29χρονος σεφ πέθανε από βλαστομυκητίαση, κατέστρεψε τους πνεύμονές του – Η μόλυνση από υγρό έδαφος (φωτό)

Τι είναι η σπάνια "βλαστομυκητίαση"

Ο 29χρονος σεφ Ίαν Πρίτσαρντ, από το Μίσιγκαν πέθανε την περασμένη εβδομάδα μετά από μάχη με μια σπάνια μυκητιακή ασθένεια που κατέστρεψε τους πνεύμονές του. Λίγο πριν από την Ημέρα των Ευχαριστιών, ο Ίαν Πρίτσαρντ προσβλήθηκε από βλαστομυκητίαση, μια ασθένεια που μεταδίδεται από μύκητες και προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα.

«Μας έδειξαν μια φωτογραφία των πνευμόνων του και έμοιαζαν κυριολεκτικά με ελβετικό τυρί», είπε ο πατέρας του, Ρον Πρίτσαρντ, στο «UpNorthLive» τον Δεκέμβριο.

Ο Πρίτσαρντ έφυγε από τη ζωή το Σάββατο σε νοσοκομείο του Ντιτρόιτ, σύμφωνα με μια σελίδα του GoFundMe, που συγκέντρωσε σχεδόν 20.000 δολάρια για την οικογένειά του. «Η μυκητιασική λοίμωξη από βλαστομυκητίαση κατέστρεψε τους πνεύμονες του Ίαν ανεπανόρθωτα», έγραφε η σελίδα.

Pritchard had been hospitalized for weeks.

Σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, η μόλυνση θα εξαπλωθεί από τους πνεύμονες στο κεντρικό νευρικό σύστημα μαζί με το δέρμα και τις αρθρώσεις, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Έρευνα του 2005 διαπίστωσε ότι μεταξύ 4% και 22% των μολυσμένων ανθρώπων πεθαίνουν από βλαστομυκητίαση, σύμφωνα με τη «New York Post».

Οι άνθρωποι προσβάλλονται από την ασθένεια, αναπνέοντας σπόρια του μύκητα blastomyces, που ζει σε υγρό έδαφος και σε αποσύνθεση ξύλου και φύλλων. «Είναι στον αέρα, είναι στα δέντρα, είναι στα υγρά φύλλα, είναι στο έδαφος, είναι στη λάσπη, είναι μέσα, παντού. Παντού στο βόρειο Μίσιγκαν, στην πραγματικότητα, η μεσοδυτική περιοχή καλύπτεται από βλαστομύκητες», προειδοποίησε ο Pritchard.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Η μόλυνση συνήθως αναπτύσσεται μέσα σε δύο έως 15 εβδομάδες. Περίπου οι μισοί ασθενείς θα παρουσιάσουν συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα, δύσπνοια και μυϊκούς πόνους. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία, η ασθένεια αντιμετωπίζεται με αντιμυκητιασικά φάρμακα όπως η ιτρακοναζόλη. Ο Pritchard είπε ότι τα φάρμακα του γιου του κοστίζουν περίπου 7.000 δολάρια μηνιαίως.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Τώρα, η οικογένεια Πρίτσαρντ είναι σε σοκ από την ξαφνική απώλεια. «Ήταν καλό παιδί. Δεν αντιμετώπιζε προβλήματα», πρόσθεσε ο πατέρας. «Οι άνθρωποι αγάπησαν το φαγητό του, οι άνθρωποι αγάπησαν τον ίδιο».

Τι είναι η σπάνια "Βλαστομυκητίαση"

Μια σπάνια μυκητιασική λοίμωξη που πιστεύεται ότι εμφανίζεται κυρίως στα βόρεια μεσοδυτικά και τμήματα της νοτιοανατολικής είναι πιο συχνή σε άλλες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών από ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. Η ασθένεια, που ονομάζεται βλαστομυκητίαση, μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί, εν μέρει επειδή μπορεί να μοιάζει με άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού. Και όσο περισσότερο παραμένει αδιάγνωστο, τόσο πιο δύσκολο είναι να αντιμετωπιστεί.

Η μόλυνση προκαλείται από έναν μύκητα που ονομάζεται Blastomyces dermatitidis, ο οποίος ευδοκιμεί σε βρεγμένο έδαφος και σε αποσύνθεση κορμών και φύλλων. Η βλαστομυκητίαση θεωρείται «ενδημική μυκητίαση» — ένας τύπος μυκητιακής νόσου που εμφανίζεται μόνο σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Ενώ είναι πολύ γνωστό σε περιοχές γύρω από τις Μεγάλες Λίμνες, την κοιλάδα του ποταμού Οχάιο και την κοιλάδα του ποταμού Μισισιπή, είναι λίγο πιο περίεργο να εμφανιστεί η μόλυνση στο Βερμόντ, αλλά αυτό ακριβώς βρέθηκε στη νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στα Centres for Disease Control and Prevention’s Emerging Infectious Diseases journal.

«Ένα από τα μεγάλα προβλήματα με τις μυκητιασικές ασθένειες είναι ότι δεν μπορούν να αναφερθούν», που σημαίνει ότι τα τμήματα δημόσιας υγείας δεν απαιτούν από τους γιατρούς να αναφέρουν περιπτώσεις της ασθένειας που βλέπουν στο κράτος, είπε ο Casadeval, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη. Μόνο πέντε πολιτείες — το Αρκάνσας, η Λουιζιάνα, το Μίσιγκαν, η Μινεσότα και το Ουισκόνσιν — έχουν επιτήρηση της δημόσιας υγείας για τη βλαστομυκητίαση. Αυτό σημαίνει ότι ο επιπολασμός της νόσου εκτός αυτών των πολιτειών είναι άγνωστος.

Με μέσο ποσοστό 1,8 περιστατικών ανά 100.000 άτομα κάθε χρόνο, το Βερμόντ είχε υψηλότερα ποσοστά βλαστομυκητίασης από όλες εκτός από μία από τις πολιτείες που έχουν επιτήρηση για τη νόσο, διαπίστωσε η μελέτη. Το Ουισκόνσιν, η πολιτεία με το υψηλότερο ποσοστό βλαστομυκητίασης, έχει κατά μέσο όρο 2,1 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ