Είναι λάτρεις του φαγητού και δεν το κρύβουν! Γιατί όμως τα σκυλάκια δεν χορταίνουν ; Πότε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί;

Οι σκύλοι είναι γνωστό ότι λατρεύουν το φαγητό.

Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων έχουν βιώσει την απογοήτευση του να ταΐζουν τον τριχωτό τους φίλο και λίγο μετά αυτός να ζητιανεύει για περισσότερη τροφή… σαν να μην χορταίνουν με τίποτα! 

Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην κοινή αντίληψη ότι οι σκύλοι δεν χορταίνουν ποτέ πραγματικά φαγητό, αλλά η αλήθεια είναι λίγο πιο σύνθετη.

Δεν χορταίνουν… από ένστικτο!

Όπως και τα περισσότερα ζώα, έτσι και τα σκυλιά έχουν μια έμφυτη τάση να τρώνε όταν υπάρχει διαθέσιμη τροφή… από ένστικτο ανασφάλειας ότι δεν γνωρίζουν πότε θα ξανά φάνε. 

Αυτή η επιθυμία έχει τις ρίζες της από τότε που τα σκυλιά ήταν θηρευτές.

Έπρεπε να καταναλώνουν αρκετές θερμίδες για να διατηρούν τα επίπεδα ενέργειάς τους και να επιβιώνουν σε περιόδους έλλειψης τροφής.

Διαβάστε ακόμη:Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί σας γλείφουν τα σκυλάκια; Ας δούμε πότε αυτός ο ενθουσιασμός είναι προειδοποίηση για κάτι σοβαρό

Οι σκύλοι έχουν επίσης περιορισμένη ικανότητα να αντιλαμβάνονται πότε έχουν χορτάσει.

Για αυτό μπορεί να συνεχίσουν να τρώνε ακόμη και όταν έχουν καταναλώσει αρκετές θερμίδες για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Δεν χορταίνουν γιατί η τροφή είναι νόστιμη!

Αυτή η τάση για υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να ενισχυθεί από διάφορους παράγοντες. 

Για παράδειγμα, πολλές εμπορικές τροφές για σκύλους έχουν σχεδιαστεί για να είναι ιδιαίτερα εύγευστες και μπορεί να περιέχουν συστατικά που ενθαρρύνουν τους σκύλους να τρώνε περισσότερο από όσο χρειάζονται.

Διαβάστε ακόμη:Κεφάλαιο άγχος: Οι 5 πιο συχνές αιτίες που το βιώνουν τα σκυλάκια & πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε

Επιπλέον, ορισμένοι σκύλοι έχουν γενετική προδιάθεση για υπερφαγία και μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στην παχυσαρκία από άλλους. 

Οι σκύλοι που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι μπορεί επίσης να δυσκολεύονται να αντιληφθούν πότε χορταίνουν, καθώς το υπερβολικό σωματικό λίπος μπορεί να επηρεάσει τα σήματα που ρυθμίζουν την όρεξη και τον κορεσμό.


 

Δεν χορταίνουν λόγω ράτσας!

Φυσικά, δεν είναι όλοι οι σκύλοι ίδιοι και κάποιοι μπορεί να έχουν καλύτερη ικανότητα να ρυθμίζουν την πρόσληψη τροφής από άλλους. 

Παράγοντες όπως η φυλή, η ηλικία και το επίπεδο δραστηριότητας μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στον καθορισμό της ποσότητας τροφής που χρειάζεται ένας σκύλος για να αισθάνεται χορτάτος και ικανοποιημένος. 

Για παράδειγμα, μια ράτσα εργασίας με υψηλή ενεργητικότητα μπορεί να απαιτεί περισσότερες θερμίδες από έναν καθιστικό σκύλο αγκαλιάς, ενώ ένας ηλικιωμένος σκύλος μπορεί να έχει πιο αργό μεταβολισμό και να χρειάζεται συνολικά λιγότερες θερμίδες.

Τι πρέπει να προσέξετε
Για να αποτρέψετε την υπερκατανάλωση τροφής και να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, είναι σημαντικό οι ιδιοκτήτες σκύλων να:

1. Παρακολουθούν την πρόσληψη τροφής από το κατοικίδιό τους

2. Του παρέχουν μια ισορροπημένη διατροφή που καλύπτει τις διατροφικές του ανάγκες χωρίς να υπερβαίνει τις θερμιδικές του ανάγκες. 

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη σίτιση μικρότερων γευμάτων πιο συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας, την προσεκτική μέτρηση των μερίδων φαγητού και την αποφυγή της παροχής στα σκυλιά αποφάγια ή λιχουδιές με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα mypet.gr, η τακτική άσκηση και οι κτηνιατρικοί έλεγχοι μπορούν επίσης να βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι οι σκύλοι διατηρούν ένα υγιές βάρος και να αποφύγουν τις αρνητικές συνέπειες για την υγεία που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Εν κατακλείδι, ενώ οι σκύλοι μπορεί να φαίνεται ότι δεν χορταίνουν ποτέ, η αλήθεια είναι ότι η όρεξή τους και η ικανότητά τους να αισθάνονται τον κορεσμό μπορεί να επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες

Παρέχοντας μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή και παρακολουθώντας την πρόσληψη τροφής, οι ιδιοκτήτες σκύλων μπορούν να βοηθήσουν τους τριχωτούς φίλους τους να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος και να ζήσουν μια μακρά, ευτυχισμένη ζωή.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ