TEDxThessaloniki 2014: Κάθε Τέλος μία Αρχή στο Βασιλικό θέατρο, στις 10 Μαΐου

Το φετινό θέμα του TEDxThessaloniki είναι εμπνευσμένο από τη φράση του Τ.Σ. Έλιοτ "Αυτό που ονομάζουμε αρχή είναι συχνά το τέλος. Και το να φτάνει κανείς στο τέλος, σημαίνει να κάνει μια αρχή. Το τέλος είναι το σημείο από το οποίο ξεκινάμε.”

Το φετινό θέμα του TEDxThessaloniki είναι εμπνευσμένο από τη φράση του Τ.Σ. Έλιοτ "Αυτό που ονομάζουμε αρχή είναι συχνά το τέλος. Και το να φτάνει κανείς στο τέλος, σημαίνει να κάνει μια αρχή. Το τέλος είναι το σημείο από το οποίο ξεκινάμε.”



Πού αρχίζει κάτι και πού τελειώνει; Πώς μπορεί ένα τέλος να γίνει πηγή έμπνευσης και πώς μια αρχή μπορεί να σηματοδοτήσει ένα τέλος; Από πού ξεκινάμε και πόσες φορές κάνει μια καινούργια αρχή κάθε άνθρωπος στη ζωή του ή βάζει ένα τέλος; Αυτή τη χρονιά θα εξερευνήσουμε τον δυναμικό κύκλο που ενώνει κάθε τέλος με μια αρχή και την κινητήρια δύναμη που δημιουργείται όταν συνδυάζονται αυτά τα δύο σχεδόν σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Ένας από τους πλέον δημοφιλείς συγγραφείς, ένας εμπνευσμένος δάσκαλος και μια ιστορική μορφή από το χώρο του design, ανάμεσα σε πολλούς άλλους ομιλητές, θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τι σημαίνουν για μας η “αρχή” και το “τέλος”. Οι προσωπικότητες που θα βρεθούν στη σκηνή του TEDxThessaloniki θα μοιραστούν ιδέες, προσωπικές ιστορίες και εμπειρίες που φανερώνουν τη διαρκώς εξελισσόμενη σχέση ανάμεσα στις νέες αρχές και στο αντίστοιχο τέλος καθεμιάς. Θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την επίμονη προσπάθεια μιας νεαρής φωτογράφου να κατανοήσει τον κόσμο της πορνογραφίας και του trafficking και να βοηθήσει νέους ανθρώπους να κάνουν μια νέα αρχή στη ζωή τους. Ένας από τους πιο γνωστούς πολιτικούς ακτιβιστές των καιρών μας θα εξηγήσει γιατί κάθε αρχή θα έπρεπε να έχει και ένα τέλος, ενώ ένας κοινωνικός επιχειρηματίας θα μας αφηγηθεί πώς αποφάσισε να κάνει μια νέα αρχή και να προοδεύσει σε μια χώρα μίλια μακριά από τη γενέτειρά του. Όλοι εχουμε βίωσει μεγάλες και μικρές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στην ομάδα του TEDxThessaloniki νιώσαμε φέτος την ανάγκη να συγκεντρώσουμε και να αναδείξουμε στη σκηνή μας ανθρώπους που έχουν καταφέρει να χρησιμοποιήσουν δημιουργικά αυτή τη δυναμική αλληλλεπίδραση ανάμεσα σε πολλαπλές αφετηρίες και αντίστοιχους τερματισμούς στη διαδρομή τους



3 λόγοι που κάνουν το TEDxThessaloniki 2014 ξεχωριστό

- ενόψει της πέμπτης χρονιάς του το TEDxThessaloniki θα φιλοξενηθεί φέτος σε νέο χώρο, το Βασιλικό Θέατρο. Στην πλατεία Λευκού Πύργου, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης και μπροστά ακριβώς από την εμβληματική Νέα Παραλία της πόλης το Βασιλικό, μόνιμη πλέον έδρα του Κ.Θ.Β.Ε., συμβολίζει για μας τη μετάβαση σε μια πιο ώριμη περίοδο στην οποία φιλοδοξούμε να αξιοποιήσουμε την εμπειρία των τεσσάρων προηγούμενων χρόνων μας με στόχο να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τη δυναμική της εμπειρίας που έχουν οι συμμετέχοντες στις διοργανώσεις μας και την εξάπλωση του πνεύματος του TEDx σε ολοένα μεγαλύτερο μερίδιο κοινού

- οι ομιλητές του TEDxThessaloniki 2014 προέρχονται από το μεγαλύτερο εύρος χώρων από κάθε άλλη χρονιά της διοργάνωσης. Στοχεύοντας να αποδείξουμε ότι το θέμα της φετινής χρονιάς (“Κάθε τέλος μία αρχή”) βρίσκει εφαρμογή σε κάθε πτυχή της ζωής, ενώνουμε στη σκηνή μας ανθρώπους, μεταξύ άλλων, από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των τεχνών, της πολιτικής, της επιστήμης, του ακτιβισμού και της ψυχολογίας με σκοπό να προσδώσουμε στο μήνυμά μας καθολική ισχύ. Επιπλέον, το TEDxThessaloniki κάνει εκ νέου φέτος στροφή στη διεθνή πραγματικότητα οικοδομώντας ένα πρόγραμμα ομιλιών με έμφαση σε διεθνείς ομιλητές, ανθρώπους ελληνικής καταγωγής που διαπρέπουν στο εξωτερικό χωρίς, φυσικά, να παραβλέπουμε και εγχώριες προσωπικότητες που με τη στάση ζωής και τη διαδρομή τους επιβεβαιώνουν εμφατικά το φετινό μας μήνυμα.



- μπαίνοντας στην εποχή της ωριμότητας, το TEDxThessaloniki στρέφεται στη συσσωρευμένη έμπνευση και δημιουργικότητα της ίδιας της κοινότητάς του. Ήδη από την εναρκτήρια εκδήλωσή μας, δίνουμε βήμα σε ιδέες και προτάσεις που αξίζει να διαδοθούν και προέρχονται από TEDxSters που αποτελούν ζωτικό κομμάτι της κοινότητάς μας ενώ σε όλη τη διαδρομή μέχρι τη διοργάνωση της 10ης Μαΐου ανοίγουμε δίαυλο επικοινωνίας μαζί τους προκειμένου να ανακαλύψουμε εμπνευσμένες προτάσεις και να συμβάλλουμε στη διάδοσή τους στην TEDx κοινότητα στην Ελλάδα και παγκοσμίως.

Όλες τις αναλυτικές πληροφορίες και λεπτομέρειες της φετινής διοργάνωσης θα τις πληροφορείστε μέσα από το newsletter μας που θα αποστέλλεται σε τακτική βάση στο διάστημα που ακολουθεί μέχρι τις 10 Μαΐου 2014.

Το θέμα του TEDxThessaloniki 2014 είναι εμπνευσμένο και δομείται γύρω από τον στίχο του T.S. Eliot: "Αυτό που ονομάζουμε αρχή είναι συχνά το τέλος. Και το να φτάνει κανείς στο τέλος σημαίνει να κάνει μια αρχή. Το τέλος είναι το σημείο από το οποίο ξεκινάμε."
Η ανακοίνωση του θέματος έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου, 13/3/2014, στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης συνοδευμένη από ένα νέο θεσμό που εισάγει για πρώτη φορά φέτος το TEDxThessaloniki: ένα forum ιδεών, προερχόμενων μέσα από την ίδια την κοινότητά μας με στόχο να συμβάλλουμε στη γνωριμία τους με το ευρύ κοινό και στην ανάδειξη αυτών που αξίζει να διαδοθούν. Οι ιδέες που παρουσιάστηκαν ήταν, με σειρά παρουσίασης:
- .και Δικαιοσύνη για όλους
διδάσκοντας τους Metallica μέσα στη σχολική τάξη, 5ο Γενικό Λύκειο Βέροιας

- The Lovemark
το πρώτο μνημείο αγάπης στον κόσμο που θα δημιουργηθεί με πόρους προερχόμενους αποκλειστικά από crowdfunding

- Η ανακατασκευή του Μηχανισμού των Αντικυθήρων
φέρνοντας στο σήμερα και αναδεικνύοντας σύγχρονες χρήσεις του πρώτου υπολογιστή στην ιστορία της ανθρωπότητας

- Book4book
κοινωνική ευθύνη και επαναχρησιμοποίηση βιβλίων

- Kidogarten
το πρώτο online νηπιαγωγείο

- Beatboxing
δημιουργώντας μουσική με μόνο όργανο την αναπνοή σου



Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους διοργανωτές για τη φετινή διοργάνωση, το μήνυμα του θέματος, τους ομιλητές και το πρόγραμμα εθελοντισμού, αλλά και να συμβάλλουν με τον τρόπο τους στην επικοινωνία του φετινού θέματος ξεχωρίζοντας και αναδεικνύοντας τις ιδέες που παρουσιάστηκαν αλλά και δικές τους ιστορίες που ένα τέλος αποτέλεσε το πρώτο βήμα για μια νέα αρχή.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ