Françoise Bettencourt Meyers: Αυτή είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο σύμφωνα με την λίστα του περιοδικού Forbes – Δείτε τις 10 πρώτες (φωτό)

Ζήτω η γυναικεία επιχειρηματικότητα!

Το Forbes κυκλοφόρησε την ετήσια λίστα των δισεκατομμυριούχων του κόσμου και αναμεσά τους είναι πολλές γυναίκες, 10 εκ των οποίων έχουν ξεχωρίσει σημαντικά

Οι 10 γυναίκες αυτές ευδοκιμούν σε μια σειρά από βιομηχανίες, από την εξόρυξη και τον τζόγο μέχρι την ομορφιά και την τεχνολογία. 

Η Daily Mail συγκέντρωσε τις 10 πλουσιότερες επιχειρηματίες και δίνει μια εικόνα για το πώς έφτιαξαν τις περιουσίες τους.

10. Αμπιγκέιλ Τζόνσον (29 δισεκατομμύρια δολάρια)

Η 62χρονη Αμπιγκέιλ Τζόνσον είναι η 10η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο, χάρη στην περιουσία της ύψους 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κατατάσσεται στην 58η θέση των πλουσιότερων στη λίστα συνολικά.

Η επιχειρηματίας είναι διευθύνουσα σύμβουλος του γίγαντα διαχείρισης κεφαλαίων Fidelity Investments από το 2014, όταν ανέλαβε από τον 84χρονο τότε πατέρα της Νεντ.

Πριν από την ένταξή της στην εταιρεία, εργάστηκε στη συμβουλευτική εταιρεία διαχείρισης Booz Allen Hamilton, όπου γνώρισε τον επιχειρηματία της υγειονομικής περίθαλψης σύζυγό της Κρίστοφερ ΜακΝόουν.

Το ζευγάρι έχει αποκτήσει δύο παιδιά και στο παρελθόν ζούσε σε ένα σπίτι επτά υπνοδωματίων σε ένα δασώδες κτήμα 5,6 στρεμμάτων που ανήκε στον παππού της, σύμφωνα με το Bloomberg Businessweek.

9. Τζίνα Ράινχαρτ (30,8 δισεκατομμύρια δολάρια)

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Αυστραλίας είναι η Τζίνα Ράινχαρτ, η οποία έχει περιουσία ύψους 30,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κατατάσσεται στην 56η θέση συνολικά στη λίστα των δισεκατομμυριούχων.

Ο πατέρας της, Λανγκ Χάνκοκ, ο οποίος ήταν εξερευνητής σιδηρομεταλλεύματος, είχε δημιουργήσει μια εταιρεία που αντιμετώπιζε δυσκολίες μέχρι που η Τζίνα ανέλαβε τα ηνία. Έγινε εκτελεστική πρόεδρος το 1992 και δημιούργησε τον μεταλλευτικό όμιλο Hancock Prospecting.

Το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας είναι το ορυχείο Roy Hill στην περιοχή Pilbara της δυτικής Αυστραλίας, το οποίο ξεκίνησε τις αποστολές στην Ασία το 2015.

8. Μίριαμ Άντελσον (32 δισεκατομμύρια δολάρια)

Η γιατρός Μίριαμ Άντελσον κατατάσσεται στην 53η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο και διαθέτει περιουσία 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η 78χρονη, η οποία γεννήθηκε στο Ισραήλ, είναι η χήρα του Σέλντον Άντελσον, του πρώην CEO και προέδρου της εταιρείας καζίνο Las Vegas Sands -ο οποίος πέθανε σε ηλικία 87 ετών το 2021.

Το ζευγάρι είχε δωρίσει στο παρελθόν πάνω από 281 εκατομμύρια δολάρια στους Ρεπουμπλικανούς, σύμφωνα με το The Center for Responsive Politics.

Έκαναν δωρεές στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ το 2016, στην ορκωμοσία του, στο ταμείο υπεράσπισής του έναντι της έρευνας του Μιούλερ για τη ρωσική ανάμειξη και στην προεκλογική εκστρατεία του 2020.

7. Ραφαέλα Απόντε Ντίαμαντ (33,1 δισεκατομμύρια δολάρια)

Η Ραφαέλα Απόντε Ντίαμαντ, από τη Γενεύη της Ελβετίας, έχει περιουσία 33,1 δισ. δολαρίων και βρίσκεται στην 48η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων.

Κατέχει το 50% των μετοχών της MSC, της μεγαλύτερης ναυτιλιακής εταιρείας στον κόσμο, μαζί με τον σύζυγό της Τζιανλουίτζι.

Το ζευγάρι γνωρίστηκε τη δεκαετία του 1960 σε ηλιόλουστες διακοπές στο ιταλικό νησί Κάπρι, όταν ο Τζιανλουίτζι ήταν καπετάνιος πλοίου για τη μεταφορά τουριστών.

Μαζί μπήκαν στη ναυτιλιακή βιομηχανία μετά την αγορά του πρώτου τους πλοίου -ενός μικρού φορτηγού πλοίου με το όνομα Patricia- με δάνειο 200.000 δολαρίων το 1970.

Μέχρι το 1979 είχαν αποκτήσει 17 πλοία και συνέχισαν να αναπτύσσουν την επιχείρησή τους για να ενσωματώσουν τις κρουαζιέρες διακοπών, την εφοδιαστική αλυσίδα εσωτερικού και τις λιμενικές δραστηριότητες, σύμφωνα με το Forbes.

Μέχρι σήμερα, ο Τζιανλουίτζι παραμένει εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας και ο γιος του Ντιέγκο εκτελεί χρέη προέδρου.

Η Ραφαέλα, η οποία είναι κόρη ενός Ισραηλινού τραπεζίτη, συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος MSC, αλλά δεν κατέχει άλλη «επίσημη θέση». Η 74χρονη σήμερα λέγεται ότι είναι υπεύθυνη για τη διακόσμηση των κρουαζιερόπλοιων.

6. Σαβίτρι Τζιντάλ (33,5 δισεκατομμύρια δολάρια)

Η πλουσιότερη γυναίκα στην Ινδία είναι η Σαβίτρι Τζιντάλ, με περιουσία 33,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Βρίσκεται στην 46η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων συνολικά.

Ο όμιλος Jindal Group -ένας όμιλος με έδρα το Νέο Δελχί- ιδρύθηκε από τον σύζυγο της Σαβίτρι, Ομ Πρακάς Τζιντάλ. Ειδικεύεται στην ενέργεια και στον χάλυβα, αλλά διαθέτει επίσης περιουσιακά στοιχεία σε άλλες βιομηχανίες όπως η εξόρυξη, η παραγωγή ενέργειας, τα βιομηχανικά αέρια και οι λιμενικές εγκαταστάσεις.

Ο Ομ Πρακάς Τζιντάλ έχασε τη ζωή του σε συντριβή ελικοπτέρου το 2005, όταν εκείνο «έπαθε εμπλοκή», σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα. Μετά τον θάνατό του, οι εταιρείες μοιράστηκαν μεταξύ των τεσσάρων γιων του, οι οποίοι τώρα τις διοικούν ανεξάρτητα.

Τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου εποπτεύονται από τον γιο του Σαβίτρι, Σατζάν Τζιντάλ, με έδρα τη Βομβάη, ο οποίος πήρε μέρος της επιχείρησης στο χρηματιστήριο τον Σεπτέμβριο του 2023.

Πέρα από αυτά, η Σαβίτρι, σήμερα 74 ετών, έχει μετάσχει στην ινδική κυβέρνηση δύο φορές στο παρελθόν -μία φορά ως υπουργός Ενέργειας και την άλλη ως υπουργός Αστικών Τοπικών Φορέων.

5. Μακένζι Σκοτ (36,5 δισεκατομμύρια δολάρια)

Η πρώην σύζυγος του ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος, Μακένζι Σκοτ, έχει περιουσία 36,5 δισ. δολαρίων, καταλαμβάνοντας την 43η θέση στη λίστα των πλουσίων.

Το ζευγάρι ήταν παντρεμένο για 25 χρόνια, αλλά εκείνη έφυγε με ποσοστό 4% του διαδικτυακού λιανεμπορίου μετά το διαζύγιό τους το 2019.

Η Μακένζι, μια 53χρονη μυθιστοριογράφος, μπήκε τότε στις τάξεις των υπερπλούσιων φιλάνθρωπων του κόσμου, καθώς υποσχέθηκε να δωρίσει τη μισή της περιουσία σε φιλανθρωπικά ιδρύματα κατά τη διάρκεια της ζωής της.

Δημιούργησε έναν ιστότοπο με την ονομασία Yield Giving, ο οποίος αναφέρει ότι μέχρι σήμερα έχει δώσει περισσότερα από 17,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε πάνω από 2.300 μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Σε άλλα θέματα πέρα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, η Μακένζι παντρεύτηκε τον δεύτερο σύζυγό της, καθηγητή χημείας γυμνασίου, Dan Jewett -αλλά κατέθεσε αίτηση διαζυγίου το 2022.

4. Ζακλίν Μαρς (38,5 δισεκατομμύρια δολάρια)

Η Ζακλίν Μαρς με περιουσία 38,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων καταλαμβάνει την 35η θέση στη λίστα του Forbes.

Ο παππούς της Φρανκ Μαρς ξεκίνησε την επιχείρησή του φτιάχνοντας σοκολάτες στην κουζίνα του στην Τακόμα της Ουάσιγκτον το 1911. Το 1929, η εταιρεία εφηύρε το χαρακτηριστικό νουγκάτ με γεύση βύνης, το οποίο έγινε η βάση για τις σοκολάτες Milky Way και Snickers -και η επιχείρηση άνθισε.

Η Ζακλίν, 84 ετών, κατέχει σήμερα περίπου το ένα τρίτο της αυτοκρατορίας της Mars -έχοντας εργαστεί για την εταιρεία επί σχεδόν 20 χρόνια. Διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου μέχρι το 2016, ενώ ο γιος της Στίβεν Μπάτζερ είναι επίσης πλέον διευθυντής.

3. Τζούλια Κοχ (64,3 δισεκατομμύρια δολάρια)

Η 61χρονη Τζούλια Κοχ έχει περιουσία 64,3 δισ. δολαρίων, καταλαμβάνοντας την 23η θέση σε ολόκληρο τον κατάλογο των δισεκατομμυριούχων.

Η ίδια και τα τρία παιδιά της κληρονόμησαν το 42% των μετοχών της Koch Industries από τον σύζυγό της Ντέιβιντ, μετά τον θάνατό του από καρκίνο του προστάτη σε ηλικία 79 ετών το 2019.H Τζούλια Κοχ

Ο Ντέιβιντ, ο οποίος εργάστηκε ως χημικός μηχανικός και επιχειρηματίας, εντάχθηκε στην οικογενειακή του επιχείρηση το 1970 και την ανέπτυξε στη δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Τζούλια, η οποία μετακόμισε από την Αϊόβα στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του 1980, ξεκίνησε ως βοηθός του σχεδιαστή μόδας Adolfo -δουλεύοντας με μια ολόκληρη σειρά από πελάτες υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένης της Νάνσι Ρίγκαν.

Γνώρισε για πρώτη φορά τον Ντέιβιντ σε ένα ραντεβού στα τυφλά το 1991, πριν τελικά παντρευτούν πέντε χρόνια αργότερα.

Η Τζούλια είναι τώρα πρόεδρος του Ιδρύματος David H. Koch, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που δεσμεύεται να προωθήσει τη φιλανθρωπική κληρονομιά του συζύγου της για να «εμπλουτίσει τις ζωές των ατόμων σε όλο τον κόσμο μέσω της επιστημονικής και ιατρικής έρευνας, της εκπαίδευσης, της δημόσιας πολιτικής και των τεχνών», όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του.

2. Άλις Γουόλτον (72,3 δισεκατομμύρια δολάρια)

Η Άλις Γουόλτον, η οποία είναι η μοναδική κόρη του ιδρυτή της Walmart Σαμ Γουόλτον, λέγεται ότι έχει περιουσία 72,3 δισ. δολαρίων. Εξασφάλισε την 21η θέση στη λίστα όλων των δισεκατομμυριούχων.

Τα αδέλφια της -ο Ρομπ και ο Τζιμ- μπήκαν στην οικογενειακή επιχείρηση, αλλά η Άλις αντιστάθηκε στην τάση και αντ' αυτού στράφηκε στην επιμέλεια έργων τέχνης, αφού αγόρασε το πρώτο της έργο όταν ήταν μόλις 10 ετών.

Το ενδιαφέρον της αυτό την οδήγησε στην αιχμή του δόρατος του Μουσείου Αμερικανικής Τέχνης Crystal Bridges, το οποίο άνοιξε για το κοινό στη γενέτειρά της, το Μπέντονβιλ του Αρκάνσας, το 2011.

Η ιστοσελίδα του μουσείου περιγράφει την Άλις ως φιλάνθρωπο που «δεσμεύεται να αυξήσει την πρόσβαση στις τέχνες, να βελτιώσει την εκπαίδευση, να ενισχύσει την υγεία και να προωθήσει τις οικονομικές ευκαιρίες για όλους».

1. Φρανσουάζ Μπετανκούρ Μέγερς (99,5 δισεκατομμύρια δολάρια)

Η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο είναι η Φρανσουάζ Μπετανκούρ Μέγερς, εγγονή του ιδρυτή της L'Oreal -η οποία έχει περιουσία 99,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Βρίσκεται στην 15η θέση της λίστας όλων των δισεκατομμυριούχων.

Η 70χρονη Γαλλίδα επιχειρηματίας και η οικογένειά της κατέχουν περισσότερο από το 1/3 του εισηγμένου στο χρηματιστήριο brand ομορφιάς, το οποίο ιδρύθηκε το 1909.

Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της L'Oreal από το 1997 και παραμένει πρόεδρος της οικογενειακής εταιρείας συμμετοχών, ενώ οι γιοι της, Jean-Victor Meyers και Nicholas Meyers, είναι επίσης διευθυντές.

Η Φρανσουάζ κληρονόμησε τον τεράστιο πλούτο της μετά τον θάνατο της μητέρας της Λιλιάν Μπετανκούρ, που ήταν τότε η πλουσιότερη γυναίκα του κόσμου, σε ηλικία 94 ετών το 2017.

Ο θάνατός της προηγήθηκε μιας τεράστιας δικαστικής διαμάχης που εξελίχθηκε σε πολιτικό σκάνδαλο σχετικά με το αν ήταν σε θέση να διαχειριστεί την περιουσία της οικογένειας.

Η Φρανσουάζ φέρεται να έχει γράψει δύο βιβλία -το ένα για τη Βίβλο και το άλλο για τους Έλληνες θεούς- και παίζει πιάνο επί πολλές ώρες κάθε μέρα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ