Οι 10 αξιοπερίεργες αλήθειες για τα γλυκά, μικρά, χνουδωτά πατουσάκια - Οι γατογονείς θα ταυτιστείτε !

Είναι σκέτη γλύκα!

Οι γατογονείς αποτελούν μια ιδιαίτερη κατηγορία ανθρώπων με πολλές παραξενιές.

Δεν φοράμε ποτέ μαύρα γιατί γνωρίζουμε ότι θα γεμίσουν τρίχες τη στιγμή που θα τα βγάλουμε από τη ντουλάπα, έχουμε συνηθίσει να καθόμαστε σε ξεσκισμένα έπιπλα, και μας αρέσει να κάνουμε αστεία για τις πατούσες της γάτας μας. Όχι άδικα, όμως.

Οι γάτες έχουν τα πιο γλυκά, μικρά, χνουδωτά πατουσάκια, τα οποία, μάλιστα, χαρακτηρίζονται από κάποιες μοναδικές ιδιότητες.

Ας δούμε δέκα αξιοπερίεργες αλήθειες για τα γατοπατούσια:

1. Τα μπροστινά πόδια έχουν περισσότερα δάχτυλα από τα πίσω

Οι γάτες έχουν πέντε δάχτυλα σε κάθε μπροστινό πόδι, και τέσσερα σε κάθε πίσω. Στο μπροστινό πόδι υπάρχει ένα δάχτυλο που λειτουργεί κάπως σαν αντίχειρας.

2. Περπατούν στις μύτες των ποδιών

Η γάτα σας δεν στηρίζεται στα πόδια της όταν περπατά, αλλά στις μύτες των ποδιών. Τόσο οι γάτες όσο και οι σκύλοι ανήκουν στην κατηγορία των δαχτυλοβάμονων ζώων. Αυτό σημαίνει ότι πατούν πάνω στα δάχτυλά τους για λόγους ασφαλείας. Αυτή η προσαρμοστικότητα τις βοήθησε να επιβιώσουν στην άγρια φύση, μέχρι που εξημερώθηκαν. Στις μύτες των ποδιών περπατούσαν και οι δεινόσαυροι!

3. Υπάρχουν γάτες με παραπάνω δάχτυλα στα πόδια

Οι λεγόμενες πολυδάκτυλες γάτες, ή γάτες του Hemingway, έχουν επιπλέον δάχτυλα στις πατούσες τους – είτε στις μπροστινές, είτε στις πίσω. Πρόκειται για μια γενετική μετάλλαξη την οποία λατρεύουν πολλοί γατόφιλοι. Περισσότερα δαχτυλάκια = πιο αξιολάτρευτο αποτέλεσμα. Το φαινόμενο αυτό είναι σχετικά συχνό. Οι Maine Coon είναι πολυδάκτυλες σε μεγαλύτερα ποσοστά από τις υπόλοιπες γάτες.

4. Οι γάτες έχουν ένα πιο δυνατό πατούσι

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αρσενικές γάτες θεωρείται πως έχουν συχνότερα ένα δυνατό αριστερό πατούσι, ενώ οι θηλυκές έχουν ένα δυνατό δεξί πατούσι. Για να καταλάβετε ποιο πόδι της γάτας σας είναι το πιο δυνατό, παρατηρήστε την όταν παίζει, περνάει πάνω από ένα αντικείμενο, ή ανεβοκατεβαίνει τις σκάλες, για να δείτε ποιο θα χρησιμοποιήσει πρώτο.

5. Χρησιμοποιούν τα πόδια τους για να καθαριστούν

Τα πόδια της γάτας, της είναι χρήσιμα για πολλές διαφορετικές λειτουργίες. Όταν μια γάτα πλένεται με τη γλώσσα της, χρησιμοποιεί τις πατούσες της για να τρίβεται και να καθαρίζεται πιο αποτελεσματικά.

6. Οι πατούσες τους έχουν αδένες οσμής

Οι πατούσες της γάτας, όπως και το μέτωπο και τα μάγουλά της, έχουν αδένες που εκλύουν την οσμή της μέσω της αφής. Γι’ αυτό οι γάτες “ζυμώνουν” με τα πόδια τους: σας μαρκάρουν ως δικό/ή τους με τη μυρωδιά τους.

7. Περπατούν πολύ σιωπηλά

Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι γάτες είναι τόσο εξαιρετικές κυνηγοί είναι η ικανότητά τους να περπατούν πολύ σιωπηλά στις μύτες των ποδιών. Μια γάτα μπορεί να έρθει από πίσω σας εκεί που δεν το περιμένετε, χωρίς να την ακούσετε. Κάπως έτσι καταφέρνει να πιάνει τα θηράματά της χωρίς αυτά να την περιμένουν.

8. Τα γατοπατούσια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα

Παρότι όλοι/ες μας θέλουμε να ζουλήξουμε και να φιλήσουμε ένα γατοπατούσι, στην πραγματικότητα ίσως να μην είναι και τόσο καλή ιδέα. Τα δαχτυλάκια της γάτας τη βοηθούν στην ικανότητά της να κυνηγά, καθώς είναι γεμάτα από νευρικούς υποδοχείς. Αυτό σημαίνει ότι είναι και ιδιαίτερα ευαίσθητα στο άγγιγμα. Γι’ αυτό τον λόγο, στις περισσότερες γάτες δεν αρέσει να τους πειράζουμε τα πόδια. Αν η γάτα σας σάς επιτρέπει να αγγίζετε προσεχτικά ή να χαϊδεύετε τα πόδια της, τότε αυτό είναι ένα σημάδι εμπιστοσύνης.

Δείτε ακόμη:Έχετε γατούλα και ταυτόχρονα αγαπάτε τα φυτά ; Να, πώς θα πείτε αντίο σε κομματάκια των φύλλων στο πάτωμα και τις αναποδογυρισμένες γλάστρες !

9. Τα γατοπατούσια απορροφούν τους κραδασμούς

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα topetmou.gr, όταν οι γάτες πηδούν από μεγάλο ύψος, τείνουν να προσγειώνονται σχεδόν πάντα στα πόδια τους. Αυτό οφείλεται κυρίως στο αντανακλαστικό της ευθυγράμμισης που έχουν, αλλά εκτός αυτού, τα πατουσάκια τους απορροφούν τους κραδασμούς όταν προσγειώνονται.

10. Οι γάτες ιδρώνουν από τα πέλματά τους

Όπως και οι σκύλοι, οι γάτες δεν ιδρώνουν με τον ίδιο τρόπο όπως οι άνθρωποι. Όταν ζεσταίνονται πολύ και προσπαθούν να δροσιστούν, αναπνέουν με ανοιχτό το στόμα, και ιδρώνουν από τα πέλματά τους. Αυτό μπορεί να συμβεί και όταν νιώθουν αγχωμένες – για παράδειγμα στο κτηνιατρείο.

Αυτές ήταν 10 αξιοπερίεργες αλήθειες για τα υπέροχα και μοναδικά γατοπατούσια! Τώρα μπορείτε να εξελίξετε τα γατοαστεία σας χρησιμοποιώντας τις νέες σας γνώσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ