Γάζα: Τεθωρακισμένα του Ισραήλ καταλαμβάνουν το πέρασμα στη Ράφα - Άκαρπες οι συνομιλίες για εκεχειρία (βίντεο)

Το πέρασμα της Ράφα ελέγχεται πλέον από το Ισραήλ που συνεχίζει την επέλαση στη Λωρίδα της Γάζας με την κατάπαυση του πυρός να... αργεί

Στα χέρια του Ισραηλινού στρατού είναι το πέρασμα της Ράφα σημείο αναφοράς αφού μέσω αυτής της συνοριακής διέλευσης εισέρχεται στον παλαιστινιακό θύλακα το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας

Η ραδιοφωνία του ισραηλινού στρατού μεταδίδει πως μονάδες του κατέλαβαν την παλαιστινιακή πλευρά της συνοριακής διέλευσης στη Ράφα, το οποίο συνδέει τη Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο.

Η στιγμή που τα ισραηλινά τανκς καταλαμβάνουν το πέρασμα στη Ράφα:

Ερωτηθείς σχετικά με την πληροφορία, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού περιορίστηκε να πει πως θα δοθεί «σύντομα» δελτίο Τύπου για το θέμα στη δημοσιότητα.


Η αρχή που διαχειρίζεται τη διέλευση ανέφερε πως έχει κλείσει εξαιτίας της παρουσίας ισραηλινών αρμάτων μάχης.

Μέσω αυτής της συνοριακής διέλευσης εισέρχεται στον παλαιστινιακό θύλακο το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας που φθάνει στον θύλακο υπό πολιορκία, το σύνολο του πληθυσμού του οποίου αντιμετωπίζει λιμό, κατά τον ΟΗΕ.

Επίσημη επιβεβαίωση από τον IDF

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως κατέλαβε σήμερα τον έλεγχο της παλαιστινιακής πλευράς της συνοριακής διέλευσης στη Ράφα, που συνδέει τη Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο.

Μονάδα τεθωρακισμένων «έκανε ελιγμούς στη ζώνη» και «αυτή τη στιγμή, οι ειδικές δυνάμεις επιθεωρούν το σημείο διέλευσης» στη Ράφα, «έχουμε επιχειρησιακό έλεγχο στη ζώνη», ανέφερε ο στρατός του Ισραήλ σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας πως αναφέρεται «αποκλειστικά στην πλευρά της διέλευσης στη Λωρίδα της Γάζας».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, εκτός από το πέρασμα στη Ράφα, έχει κλείσει το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ, για λόγους ασφαλείας, το οποίο θα ανοίξει ξανά όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Πάντα κατά τον ισραηλινό στρατό, μονάδες του επιχειρούν από χθες το βράδυ στην ανατολική Ράφα, όπου κατ’ αυτόν οι περισσότεροι άμαχοι και ορισμένοι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις απομακρύνθηκαν εσπευσμένα.

Τι φοβάται το Κάιρο

Το Κάιρο φοβάται ότι, αν ο ισραηλινός στρατός προχωρήσει σε χερσαία εισβολή στην πόλη, θα υπάρξει μαζική φυγή παλαιστινίων προσφύγων προς την αιγυπτιακή επικράτεια.

Μετά τις επιχειρήσεις που διεξήγαγε στην πόλη της Γάζας και κατόπιν στη Χαν Γιούνις το Ισραήλ απειλεί εδώ και εβδομάδες να τις συνεχίσει στη Ράφα, που χαρακτηρίζει το «τελευταίο» οχυρό της Χαμάς. Όμως στην πόλη έχουν βρει καταφύγιο 1,2 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους εκτοπισμένοι από άλλους τομείς του μικρού παραθαλάσσιου θυλάκου.

Άκαρπες οι συνομιλίες για εκεχειρία

Χθες το πρωί, αφού οι συνομιλίες στο Κάιρο δεν έφεραν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως άρχισε επιχείρηση εσπευσμένης απομάκρυνσης δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων από τη Ράφα. Αργότερα, το βράδυ, η Χαμάς ανακοίνωσε πως ενημέρωσε την Αίγυπτο και το Κατάρ, χώρες που μαζί με τις ΗΠΑ μεσολαβούν στις έμμεσες διαπραγματεύσεις, πως «δέχεται την πρότασή τους για κατάπαυση του πυρός» με το Ισραήλ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ