Ο Πρόεδρος των σεφ της Κρήτης Γιώργος Μακρής μας προτείνει: σαλάτα με πορτοκάλι και μαραθόριζα και μια παραδοσιακή «Αγκιναρόπιτα» να γλείφετε τα δάχτυλα σας ! Όλα υγιεινά Κρητικά !

Για την αγκιναρόπιτα:
 
Υλικά

•    15 τεμ. αγκινάρες, κομμένες σε μικρά κομμάτια
•    80 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
•    2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένο
•    80 γρ. φρέσκο κρεμμύδι
•    120 γρ. σπανάκι σε φύλλα
•    60 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
•    80 γρ. άνηθο, ψιλοκομμένο
•    100 γρ. μάραθο, ψιλοκομμένο
•    180 γρ. ρύζι, τύπου καρολίνα
•    200 γρ. νερό
•    100 γρ. παρθένο ελαιόλαδο
•    Αλάτι & πιπέρι (ανάλογο)



για το φύλλο

•    1/2 κιλό αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
•    3 κ. σούπας παρθένο ελαιόλαδο
•    1 πρέζα αλάτι
•    1 ½ κ. σούπας ρακί
•    200 γρ. νερό

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο και το φρέσκο κρεμμυδάκι. Προσθέτουμε το σπανάκι και τις αγκινάρες, ρίχνουμε τα μυρωδικά και φτιάχνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε το ρύζι και σβήνουμε με το νερό.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά και το ρύζι να πιεί τα υγρά του. Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο μέχρι να το στρώσουμε στο ταψί.

Στο μεσοδιάστημα φτιάχνουμε τη ζύμη (όπως γνωρίζουμε), αναμειγνύοντας όλα τα υλικά μαζί μέχρι να πάρουμε ένα μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι . Το χωρίζουμε σε δύο επιμέρους ζυμάρια. Στρώνουμε το κάτω φύλλο, ρίχνουμε όλη τη γέμιση που στο μεταξύ έχει κρυώσει λίγο και καλύπτουμε με το άλλο φύλλο.

Χωρίζουμε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια. Λαδώνουμε ελαφρά από πάνω και ψήνουμε στους 170ο C , πάντα σε προθερμασμένο φούρνο.

Ψήνουμε για 50-55 λεπτά και 5 λεπτά πρίν την βγάλουμε από το φούρνο, την ραντίζουμε με λίγο νερό για να γίνει ακόμα πιο τραγανή.

Σαλάτα με πορτοκάλι, ελιές και μαραθόριζα


 
Υλικά

•    250 γρ. πορτοκάλι, χωρισμένο και φιλεταρισμένο
•    4 κ. σούπας παρθένο ελαιόλαδο
•    2 κ. σούπας οξύμελο
•    120 γρ. μαραθόριζα, κομμένη σε λεπτές φέτες
•    60 γρ. ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
•    50 γρ. καρύδια, χοντροκοπανισμένα
•    20 τεμ. ελιές μαύρες
•    1/3 ματσάκι μαϊντανό (σε φύλλα)
•    Αλάτι (ανάλογο)
•    λίγο κύμινο

Εκτέλεση

Σε μικρή μπασίνα (λεκάνη), βάζουμε τα φιλέτα πορτοκαλιού. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τη μαραθόριζα, αφού προηγουμένως τα χειροτρίψουμε με λίγο αλάτι ώστε να μαλακώσουν. Παράλληλα, ενώνουμε το ελαιόλαδο με το οξύμελο και τα χτυπάμε με ένα σύρμα χειρός.

Ρίχνουμε τη σάλτσα στη μπασίνα με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Διορθώνουμε τη γεύση με κύμινο και αλάτι και σερβίρουμε.

Γαρνίρουμε τη σαλάτα με ελιές, φυλλαράκια μαϊντανού και καρύδια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ