Ντίνα Νικολάου: Τσουρέκι πασχαλινό, παραδοσιακό! - Ο απόλυτος πρωταγωνιστής στο γιορτινό τραπέζι

Aφράτο πασχαλινό τσουρέκι με αρώματα από μαστίχα, μαχλέπι και πορτοκάλι.

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι τσουρεκιού, Μύλοι Δάκου
  • 340 ml γάλα χλιαρό
  • 340 γρ. ζάχαρη
  • 40 γρ. μαγιά ξηρή
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 1 κουτ. γλυκού δάκρυα μαστίχας
  • 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι, σκόνη
  • Ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
  • 180 γρ. βούτυρο λιωμένο και κρυωμένο
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι

Για την επιφάνεια

  • 2 κρόκους αυγού, χτυπημένοι
  • Αμύγδαλα φιλέ

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

  1. Βάζω σε ένα μικρό γουδί τα δάκρυα μαστίχας και λίγη από την μετρημένη ζάχαρη και θρυμματίζω καλά.
  2. Βάζω στον κάδο της κουζινομηχανής το γάλα, τη μαγιά και 1 φλιτζάνι αλεύρι (από το μετρημένο). Αναδεύω τα υλικά με τον γάντζο και τα αφήνω να σταθούν για 10 λεπτά.
  3. Ρίχνω τη ζάχαρη, τα αυγά, τη μαστίχα, το μαχλέπι, το αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύω. Ξεκινάω να προσθέτω σταδιακά το αλεύρι ενώ ζυμώνω με τον γάντζο.
  4. Αφού έχω ρίξει όλο το αλεύρι, ρίχνω με αργή ροή το βούτυρο και αφήνω να ζυμωθεί μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Μεταφέρω τη ζύμη σε ένα μπολ και την αφήνω να φουσκώσει για 2 ώρες.
  5. Μεταφέρω τη ζύμη στον πάγκο και κόβω σε 2 ίσα κομμάτια. Αφήνω το ένα κομμάτι στην άκρη. Κόβω το πρώτο κομμάτι ζύμη σε δύο ίσα μέρη και πλάθω σε 2 μακριά μπαστούνια. Πλέκω τα μπαστούνια σε κοτσίδα και μεταφέρω το τσουρέκι σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία και με το δεύτερο κομμάτι ζύμη και βάζω και το δεύτερο τσουρέκι στη λαμαρίνα.
  6. Σκεπάζω τη λαμαρίνα με καθαρή πετσέτα και αφήνω τα τσουρέκια να φουσκώσουν για 1 ώρα.
  7. Προθερμαίνω το φούρνο στους 160°C αερόθερμο. Αλείφω τα τσουρέκια με χτυπημένο κρόκο αυγού και πασπαλίζω με φιλέ αμυγδάλου.
  8. Ψήνω τα τσουρέκια για 40 λεπτά.

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ