Ιστορικός του Ολοκαυτώματος κρατείται όμηρος από τη Χαμάς: Η τραγική ιστορία του Alex Danzig - Η οικογένειά του επέζησε από τις επιθέσεις των Ναζί

Όμηρος της Χαμάς ο ιστορικός Alex Danzig.

Περίπου 100 άτομα κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ισραήλ. Ανάμεσα στα άτομα που έχουν απαγάγει είναι και ο 75χρονος Alex Danzig, ένας μελετητής και ιστορικός του Ολοκαυτώματος.

Ο ιστορικός ζούσε στο κιμπούτς Nir OZ, που δέχθηκε την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Alex Danzig έχει αφιερώσει τα τελευταία 30 χρόνια της ζωής του στο Yad Vashem, το κέντρο μνήμης του Ολοκαυτώματος του Ισραήλ. Η δουλειά του περιλαμβάνει συζητήσεις με Εβραίους και Πολωνούς για το τι συνέβη στα τελευταία χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Alex Danzig γεννήθηκε μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1948, αλλά η μεγαλύτερη αδελφή του Έντιθ είναι επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, καθώς γεννημένη το 1941 στη σημερινή δυτική Ουκρανία.

Οι Πολωνές Μαρία και Χαλίνα Ασανόβιτς, οι οποίες ήταν μητέρα και κόρη, της έσωσαν τη ζωή από την κτηνωδία των Ναζί.

Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να σωθεί όλη η οικογένεια και να μεταναστεύσει στο Ισραήλ το 1957.

 

 

Μεγαλώνοντας ο Άλεξ εντάχθηκε στον στρατό και σε μια αριστερή οργάνωση νεολαίας, πήρε πτυχίο ιστορίας και έκανε οικογένεια στο κιμπούτς.

Μετά από μια επίσκεψη στην Πολωνία το 1986, ξύπνησαν οι μνήμες του Ολοκαυτώματος και αποφάσισε να ασχοληθεί με αυτό το ζήτημα.

Όταν απήχθη από τη Χαμάς, ο ιστορικός βρισκόταν στο σπίτι του, στο οποίο περνούσε πολλές ώρες.

Ο γιος του, Μάτι, ανέφερε ότι: «Ο αδερφός μου ο Γιουβάλ του μίλησε περίπου στις 08:30 και αυτή ήταν η τελευταία φορά που κάναμε επαφή μαζί του», λέει ο Μάτι. «Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι απήχθη, δεν υπήρχε καμία αμφιβολία - μαζί με άλλους 80 από τα Κιμπούτς - δεν υπήρχαν πουθενά στοιχεία για αυτούς».

 

 

«Θέλουμε να επιστρέψει ασφαλής και όλοι αυτοί οι αθώοι που συνελήφθησαν βάναυσα από τη Χαμάς να επιστρέψουν στα σπίτια τους, με ασφάλεια». Ο Μάτι λέει ότι αυτός και ο πατέρας του ήταν πάντα «πολύ δεμένοι», παρόλο που για πολλά χρόνια ήταν μακριά.

Η τελευταία φορά που συναντήθηκαν πατέρας και γιος ήταν μια μέρα πριν την επίθεση σε οικογενειακό δείπνο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ