48 ώρες στη λίμνη με τις νεράιδες-πιο απλά Λίμνη Πλαστήρα

Τοπία βγαλμένα από ιμπρεσιονιστικούς πίνακες, τζάκια που σιγοκαίνε, πράσινα έλατα, καφεκόκκινες δρύες και στο βάθος η απόλυτη πρωταγωνίστρια, η λίμνη. Στα χωριά της λίμνης, τα διαφορετικά είδη της χλωρίδας και της πανίδας, συνυπάρχουν με όλες τις διαφορετικές φυλές του Σαββατοκύριακου που έρχονται για τις ολόφρεσκες, ζουμερές πέστροφες με τη συνοδεία του ντόπιου κρασιού Μεσενικόλα.

Ημέρα Πρώτη

Τοπία βγαλμένα από ιμπρεσιονιστικούς πίνακες, τζάκια που σιγοκαίνε, πράσινα έλατα, καφεκόκκινες δρύες και στο βάθος η απόλυτη πρωταγωνίστρια, η λίμνη. Στα χωριά της λίμνης, τα διαφορετικά είδη της χλωρίδας και της πανίδας, συνυπάρχουν με όλες τις διαφορετικές φυλές του Σαββατοκύριακου που έρχονται για τις ολόφρεσκες, ζουμερές πέστροφες με τη συνοδεία του ντόπιου κρασιού Μεσενικόλα.

 
10 πμ.
Check in στο πολυτελές και υπέρκομψο Kazarma Lake resort & spa με τζάκι και τζακούζι στα δωμάτια. Κορυφαία η προεδρική σουίτα με τρεις αυτόνομους χώρους με δύο υπνοδωμάτια, σαλόνι, Jacuzzi, τζάκι και εξωτερική ιδιωτική πισίνα. Εξαιρετική κουζίνα με βιολογικές πρώτες ύλες στο εστιατόριο και χαλαρωτικές βουτιές στην πισίνα του spa (Καλύβια Φυλακτής, τηλ.: 24410 92290, www.kazarma.gr, από €88 το δίκλινο με πρωινό).

O Δημήτρης και η Ελένη άφησαν την πόλη για να χτίσουν το κουκλίστικο ξενοδοχείο Oreiades Suites με πρόσφατα ανακαινισμένες σουίτες. Στη διακόσμηση κυριαρχούν το δέρμα, το ξύλο και η πέτρα που δένουν αρμονικά με πίνακες που απεικονίζουν ξωτικά και νεράιδες. Μην παραλείψετε να προμηθευτείτε χειροποίητα σαπούνια, μέλι και φυσικά κεριά από το κατάστημά τους (Οικισμός Κουτσοδήμου, Κρυονέρι, τηλ.: 24410 92896, www.paramythospita.gr, από €60 το δίκλινο με πρωινό).

Το πέτρινο Τιτάγιον βρίσκεται στις ανατολικές όχθες της λίμνης με πανοραμική θέα. Ξεχωρίζουν οι δύο δίχωρες σουίτες με τζάκι και τζακούζι στα μπάνια. Η μέρα ξεκινά ιδανικά με πλούσιο πρωινό με σπιτική χορτόπιτα και τυρόπιτα, κέικ, μαρμελάδες, ντόπιο μέλι και αυγά και συνεχίζεται με γεύμα στο γραφικό, ξύλινο ταβερνάκι που σχεδόν ακουμπά τα νερά της λίμνης και απέχει 1,5 χλμ από το ξενοδοχείο (Άγιος Αθανάσιος Λαμπερού, τηλ.: 24410 94970, www.hoteltitagion.gr, από €60 το δίκλινο με πρωινό).


11 πμ.
Επισκεφτείτε το Μοναστήρι της Παναγίας Πελεκητής που σχεδόν κρέμεται στο κενό σε υψόμετρο 1.400 μέτρων για να θαυμάσετε από ψηλά τη Λίμνη.

Η μονή ιδρύθηκε στα τέλη του 15ου αιώνα και αποτελείται από δύο ναούς και άλλα πολλά κτίσματα (ηγουμενείο, κελιά, τράπεζα, αποθήκες, κρυφό σχολείο, κ.α.) και μοιάζει με φρούριο.

Είναι διακοσμημένη με βυζαντινές τοιχογραφίες υψηλής τέχνης, με αυστηρές μορφές και ζωηρά χρώματα ενώ ιδιαίτερα αξιόλογο είναι και το ξυλόγλυπτο τέμπλο της. Η μονή γιορτάζει στις 15 Αυγούστου.

12 μμ.
Βόλτα στο Βοτανικό Κήπο, περίπου 1,5χλμ. βόρεια από το Νεοχώρι, κατευθυνόμενοι προς Καλύβια Πεζούλας. Πρόκειται για μια έκταση 10 στρεμμάτων, στην οποία θα σας ξεναγήσει ο κύριος Δημήτρη Παπαντώνης για να σας μάθει τα πάντα για την πλούσια χλωρίδα της περιοχής. Από το κιόσκι του θα αγοράσετε φαρμακευτικά βότανα, αφεψήματα και σπιτικά γλυκά του κουταλιού (Νεοχώρι, καθημερινά 10πμ.-1μμ, 5μμ.-8μμ.).
 
1 μμ.
Το Αγνάντι αποτελεί σταθερή επιλογή για φαγητό με θέα ισάξια της κουζίνας του. Αρνάκι κλέφτικο στη λαδόκολλα, χορτόπιτα με φέτα και απίστευτα λεπτό φύλλο “του χεριού”, και φινάλε με μελωμένο χειροποίητο μπακλαβά με 24 φύλλα. Στον ίδιο χώρο θα βρείτε και τον ομώνυμο ξενώνα με απλά δωμάτια αλλά εξαιρετική θέα στην λίμνη (Νεοχώρι, τηλ.: 24410 931901, από € 10 το άτομο).
 

3 μμ.
Κάντε το γύρο της λίμνης μέχρι να φτάσετε στο φράγμα. Η πραγματοποίηση του έργου αλλά και η υλοποίηση της ιδέας του Νικολάου Πλαστήρα ολοκληρώθηκε το 1959. Το φράγμα μήκους 220μ. συγκράτησε τα νερά του Ταυρωπού, τα οποία κάλυψαν το οροπέδιο της Νεβρόπολης και δημιούργησαν τη λίμνη Πλαστήρα (Ταυρωπού). Τα νερά της λίμνης τροφοδοτούν τον υδροηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ, αρδεύουν τον Θεσσαλικό κάμπο και υδροδοτούν την πόλη μαζί με 38 κωμοπόλεις και χωριά του νομού, και της ευρύτερης περιφέρειας της Θεσσαλίας. Μια εντυπωσιακή τσιμεντένια κατασκευή, ένα κομψό τόξο που μοιάζει να αγκαλιάζει τον τεράστιο όγκο του νερού της λίμνης, είναι ένα όμορφο σημείο για να αγναντέψετε τη λίμνη, αλλά και την πίσω πλευρά του φράγματος που βουτά σε βάθος 83μ., κάθετα ανάμεσα στα βράχια. Λίγο πιο κάτω, στη θέση Μούχα μπορείτε να θαυμάσετε τα φιόρδ της λίμνης και το απέναντι νησάκι Νιάγκα. Στη μια πλευρά της γέφυρας έχουν στηθεί τουριστικά μαγαζάκια για να προμηθευτείτε σουβενίρ αλλά και ντόπια προϊόντα όπως τραχανάς, χυλοπίτες, τσίπουρο, γλυκά και μέλι.



5 μμ.
Το Μικρό Cafe βρίσκεται πολύ κοντά στην πλαζ Πεζούλας και είναι ανοιχτό από το πρωί και σερβίρει καφέ σε συμπαθέστατο περιβάλλον με χοντρά δοκάρια και όμορφα φωτιστικά. Στα συν τα γλυκά που φτιάχνει η σύζυγος του ιδιοκτήτη. Ξεκινά με ξένη μουσική και συνεχίζει με ελληνικά πιο αργά (Καλύβια Πεζούλας, τηλ.: 6976 421671).
 
9 μμ.
Το Μανιτάρι θα το συναντήσετε στον κεντρικό δρόμο λίγο πριν το Νεοχώρι. Δίπλα στις τζαμαρίες με θέα στη λίμνη θα γευτείτε πρασοτηγανιά, ελάφι με χυλοπίτες, αρνάκι κοκκινιστό, μοσχάρι λεμονάτο και φιλέτο πέστροφας στη σχάρα. Τέλεια καρυδόπιτα για το τέλος (Νεοχώρι, τηλ.: 24410 93322, από €12 το άτομο).
 
11 μμ.
Τα δύο αδέρφια, ο Γιάννης και ο Αντώνης άφησαν την Αθήνα και μετέτρεψαν τον παραδοσιακό καφενέ του παππού τους στο café-bar Καλπίας. Ο Γιάννης φτιάχνει εξαιρετικά γλυκά και ο Αντώνης επιμελείται τα μεζεδάκια. Το κρασί σας θα συντροφεύει έντεχνο και ελληνικό ροκ (Νεοχώρι, τηλ.: 24410 93093).


Ημέρα Δεύτερη
9 πμ.
Εξερευνήστε δασικούς δρόμους, λιβάδια και δάση οξιάς ή κάντε βόλτα για περίπου 2 ώρες σε ειδικά διαμορφωμένο ποδηλατόδρομο στις όχθες της λίμνης με ποδήλατο βουνού. Οι πιο δραστήριοι θα επιλέξουν την δίωρη βόλτα με canoe cayak στα νησάκια και φιόρδ της λίμνης καθώς και παιχνίδι ανάμεσα στα δέντρα της όχθης που είναι βυθισμένα στο νερό. Μέσα από τη λίμνη η θέα από τα θεσσαλικά Άγραφα είναι μαγευτική (Trekking Hellas, τηλ.: 210 3310323, www.trekking.gr, €20 το άτομο).

11 πμ.
Δείτε το Μουσείο Νικόλαου Πλαστήρα, στη γενέτειρα του “Μαύρου Καβαλάρη”, το Μορφοβούνι, για να δείτε σπάνια ντοκουμέντα, φωτογραφίες από τη ζωή και το έργο του αλλά και προσωπικά αντικείμενα (τηλ.: 24410 95342, Σαββατοκύριακο και Τετάρτη 10 π.μ.-1 μ.μ., είσοδος ελεύθερη).
 

1 μμ.
Επισκεφτείτε το Οινοποιείο Καραμήτρου για να δοκιμάσετε το φημισμένο Μαύρο Μεσενικόλα. Το οινοποιείο ιδρύθηκε το 2000 και είναι από τα πιο σύγχρονα στο Νομό Καρδίτσας. Είναι το μοναδικό μέσα στη ζώνη που έχει χαρακτηρισθεί Ο.Π.Α.Π. ενώ απέχει μόλις 3 χλμ από την περίφημη Λίμνη Πλαστήρα. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση, με μεγάλη πείρα στο χώρο του κρασιού και με ιδιόκτητες αμπελοκαλλιέργειες 40 περίπου στρεμμάτων όλες στο Μεσενικόλα, ενώ διαθέτει και 100 συνεργαζόμενους αμπελώνες.

Στους χώρους του θα μάθετε για όλα τα στάδια παραγωγής του κρασιού, για τα μυστικά της παλαίωσης στην υπόγεια κάβα και θα δείτε τη γραμμή εμφιάλωσης του οινοποιείου και τις δεξαμενές. Την ξενάγηση αναλαμβάνει η οικογένεια και στο τέλος θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε όλα τα κρασιά του οινοποιείου (Μεσενικόλας, τηλ.:  24410 95250, www.messenikolaswines.com, επισκέψεις κατόπιν συνεννόησης).
3 μμ.
Οι εξορμήσεις στη λίμνη σχεδόν πάντα καταλήγουν στα τραπεζάκια της ψαροταβέρνας Πλαζ Πεζούλας, που βρίσκεται σχεδόν πάνω στη λίμνη σε μια απόλυτα γαλήνια τοποθεσία. Σπεσιαλιτέ η φρέσκια πέστροφα και ο ζουμερός σολομός στα κάρβουνα (Καλύβια Πεζούλας, τηλ.: 24410 92477, από € 14 το άτομο).
 
5 μμ.
Το cafe Άρτεμις θα το βρείτε στο κέντρο του χωριού κάτω από τον ομώνυμο ξενώνα. Πηχτή σοκολάτα ή μερακλίδικος ελληνικός παρέα με σπιτική κερασόπιτα και επιτραπέζια παιχνίδια. Θα το επισκεφτείτε από νωρίς για χορταστικό πρωινό ή πιο αργά και για ποτό (Νεοχώρι, τηλ.: 24410 93444).


9 μμ.
Για πάνω από μισό αιώνα, το Τσαρδάκι, η οικογενειακή ψησταριά του Βασίλη Κορομπίλια αποτελεί σταθερή αξία για απλό αλλά αυθεντικό φαγητό στη νανατολική πλευρά της λίμνης. Μην περιμένετε πολυτέλειες. Δίπλα στο τζάκι όμως θα γευτείτε λίγα αλλά εξαιρετικά μαγειρευτά και ζουμερά ψητά με αγαπημένα μας τα παϊδάκια. Αφήστε χώρο για το λαχταριστό επιδόρπιο με γιαούρτι και γλυκά του κουταλιού (Τσαρδάκι, τηλ.: 24410 20413, από €12 το άτομο).
 
11 μμ.
Ο ζεστός χώρος του Άμπια με τη χαλαρή διάθεση αποτελεί το ιδανικό μέρος για να απολαύσετε αρωματικό καφέ, τσάι και γλυκά συντροφιά με πολύ καλή μουσική. Η διασκέδαση συχνά κρατά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες (Καλύβια Πεζούλας, τηλ: 24410 92127).
 
Πηγή: arttravel.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ