Ρίτσαρντ Μπάρτον: Ο γιος ανθρακωρύχου & μιας μπάργουμαν - Γυναικάς που «θα γ@μούσα και φίδι με φούστα» - 4 μπουκάλια αλκοόλ τον "έστειλαν" στα 58 - Πάθος με Λιζ Τέιλορ (φωτό - βίντεο)

Ένας θυελλώδης έρωτας

Σαν σήμερα το 1984  πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία ο Ρίτσαρντ Μπάρτον.

Με αφορμή, λοιπόν, αυτό το γεγονός κάναμε ένα μικρό αφιέρωμα στην ζωή του ηθοποιού που έφυγε ξαφνικά στα 58 του χρόνια ...

Ο γυναικάς Ρίτσαρντ Μπάρτον

Ο Ρίτσαρντ Μπάρτον (αγγλικά: Richard Burton) γεννήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 1925 και ήταν Ουαλός ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου.

Ήταν γιος ενός ανθρακωρύχου και μίας μπάργουμαν.

Σε ηλικία μόλις δύο χρονών έχασε την μητέρα του λίγο μετά τη γέννηση του Γκράχαμ, του 13ου παιδιού της. Έτσι τον ανέλαβε η μεγαλύτερη αδελφή του, Σεσίλια, και ο σύζυγός της Έλφεντ Τζέιμς, επίσης ανθρακωρύχος.

"Όταν πέθανε η μητέρα μου, η αδελφή μου είχε γίνει μητέρα μου, και περισσότερο μητέρα για μένα από ό,τι θα μπορούσε ποτέ να είναι οποιαδήποτε μητέρα... "



O Richard Burton ήταν σοσιαλιστής, αν και μάλλον κομμουνιστής, δηλώνοντας ότι δεν αισθανόταν καμία αντίφαση μεταξύ τού να κερδίζει υπέρογκα χρηματικά ποσά για ταινίες και να έχει αριστερές απόψεις, αφού «σε αντίθεση με τους καπιταλιστές, δεν εκμεταλλεύομαι άλλους ανθρώπους».

Άθεος και κομμουνιστής τόνισε σχετικά με τις θρησκευτικές του απόψεις: «Μακάρι να μπορούσα να πιστέψω σε κάποιον Θεό, αλλά απλά δεν μπορώ».

 

 

 

 

 

 

Στα 40 του ηδη έπασχε από αρθρίτιδα, δερματίτιδα, κίρρωση του ήπατος και νεφροπάθεια, αλλά όλες οι αλκοολικές θεραπείες δεν …έπιαναν. Επίσης ήταν και φανατικός καπνιστής, αφού εφτανε τα τρία έως πέντε πακέτα τσιγάρα την ημέρα.

Η μάχη του Μπάρτον με το αλκοόλ δεν τελείωσε ποτέ. Το 1981 εγκατέλειψε εντελώς το ποτό, αποκαλώντας το «χειρότερο από τον καρκίνο». Αλλά μέσα σε λίγα χρόνια το ξανάρχισε. Ο εύρωστος πρώην παίκτης του ράγκμπι άρχισε να εμφανίζεται δημόσια με αδύναμο, χαλαρό και καταβεβλημένο πρόσωπο. (σύμφωνα με το Buffalo News).



Ζούσε στα «σκάνδαλα» και μετα θάνατον αφού τάφηκε στο Σελινί η χήρα του αγόρασε τον διπλανό τάφο για να μην ταφεί εκεί η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, όπως είχαν πει όταν ήταν μαζί.

Οταν πρωτοσυναντήθηκαν Ελίζαμπεθ Τέιλορ Ρίτσαρντ Μπάρτον στα γυρίσματα

Οταν πρωτοσυναντήθηκαν η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και ο Ρίτσαρντ Μπάρτον στα γυρίσματα της «Κλεοπάτρας», αυτός είπε: «Σου έχει πει ποτέ κανείς ότι είσαι ένα πολύ όμορφο κορίτσι;». Εκείνη διαφόρησε, ξέροντας πόσο γυναικάς ήταν.

«Ρίτσαρντ, θα γ@μούσες και φίδι, έτσι δεν είναι;» του είπε κάποτε η Τζόαν Κόλινς. «Μόνο αν φορούσε φούστα, αγαπητή μου», της είχε απαντήσει.

Η Ελίζαμπεθ δεν ήθελε να είναι άλλη μια κατάκτησή του. Ωστόσο, αυτό άλλαξε στις 22 Ιανουαρίου 1962, όταν η Ελίζαμπεθ και ο Ρίτσαρντ γύρισαν την πρώτη τους σκηνή μαζί. Ο Ρίτσαρντ είχε πιει υπερβολικά το προηγούμενο βράδυ. Ηταν πέντε το απόγευμα και τις δύο προηγούμενες νύχτες δεν είχε κοιμηθεί. Πήρε ένα φλιτζάνι καφέ, αλλά δεν μπορούσε να το φέρει στα χείλη του γιατί τα χέρια του έτρεμαν. Ζήτησε τη βοήθεια της Ελίζαμπεθ:

«Κράτα το αυτό, αγάπη. Θα το κρατήσεις στο στόμα μου;». Εκείνη κράτησε το φλιτζάνι στο στόμα του και άρχισε να γελάει. Τον ερωτεύτηκε από τη στιγμή που τον είδε. «Παθαίνω οργασμό ακούγοντας απλώς τη φωνή του» είπε. Και εκείνος το ίδιο. «Ερωτεύτηκα αμέσως. Ηταν σαν να αντανακλούσε ομορφιά αιώνων, ακαταμάχητη σαν την έλξη της βαρύτητας».

Ο Ρίτσαρντ στο ημερολόγιο του γιά την Ελίζαμπεθ,: «Θα μου επιτρέψεις, by the way , να σε γ*** σήμερα το απόγευμα;», «Σε αγαπώ άσχημα, σαν αρρώστια. Σε ονειρεύομαι στον ύπνο μου κουλουριασμένος. Ζηλεύω ακόμα και το κρεβάτι…».

Και η Ελίζαμπεθ είχε πρόβλημα με το αλκοόλ αλλά του Ρίτσαρντ δεν παλευόταν: «Τον τελευταίο μήνα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, πάει για ύπνο όχι απλώς ζαλισμένη ή τύφλα, αλλά πραγματικά φτιαγμένη», έγραψε ο Ρίτσαρντ στο ημερολόγιό του στις 13 Ιανουαρίου 1969.

 

 

 

 

 

«Και εννοώ φτιαγμένη, αδιάφορη, ανίκανη να περπατήσει ευθεία, μιλώντας με μια αργή φωνή μωρού, χωρίς νόημα, εντελώς χωρίς λόγο, σαν παιδί καθυστερημένο… Αν ήταν κάποια άλλη, θα έφτιαχνα τις βαλίτσες μου, βεβαίως, θα έφευγα μακριά και θα πήγαινα να ζήσω σε ένα μοναστήρι. Αλλά αυτή η γυναίκα είναι η ζωή μου».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ