Είστε φιλικός & κοινωνικός χρήστης στα social media ; Αν δεν σχολιάζετε & δεν κάνετε likes , μάλλον δείχνετε ζήλια & παθητικότητα -Νέα μελέτη !

Η παθητική χρήση των κοινωνικών δικτύων συνδέεται τώρα με διαφόρων ειδών προβλήματα

Μια ενδιαφέρουσα αλλά μάλλον απρόσμενων και ολίγον ανησυχητικών ευρημάτων μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «BMC Psychology». Ερευνητές του Central China Normal University υποστηρίζουν ότι η παθητική χρήση των social media μπορεί να προκαλέσει προβλήματα πνευματικής υγείας. Με απλά λόγια οι ερευνητές λένε ότι για να μην αντιμετωπίσει κάποιος χρήστης των social media προβλήματα κοινωνικού άγχους όπως τα χαρακτηρίζουν θα πρέπει να κάνει like και σχόλια στις αναρτήσεις που βλέπει.

Η ομάδα μελέτησε περισσότερους από 571 φοιτητές σχετικά με την επίδραση της χρήσης που κάνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαπιστώνοντας ότι όσοι δεν αντιδρούν στις αναρτήσεις στα social media το κάνουν επειδή φοβούνται την κοινωνική επαφή με το… άγνωστο ενώ όσοι είναι ενεργοί χρήστες στα social media έχουν καλύτερη κοινωνική υποστήριξη καλύτερη ποιότητα φιλικών σχέσεων.

Η μελέτη δείχνει ότι χρησιμοποιούν παθητικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν περισσότερες πιθανότητες να παράγουν δυσλειτουργικές συμπεριφορές. «Οι άνθρωποι τείνουν να απεικονίζουν τον εαυτό τους με υπερβολικά κολακευτικούς τρόπους στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει τους παθητικούς χρήστες να πέσουν ασυνείδητα σε διλήμματα κοινωνικών συγκρίσεων όταν βλέπουν τις αναρτήσεις των φίλων τους» λένε οι ερευνητές.

Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης βρει ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν παθητικά τα social media έχουν υψηλότερα επίπεδα ζήλιας και χαμηλότερη αυτοεκτίμηση. «Η παθητική χρήση των social media μπορεί να οδηγήσει σε μηρυκαστική σκέψη που σχετίζεται με διαπροσωπικές σχέσεις, η οποία επιδεινώνει εύκολα τα συμπτώματα κοινωνικού άγχους».

Η ομάδα διαπίστωσε ότι όταν οι χρήστες χρησιμοποιούν ενεργά πλατφόρμες, αισθάνονται άνετα να απεικονίζουν τον εαυτό τους σε άλλους και να λαμβάνουν σχόλια γεγονός που λειτουργεί θετικά στην ψυχολογία και την πνευματική τους κατάσταση. Μέχρι σήμερα πάντως η γενική εκτίμηση ήταν πώς η ενεργή χρήση των social media μάλλον προκαλεί διαφόρων ειδών προβλήματα στη ζωή των χρηστών κάτι που ίσως δεν ισχύει σε όσους προφανώς είναι λελογισμένα ενεργοί.

Διαβάστε επίσης:Αισθάνεσαι μελαγχολία; Kλείσε το Instagram!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ