Το σούπερ μάρκετ του μέλλοντος βρίσκεται στην Αθήνα: Ένα από τα παλιότερα καταστήματα της Κηφισιάς ανέτρεψε τα αρχιτεκτονικά στερεότυπα (φωτό)

Το σούπερ μάρκετ Θανόπουλος βρίσκεται στα βόρεια προάστια της Αθήνας, στην πλατεία της Νέας Κηφισιάς. Παρόλο που η κρίση ευνόησε την δημιουργία νέων, μικρότερων σούπερ μάρκετ στην περιοχή, οι ιδιοκτήτες του κατάφεραν να κάνουν την κίνηση ματ: μέσω μιας εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής πρότασης.  

Το σούπερ μάρκετ Θανόπουλος βρίσκεται στα βόρεια προάστια της Αθήνας, στην πλατεία της Νέας Κηφισιάς. Παρόλο που η κρίση ευνόησε την δημιουργία νέων, μικρότερων σούπερ μάρκετ στην περιοχή, οι ιδιοκτήτες του κατάφεραν να κάνουν την κίνηση ματ: μέσω μιας εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής πρότασης.  



Οι KLab ξεκίνησαν με την εσωτερική ανακαίνιση 2 ορόφων στο κατάστημα της Ν. Ερυθραίας για να συνεχίσουν με τη συνολική ανακαίνιση του καταστήματος της Ν. Κηφισιάς που σας παρουσιάζουμε από το Lifo.gr.     



Κατά τη διάρκεια των εργασιών το κατάστημα παρέμεινε ανοικτό και οι περισσότερες κατασκευές έγιναν Σαββατοκύριακο, μετά το κλείσιμο του καταστήματος το Σάββατο στις 9:00 μ.μ.  



Το τριώροφο κατάστημα είχε παλιώσει σχετικά και παρουσίαζε προβλήματα διάταξης και εσωτερικής κυκλοφορίας. Μετά από πολλές προσθήκες στη διάρκεια των χρόνων, ο χώρος έμοιαζε λαβυρινθώδης και χαοτικός. Η εξωτερική όψη του κτιρίου ήταν σαφώς γερασμένη. Η ποιότητα των προϊόντων δεν είχε σχέση με την ποιότητα του χώρου.  



Ο ιδρυτής και αρχιτέκτων Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος μας εξηγεί αναλυτικά την στρατηγική και το όραμά τους: «Η βασική μας ιδέα ήταν να αλλάξουμε την έννοια του σούπερ μάρκετ όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, δηλαδή μεγάλα κουτιά σε μεγάλους, αδιάφορους διαδρόμους. Μας ενδιέφερε να κάνουμε εμπειρία την επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ. Η έρευνά μας ξεκίνησε από πρόσφατα σχεδιασμένα σούπερ μάρκετ στο εξωτερικό και συνέχισε με τις ανοικτές αγορές ανά τον κόσμο. Για τους KLab το σούπερ μάρκετ θα έπρεπε να παραπέμπει στη μεταφορά μιας αστικής αγοράς, εκεί όπου πρέπει να πας σε διαφορετικά καταστήματα για να βρεις διαφορετικά αγαθά και να συνδιαλαγείς με διαφορετικούς κάθε φορά ανθρώπους. Κάποια αντικείμενα που σχεδιάστηκαν, όπως ο γαλβανισμένος πάγκος των λαχανικών, έχει αναφορές στη λαϊκή αγορά, ο μαρμάρινος πάγκος του ψαράδικου στις ψαραγορές των νησιών και τα ξύλινα ράφια του αρτοποιείου σε παλιούς φούρνους που έβρισκες σε χωριά. Όλα παραπέμπουν σε οικείες μνήμες που μετασχηματίστηκαν σε έναν μοντέρνο σχεδιασμό».      



Μετά την ανακαίνιση, το σούπερ μάρκετ εκτείνεται σε 2.600 τ.μ. και έχει περιοριστεί σε δύο ορόφους, καταλαμβάνοντας περίπου τόση έκταση όση και πριν, αλλά σε τρεις ορόφους. Αυτό επιτεύχθηκε κυρίως επειδή με την αποτελεσματική και ορθότερη διαχείριση των επιφανειών και των χώρων.



Ο δεύτερος όροφος παρέμεινε άδειος, για να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά ως café. Η επικοινωνία ανάμεσα στους δύο ορόφους άλλαξε με την προσθήκη δύο κεκλιμένων κυλιόμενων διαδρόμων, ενώ η αναδιάταξη όλων των ραφιών, που σχεδιάστηκε βάσει των αναγκών και των συνηθειών των πελατών, δημιούργησε εύκολη ροή μέσα στο κατάστημα.



Σχεδόν κάθε τμήμα του σούπερ μάρκετ απέκτησε τη δική του εικόνα και οι KLab σχεδίασαν ειδικά έπιπλα και χώρους προβολής. Μεγάλα μέρη των εξωτερικών τοίχων άνοιξαν κυρίως στο ισόγειο και αντικαταστάθηκαν με υαλοστάσια, ώστε το φυσικό φως να διαχυθεί μέσα στον χώρο, το σούπερ μάρκετ να γίνει πιο εξωστρεφές και να αποκτήσει μια αίσθηση ανοικτής αγοράς.    



Το ύψος των ορόφων δεν επαρκούσε για ψευδοροφή, έτσι η ιδέα ήταν να αναρτήσουμε κάθετα μακρόστενα κομμάτια από γαλακτώδες πλεξιγκλάς, τα οποία δημιούργησαν μια φωτεινή οροφή με διαβάθμιση φωτεινότητας σε φόντο osb.  



Το σούπερ μάρκετ βρίσκεται στην πλατεία της Ν. Κηφισιάς, που oι πιο πολλοί γνωρίζουν σχεδόν ως πλατεία Θανόπουλου, καθώς το σούπερ μάρκετ βρίσκεται εκεί πριν από οποιοδήποτε κτίριο. Αυτό το γεγονός ήταν από μόνο του σημαντικό και γι’ αυτό οι KLab έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στον σχεδιασμό της εξωτερικής όψης, προσδίδοντας στην πλατεία μια ιδιαίτερη αισθητική αξία που της έλειπε.  


 
Μια δεύτερη τρισδιάστατη όψη σε απόσταση από την παλιά από αλουμινένια διάτρητα φύλλα προστατεύει το κτίριο από την έντονη δυτική ηλιακή ακτινοβολία. Ο σχεδιασμός παραπέμπει στη μεσογειακή κουλτούρα και διατροφή μέσα από τη διάτρηση σε σχήμα φύλλου ελιάς. Το κυρίως κτίριο έχει βαφτεί γκρι της ελιάς, ενώ η βάση του έχει επενδυθεί με ξύλινες σανίδες σε κλίση που ακολουθεί τον κυλιόμενο διάδρομο. 



«Δεν σκεφτήκαμε ποτέ ότι σχεδιάζουμε απλώς μια όψη για ένα σούπερ μάρκετ, αλλά θέλαμε να διηγηθούμε μια ιστορία και να σχεδιάσουμε κάτι ελκυστικό και ενθουσιώδες. Διαλέξαμε να αναδείξουμε τη γωνία των δύο όψεων προεκτείνοντας τες και να δημιουργήσουμε στην όψη μια αίσθηση κίνησης που συσχετίζεται με την κίνηση γύρω από την κυκλική πλατεία».      












 
 Έργο:  Θανόπουλος σουπερμάρκετ
Τόπος: Ελαιών 38, Ν. Κηφισιά, Αθήνα
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: KLabArchitecture – Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος Designteam: EnriqueRamírez, Βερόνικα Βασιλείου, Έλενα Σκορδά, Χάρης Χειζάνογλου, MarkChapman
Project management: Future Constructions
ΠερίοδοςΜελέτης:2012-2013 ΠερίοδοςΚατασκευής:2012-2013
Φωτογράφος: Πάνος Κοκκινιάς

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ