Νοιώθετε μοναξιά; Εσείς και άλλοι πολλοί - 1 στους 4 ενήλικες και ειδικά οι νεαροί 30αρηδες νοιώθουν μόνοι - Νέα έρευνα 

Παγκόσμια μάστιγα η μοναξιά!

Η νέα μεγάλη πανδημία που πρέπει να μας απασχολήσει είναι η μοναξιά! Σύμφωνα με μια νέα έρευνα της Meta-Gallup, ένας στους τέσσερις ενήλικες δηλώνουν ότι αισθάνονται μόνοι.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι τα νούμερα είναι πολύ μεγάλα στις νεαρές ηλικίες.

Η έρευνα για τη μοναξιά, που πραγματοποιήθηκε σε 142 χώρες, έδειξε ότι το 24% των ανθρώπων από 15 ετών και πάνω αναφέρουν ότι νιώθουν πολύ ή σχετικά μόνοι.

Γενικότερα, τα ποσοστά μοναξιάς είναι υψηλότερα ανάμεσα στους νέους ενήλικες. Το 27% των ερωτηθέντων 19-29 ετών αναφέρουν ότι νιώθουν πολύ ή αρκετά μοναχικοί.

Αντίθετα, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία είχαν τα μικρότερα ποσοστά. Μόλις το 17% της ηλικιακής ομάδας άνω των 65, δήλωσε ότι νιώθει μοναξιά.

Επιπλέον, πάνω από το 1/2 των άνω των 45 ανέφερε ότι δεν νιώθει καθόλου μοναξιά.

Στον αντίποδα, σχεδόν όλοι όσοι ήταν κάτω από 45 δήλωσαν ότι νιώθουν τουλάχιστον λίγο μόνοι.

«Υπάρχουν πολλές μελέτες οι οποίες δείχνουν τους κινδύνους που έχει η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση για τους μεγαλύτερους ενηλίκους. Αυτή η έρευνα είναι μια πραγματικά καλή υπενθύμιση ότι η μοναξιά δεν είναι πρόβλημα μόνο των μεγαλύτερων, είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει τους πάντες σε κάθε ηλικία», σημείωσε η Ellyn Maese, ερευνητική σύμβουλος της Gallup.

Γιατί οι νέοι νιώθουν μεγαλύτερη μοναξιά

Ο κλινικός ψυχολόγος Dr. Ami Rokach, αναπληρωτής καθηγητής στο Κέντρο Ακαδημαϊκών Μελετών στο Or Yehuda του Ισραήλ, αρχικά εξεπλάγη από τον χαμηλό αριθμό θετικών απαντήσεων. Ωστόσο, πιστεύει ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμη υψηλότερα παγκόσμια ποσοστά ανθρώπων που αισθάνονται μοναξιά απ' ό,τι αναφέρθηκε - ιδίως νεαρών ενηλίκων. Ο ίδιος δεν συμμετείχε στην έρευνα της Gallup.

Έδωσε, επίσης, τη δική του εξήγηση για τον λόγο που τα ποσοστά είναι ανεβασμένα στους νεαρούς ενήλικες: “Μια ταραχώδης ερωτική ζωή, η αβεβαιότητα σχετικά με την επαγγελματική πορεία και η διαδικασία αποχωρισμού από τους γονείς τους".

Επομένως, οι νέοι ενήλικες είναι πιο πιθανό να βιώσουν μεγαλύτερη μοναξιά από ό,τι οι μεγαλύτεροι ενήλικες που έχουν ήδη συσσωρεύσει "σοφία, φίλους, μια οικογένεια που μπορεί να είναι υποστηρικτική και μια κοινότητα που νοιάζεται γι' αυτούς".

Η σύγκριση με βάση το φύλο

Συνολικά, σε 79 από τις 142 χώρες καταγράφηκε υψηλότερο ποσοστό μοναξιάς στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες. Βέβαια, στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό είχε να κάνει με το κοινωνικό πλαίσιο των συγκεκριμένων χωρών.

Ποιοι συμμετείχαν στην έρευνα

Περίπου 1.000 άτομα ανά χώρα συμμετείχαν στην έρευνα από τον Ιούνιο του 2022 έως τον Φεβρουάριο του 2023, μέσω ενός μείγματος τηλεφωνικών κλήσεων και προσωπικών ερευνών. Οι χώρες αντιπροσωπεύουν περίπου το 77% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού, σύμφωνα με την έρευνα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ