Πενθεί ο κόσμος του βιβλίου : «Έφυγε» η Μάνια Καραϊτίδη, επικεφαλής του ιστορικού «Βιβλιοπωλείον της Εστίας»

Λίγες μέρες πριν κλείσει τα 86 της χρόνια έφυγε από τη ζωή ένας θρύλος των ελληνικών εκδόσεων, η Μάνια Καραϊτίδη.

Λίγες μέρες πριν κλείσει τα 86 της χρόνια έφυγε από τη ζωή ένας θρύλος των ελληνικών εκδόσεων, η Μάνια Καραϊτίδη.



Επικεφαλής των εκδόσεων «Βιβλιοπωλείον της Εστίας» από το 1972, όταν διαδέχθηκε στη θέση αυτή τον πατέρα της Κωνσταντίνο Σαραντόπουλο, η Μαρίνα Καραϊτίδη, η «κυρία Μάνια» για τον κόσμο που μπαινόβγαινε στο γραφείο της (ένα από τα βασικά φιλολογικά σαλόνια της Αθήνας) τη δεκαετία του 1980 και του 1990, αλλά και μέχρι πριν από λίγα χρόνια, άφησε ένα πολύ ξεχωριστό και αναγνωρίσιμο αποτύπωμα στον εκδοτικό χώρο.

Άνθρωπος με ευρύτατη μόρφωση, με χιούμορ, ευθύς και αποφασιστικός, μπόρεσε να φέρει τον εκδοτικό οίκο, παρά τις δυσκολίες, με ασφάλεια στον τρίτο αιώνα της λειτουργίας του – η «Εστία» ιδρύθηκε το 1885 από τον Γεώργιο Κασδόνη και είναι ο παλιότερος εν λειτουργία ελληνικός εκδοτικός οίκος.

Η Μαρίνα Καραϊτίδη δεν πτοήθηκε ούτε από το κλείσιμο του βιβλιοπωλείου της οδού Σόλωνος, την περσινή άνοιξη, ήταν αντίθετα εκείνη που έδινε θάρρος στους άλλους και παρηγορούσε τους πτοημένους.

Με μεγάλη θέληση για ζωή, με αγάπη για τον άνθρωπο και την επικοινωνία, η Μαρίνα Καραϊτίδη διέψευσε την ιατρική επιστήμη κατορθώνοντας να επιβιώσει επί μεγάλο χρονικό διάστημα ενός πολύ δύσκολου καρκίνου. Πριν από λίγες μέρες εισήχθη ξανά στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο όπου και άφησε, χθες, την τελευταία της πνοή.

Το εκδοτικό τμήμα του «Βιβλιοπωλείου της Εστίας», υπό τη διεύθυνση, εδώ και χρόνια, της κόρης της, Εύας Καραϊτίδη, βρίσκεται στην οδό Ευριπίδου –ο γιος της Γιάννης επίσης ασχολήθηκε με τα εκδοτικά και το βιβλιοπωλείο- ενώ ένα νέο βιβλιοπωλείο (μόνο για τα βιβλία του εκδοτικού οίκου) έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία στη Διδότου και Δελφών.

Η κηδεία της Μαρίνας Καραϊτίδη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 16.00 στο ναό των Αγίων Θεοδώρων του Α΄ Νεκροταφείου Αθηνών.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ