ή στο ότι έχουν αποφασίσει εκ των προτέρων να γράψουν κάτι και ό,τι και να λέμε εμείς... Θα πρέπει δε να πω ότι αυτό συμβαίνει περισσότερο με τους έλληνες και όχι τόσο με τους αυστραλούς δημοσιογράφους».

­ Πρόκειται λοιπόν για εμβόλιο. Το εμβόλιο κατά του καρκίνου θα πρέπει να είναι το όνειρο κάθε ερευνητή. Πώς φθάσατε σε αυτό;

«Ο στόχος του ερευνητικού μου προγράμματος ήταν η δημιουργία ενός εμβολίου κατά του καρκίνου. Ετσι ξεκίνησα να μελετώ τις διαφορές ανάμεσα στα καρκινικά και στα κανονικά κύτταρα. Τόσο εμείς όσο και άλλα εργαστήρια ανά τον κόσμο ανακαλύψαμε ότι στις περιπτώσεις αδενοκαρκινώματος τα καρκινικά κύτταρα φέρουν εκατό φορές μεγαλύτερη ποσότητα μιας γλυκοπρωτεΐνης η οποία ονομάζεται mucin (βλεννίνη). Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να φτιάξω συνθετική βλεννίνη και στη συνέχεια να την ενέσω σε ποντίκια. Διαπίστωσα ότι, αν και τα ποντίκια παρήγαν αντισώματα εναντίον της βλεννίνης, όταν τα προκάλεσα με ζωντανά καρκινικά κύτταρα, δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν και πέθαναν. Δηλαδή, τα αντισώματα που δημιουργήθηκαν εναντίον της συνθετικής βλεννίνης δεν ήταν ικανά να προστατεύσουν τα ποντίκια από τον καρκίνο. Τα αντισώματα, βλέπετε, προστατεύουν από μικροοργανισμούς, αλλά για τον καρκίνο πρέπει κανείς να βάλει στη μάχη εξειδικευμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος τα οποία ονομάζονται Τ-κύτταρα. Στην προσπάθειά μου να προκαλέσω την αντίδραση των Τ-κυττάρων προσέθεσα ένα μόριο σακχάρου στη βλεννίνη. Και πραγματικά διαπίστωσα ότι, όταν εισήγαγα στα ποντίκια τη βλεννίνη με το σάκχαρο, τα Τ-κύτταρα ενεργοποιήθηκαν και η μετέπειτα εισαγωγή καρκινικών κυττάρων σε αυτά δεν τα σκότωσε. Ηταν, δηλαδή, τα ποντίκια επιτυχώς εμβολιασμένα κατά του καρκίνου. Το πείραμα επαναλήφθηκε σε μαϊμούδες με τα ίδια αποτελέσματα και στη συνέχεια, πριν από ενάμιση χρόνο, περάσαμε στους ανθρώπους».

Κατάπληκτη δηλώνει η Βάσω Αποστολοπούλου για τη διακοπή της έρευνας

­ Δηλαδή, η προσθήκη ενός μορίου σακχάρου στη βλεννίνη προκάλεσε την επιθυμητή ανοσολογική αντίδραση από τα πειραματόζωα;

«Ακριβώς. Πρέπει να σας πω ότι σε πάρα πολλά εργαστήρια σε ολόκληρο τον κόσμο όσοι ασχολούνται με την ανακάλυψη εμβολίων έρχονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα της ανοσολογικής αντίδρασης. Η δική μας επιτυχία έγκειται ακριβώς στο γεγονός ότι προσδέσαμε το σάκχαρο στη βλεννίνη με τον κατάλληλο τρόπο. Υπάρχουν δέκα διαφορετικοί τρόποι να το κάνεις αυτό αλλά μόνον ο δικός μας τρόπος έχει αποδειχθεί ο κατάλληλος».

­ Και σε ποιους ανθρώπους δοκιμάσατε την αντιγονική δράση της;

«Σε αυτή την περίπτωση έπρεπε να πάμε από το τέλος προς την αρχή. Ενώ, όπως σας είπα, δεν πρόκειται για θεραπεία κατά του καρκίνου αλλά για μέθοδο πρόληψης, τη δοκιμάσαμε σε άτομα τα οποία βρίσκονταν στα τελευταία στάδια εξέλιξης της νόσου με μεταστάσεις σε όλο το σώμα και στα οποία όλες οι άλλες θεραπείες είχαν αποτύχει. Σε αυτά τα άτομα διαπιστώσαμε ότι αφενός δεν υπάρχουν παρενέργειες από τη χορήγηση του εμβολίου, αφετέρου ακόμη και το ανοσοποιητικό σύστημα αυτών των τόσο ταλαιπωρημένων ασθενών δημιούργησε αντισώματα και Τ-κύτταρα εναντίον της βλεννίνης».

­ Οι ασθενείς αυτοί παρουσίασαν βελτίωση;

«Οχι. Παρά τη δημιουργία των Τ-κυττάρων από το ανοσοποιητικό τους σύστημα, η ταχύτητα με την οποία εξελισσόταν ο καρκίνος ήταν τέτοια που δεν επέτρεψε στον οργανισμό τους να αντιδράσει».

­ Ποιο θα είναι το επόμενο στάδιο;

«Το επόμενο στάδιο θα είναι να δοκιμαστεί το εμβόλιο σε γυναίκες στις οποίες μόλις έχει διαγνωστεί καρκίνος του στήθους και οι οποίες έχουν υποστεί μαστεκτομή ή απλή αφαίρεση του όγκου. Οι γυναίκες αυτές, παρά το γεγονός ότι θεωρητικά δεν φέρουν πλέον καρκινικά κύτταρα στο σώμα τους, έχουν μεγάλες πιθανότητες να ξαναεμφανίσουν καρκίνο στα επόμενα πέντε χρόνια από την επέμβαση. Εμβολιάζοντάς τες θα προσπαθήσουμε να αναστείλουμε την επανεμφάνιση του καρκίνου».

­ Οι γυναίκες αυτές είναι εθελόντριες;

«Ναι, έχουν προσφερθεί να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα».

­ Είναι αλήθεια ότι η παραγωγή του εμβολίου θα γίνει στην Ελλάδα;

«Ναι, ο γιατρός Σταμάτης Βασίλαρος, ο οποίος είχε έρθει πριν από τρεις μήνες εδώ, έχει αναλάβει τις διαδικασίες. Αυτός είναι και ο λόγος που έρχομαι στην Ελλάδα».

­ Είστε πολύ νέα. Η δουλειά αυτή ήταν η διδακτορική σας διατριβή;

«Ναι, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον ήμουν μόνη σε αυτό το ερευνητικό πρόγραμμα. Τώρα, δύο χρόνια μετά τη διατριβή μου, συνεχίζουμε το πρόγραμμα. Είμαι επικεφαλής μιας ομάδας δεκαπέντε ατόμων, καθένας από τους οποίους μελετά διαφορετικές πτυχές».

­ Τι ακριβώς κάνετε τώρα;

«Αυτή τη στιγμή προσπαθώ να εφαρμόσω την ίδια τεχνολογία, της προσθήκης σακχάρου, σε εμβόλια κατά της φυματίωσης και του ιού του AIDS. Επίσης προσπαθούμε να τελειοποιήσουμε το ήδη υπάρχον εμβόλιο. Τέλος, έχοντας εμβολιάσει κάποιες γυναίκες, υπάρχει πάρα πολλή δουλειά για την ανάλυση των αποτελεσμάτων».

­ Μιλήστε μου για εσάς. Εχετε γεννηθεί στην Αυστραλία;

«Ναι, οι γονείς μου έφυγαν από την Αμαλιάδα και ήρθαν στην Αυστραλία το 1966. Εχω έναν αδελφό, δύο χρόνια μεγαλύτερό μου, ο οποίος είναι πολιτικός μηχανικός, και προς το παρόν ζούμε όλοι εδώ».

­ Εχετε διδαχθεί την ελληνική γλώσσα; Τη χρησιμοποιείτε συχνά;

«Πήγαινα σε αγγλόφωνο σχολείο, αλλά παρακολουθούσα για πολλά χρόνια ελληνικά μαθήματα για τρεις ώρες τα πρωινά του Σαββάτου. Δεν μιλώ πολύ συχνά ελληνικά. Μόνο στο σπίτι και με κάποιους οικογενειακούς φίλους οι οποίοι είναι Ελληνες. Είναι κάπως δύσκολη γλώσσα. Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω να δώσω την ομιλία μου στα ελληνικά όταν θα είμαι στην Ελλάδα».

­ Αλήθεια, αισθάνεστε Ελληνίδα ή Αυστραλιανή;

«Χμμ! Μεγάλωσα με τα ελληνικά ήθη και έθιμα αλλά και με την αυστραλιανή εκπαίδευση. Εχοντας έλληνες γονείς, δεν είμαι Αυστραλιανή· έχοντας μεγαλώσει στην Αυστραλία, δεν είμαι Ελληνίδα. Και 'γώ δεν ξέρω τι είμαι!». (γέλια)

­ Ερχόσασταν τα καλοκαίρια στην Ελλάδα;

«Οχι όσο θα θέλαμε. Εχω έρθει το 1976, το 1994 και το 1996. Εχουμε συγγενείς στην Ελλάδα. Ολη η υπόλοιπη οικογένεια ζει στην Ελλάδα».

­ Γιατί διαλέξατε να κάνετε αυτή τη δουλειά;

«Ηθελα να κάνω έρευνα για τον καρκίνο. Λίγο πολύ όλοι έχουμε κάποιον δικό μας, φίλο, συγγενή, ο οποίος προσβλήθηκε από αυτή την αρρώστια. Ηθελα να προσφέρω κι εγώ κάτι. Σπούδασα ανοσολογία και παθολογία. Βέβαια την ιδέα να ασχοληθώ με την έρευνα την είχα όταν ήμουν στο πανεπιστήμιο. Μικρότερη δεν ήξερα καν τι θα πει διδακτορικό».

­ Είχατε ονειρευθεί ποτέ αυτή την επιτυχία;

«Οχι. Ηθελα απλώς να συμβάλω και εγώ στην έρευνα κατά του καρκίνου, να προσθέσω ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα».

­ Εχετε σκεφθεί πώς θα θέλατε να εξελιχθεί η καριέρα σας από τώρα και στο εξής;

«Κατ' αρχήν θα ήθελα να πάω για μερικά χρόνια στο εξωτερικό. Ηδη υπάρχουν κάποια εργαστήρια με τα οποία έχω κανονίσει να συνεργασθώ, στην Αγγλία και στις ΗΠΑ. Υπάρχει και ένα εργαστήριο στη Γερμανία το οποίο με ενδιαφέρει πολύ. Θα επιστρέψω βεβαίως στην Αυστραλία, αλλά θα πρέπει να πάω εκεί να μάθω καινούργια πράγματα, να πάρω καινούργιες ιδέες. Νομίζω πως, όταν ασχολείται κανείς με την έρευνα, πρέπει να πηγαίνει σε διαφορετικά εργαστήρια, να γνωρίζει καινούργιους τρόπους σκέψης. Προχωρεί τόσο γρήγορα η επιστήμη που γίνεται πολύ δύσκολο να την παρακολουθήσει κανείς».

­ Αλήθεια, οι απαιτήσεις του επαγγέλματός σας σάς αφήνουν καθόλου χρόνο για την προσωπική σας ζωή;

(γέλια) «Τώρα που μιλάμε είναι δέκα και μισή το βράδυ και είμαι ακόμη στο εργαστήριο. Την έχω βάλει στο συρτάρι την προσωπική μου ζωή. Προσπαθώ βεβαίως να βγαίνω, αλλά τον τελευταίο καιρό δεν τα καταφέρνω. Οι υποχρεώσεις μου έχουν αυξηθεί. Δεν παραπονιέμαι όμως. Το έχω διαλέξει και πιστεύω πως αξίζει τον κόπο».



Πηγή: Το Βήμα & http://dionios.blogspot.gr

Δείτε στο http://www.vassoapostolopoulos.com/resume.html το πλήρες βιογραφικό της!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ