Chardonnay & Ξινόμαυρο Αρβανιτίδη: Ο οινοκριτικός Αλέξανδρος Σακκάς μας προτείνει δύο κρασιά που πρέπει να γνωρίσετε και να αγαπήσετε

Οι διακριτικοί και χαμηλών τόνων άνθρωποι σου δίνουν την αίσθηση ότι έχουν όλη εκείνη τη συγκρότηση που χρειάζεται ώστε η δουλειά τους να δείχνει ότι ασχολούνται με κέντημα ψιλοβελονιά.Μακριά από τα εκτυφλωτικά φώτα της δημοσιότητος,προτιμούν από διακριτικότητα-όχι από αίσθηση μειονεξίας-να ασχολούνται με μικρά μεγέθη στα οποία να δίνουν όλο τους τον εαυτό αλλά και να μπορούν ανά πάσα στιγμή να δείχνουν τη φινετσάτη και λεπταίσθητη δουλειά που κάνουν.Αυτό στην αμπελουργία και στο κρασί έχει πολύ μεγάλη σημασία,διότι από τέτοιους επαγγελματίες ξέρεις ότι θα έχεις κρασιά που θα τα χαίρεσαι και θα τα καμαρώνεις για την φινέτσα και την κομψότητα τους.



Του Αλέξανδρου Σακκά (alexsakkas.wine@gmail.cοm)

Όντας πια μεγάλος στα χρόνια και κάνοντας αυτή τη δουλειά κάμποσες δεκαετίες,έχω γνωρίσει κόσμο και κόσμο.Έχω συναλλαγεί,με την καλή ασφαλώς έννοια,με απίστευτα διαφορετικούς ανθρώπους και έχουν παρελάσει μπροστά μου οι πιο διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες.Σαν του αδελφούς Αρβανιτίδη όμως,δεν έχω γνωρίσει άλλους στον κόσμο του Ελληνικού κρασιού. Όπως δεν αγαπούν το “βαρύ χέρι” στα κρασιά που φτιάχνουν,έτσι ακριβώς οι αδελφοί Θανάσης και Γιώργος Αρβανιτίδης απέχουν από το τεχνητό “φούσκωμα” που προσφέρει η υπερβολική έκθεση στη δημοσιότητα και η συναλλαγή περισσότερο με το marketing και τις Δημόσιες Σχέσεις παρά με την αμπελουργία και την οινοποιία.Πιστεύώ ότι έτσι αφενός θα βρουν σιγά-σιγά και με τρόπο φυσικό και ήπιο τον δρόμο προς τη μεγαλύτερη δημοσιότητα και αφετέρου η πορεία τους στην αγορά θα είναι πιο μακρόχρονη και ομαλή.



Aπό την πρώτη ήδη φορά που τα δοκίμασα,τα κρασιά του Κτήματος Αρβανιτίδη—στα οποία όσο νάναι βάζει με κάποιο τρόπο το χεράκι της η Μαρία Νέτσικα,σύζυγος του Θανάση,παλαιά οινολόγος της Μπουτάρη Οινοποιητική και εμβληματική πλέον φυσιογνωμία στη διάδοση της γνώσης και της απόλαυσης του κρασιού στη Θεσσαλονίκη—με γοήτευσαν.Με γοήτευσαν με την κομψότητα και τη φινέτσα τους,την ντελικάτη αντί για βαρέων βαρών ιδιοσυγκρασία τους και την επιμονή στη διακριτικότητα.Εκτιμώ ότι εκεί στον Ασκό,στον Νομό Θεσσαλονίκης,όχι μακριά από τον Σοχό που βγάζει το περίφημο κασέρι το Κτήμα Αρβανιτίδη κάνει πολύ σοβαρή δουλειάΌπως



Θα σας προτείνω τα δύο αγαπημένα μου κρασιά του Κτήματος,εκείνα που παλαιά η ολοκαίνουργια και φρεσκοφερμένα στην αγορά έχουν κάτι το ξεχωριστό-κάτι το ολότελα δικό τους να προτείνουν.Αφενός ένα λευκό κρασί....ένα Chardonnay ολόφρεσκο,ντελικάτο και δροσιστικό....και αφετέρου ένα κόκκινο...από Ελληνική ποικιλία,μία Θεσσαλονικιά εκδοχή του αγαπημένου Ξινόμαυρου και μάλιστα από ένα μόνο-και ενιαίο-αμπελοτόπι,το αμπελοτόπι στην τοποθεσία Άγιος Κωνσταντίνος του Ασκού,ένα κρασί ολοκαίνουργιο στην πρώτη του μόλις εσοδεία

Ορίστε λοιπόν,απολαύστε τα δύο κρασιά!

Chardonnay Αρβανιτίδη 2013
Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη “Θεσσαλονίκη”

Έχουμε στη διάθεση μας ένα Chardonnay κομψό και δροσοστικό,φρέσκου χαρακτήρα και μάλιστα από τα αγαπημένα μου.Ανοιχτό ασημοπράσινο στο χρώμα,μόλις που αρχίζει να κιτρινίζει.Στην όσφρηση προσφέρει αρωματικά στοιχεία φρέσκων εσπεριδοειδών.Η λιπαρότητα της γεύσης είναι πολύ διακριτική αφού η παραμονή του κρασιού στο βαρέλι ήταν ιδιαίτερα σύντομης διάρκειας.Η οξύτητα είναι διακριτική και δροσιστική,έχοντας ρόλο την διατήρηση της ισορροπίας του κρασιού.Όμορφη και απολαυστική επίγευση,σε φόντο γλυκών φρούτων.Θα προτιμήσετε να συνοδεύσει ζυμαρικά και ριζότι με θαλασσινά,λαυράκι,κοτόπουλο,ελαφρά πουλερικά με μυριστικά βότανα και χωρίς σάλτσες και-φυσικά-κασέρι του Σοχού



Ξινόμαυρο Αρβανιτίδη Single Vineyard “Άγιος Κωνσταντίνος” 2012
Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη “Θεσσαλονίκη”

Maiden Vintage ενός Ξινόμαυρου τελείως διαφορετικού από τα άλλα,αφού τα εδάφη και το κλίμα του Ασκού προσφέρουν στο κρασί περισσότερη “στρογγυλάδα” και πάχος,λειαίνοντας τις γωνίες και την rusticite που έχουν τα Ξινόμαυρα της Νάουσας και του Αμυνταίου.Το αμπελοτόπι Άγιος Κωνσταντίνος βρίσκεται σε μία περιοχή πανέμορφη,γεμάτη πλαγιές και λοφίσκους.Έχει το κρασί λοιπόν αρώματα βατόμουρου,κυδωνιού και αποξηραμένων βοτάνων.Το κρασί έχει μετρημένης πυκνότητας γεύση που μοιάζει με γλυκόξινη και είναι όσο χρειάζεται τανικό,φίνο,πολύπλοκο καιο ισορροπημένο.Θα το προτιμήσετε με μουσακά,μελιτζάνες ιμάμ μπαιλντί,μελιτζάνες παπουτσάκια,γεμιστά με κιμά και με όλα τα ελαφρά πιάτα κρέατος

nooz.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ