Καλημέρααα - Κέικ μαρμπρέ από τον μοναδικό Στέλιο Παρλιάρο για το πρωινό μας τραπέζι! Για να πάει καλά η μέρα μας!



Υλικά

    250 γρ. αλεύρι
    1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
    250 γρ. βούτυρο αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου, + λίγο ακόμη για τη φόρμα
    200 γρ. ζάχαρη
    5 κρόκοι αυγών
    5 ασπράδια αυγών
    100 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
    ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
    100 γρ. κουβερτούρα γύρω στο 55% κακάο, λιωμένη σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων

Μερίδες 15
Προετοιμασία 30΄    Ψήσιμο 50΄ - 60΄   



Διαδικασία Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα αφήνουμε κατά μέρος. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα ή με αυγοδάρτη το βούτυρο με 150 γρ. από τη μετρημένη ζάχαρη, ώστε να μαλακώσει καλά το βούτυρο και να γίνει σαν κρέμα. Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους, εναλλάξ με ποσότητες από το μείγμα αλευριού - μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας. Ρίχνουμε το γάλα και το ξύσμα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα, σε μέτρια ταχύτητα, τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη (50 γρ.) σε μαρέγκα. Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα που έχουμε φτιάξει ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Χωρίζουμε το μείγμα του κέικ στα δύο. Στο ένα ενσωματώνουμε τη λιωμένη κουβερτούρα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα του κέικ (μακρόστενη ή στρογγυλή με τρύπα στη μέση). Αδειάζουμε μέσα τη μισή δόση από το λευκό μείγμα, συνεχίζουμε με τη μισή δόση από το σοκολατένιο μείγμα κ.ο.κ. Ψήνουμε το κέικ για 50 - 60 λεπτά. Το βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε.

Συμβουλές

Αν η φόρμα μας είναι από σιλικόνη, δεν χρειάζεται να τη βουτυρώσουμε και να την αλευρώσουμε.
Για να είμαστε σίγουροι ότι το κέικ έχει ψηθεί, κάνουμε το εξής κόλπο: βυθίζουμε στο κέντρο του καθέτως ένα μαχαίρι και το ξαναβγάζουμε· αν βγει με υπολείμματα νωπής ζύμης επάνω του, συνεχίζουμε το ψήσιμο για μερικά λεπτά και ξαναδοκιμάζουμε μέχρι να βγαίνει καθαρό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ