Ντίνα Νικολάου: Κιμαδόπιτα με χωριάτικο φύλλο και κρέμα γραβιέρας - σερβίρετε και ως κυρίως πιάτο με μια πράσινη σαλάτα

Η παραδοσιακή κιμαδόπιτα με χωριάτικο φύλλο είναι από τις πιο χορταστικές πίτες και με την κρέμα γραβιέρας γίνεται πολύ ιδιαίτερη 

Υλικά (Μερίδες 10)

  • 8 φύλλα χωριάτικα Ζύμη Ψαχνών
  • 100 ml ελαιόλαδο για το άλειμμα
  • 200 γρ. γιαούρτι
  • 2 κρόκοι αυγών
  • Σουσάμι και μαυροσούσαμο (προαιρετικά)

Για τον κιμά

  • 700 γρ. κιμάς από μοσχαρίσια σπάλα
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε μικρά καρέ
  • 1 μέτριο πράσο, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 30 ml πετιμέζι
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 10-12 φύλλα δυόσμο, ψιλοκομμένα
  • αλάτι, πιπέρι

Για την κρέμα γραβιέρας

  • 500 γρ. γάλα
  • 60 γρ. βούτυρο
  • 60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
  • 400 γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • Μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • Αλάτι, πιπέρι

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Για τη γέμιση

Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο και καβουρδίζω τον πελτέ. Ρίχνω πράσο και τις πιπεριές και σοτάρω για 3-4 λεπτά. Ρίχνω τον κιμά και ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα μέχρι να αλλάξει εντελώς χρώμα και να γίνει σπυρωτός. Προσθέτω το πετιμέζι, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύω μέχρι να χάσει τα υγρά του.

Για την κρέμα γραβιέρας

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω το βούτυρο και καβουρδίζω το ελαιόλαδο. Ρίχνω το γάλα και ανακατεύω μέχρι να δέσει. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω τα αυγά, τη μουστάρδα, τη γραβιέρα, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά.

Για την πίτα

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C αερόθερμο. Λαδώνω ελαφρώς ένα ταψί διαμέτρου 36 εκ. και στρώνω 4 φύλλα χωριάτικα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα.

Αδειάζω τη μισή κρέμα γραβιέρας, τον κιμά και τελειώνω με την υπόλοιπη κρέμα γραβιέρας.

Καλύπτω την γέμιση με τα υπόλοιπα φύλλα (λαδωμένα) και στρίβω τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί, δημιουργώντας έναν κόθρο.

Σε ένα μπολ ανακατεύω καλά το γιαούρτι με τους κρόκους και αλείφω καλά όλη την επιφάνεια της πίτας. Τη χαράζω βαθιά σε κομμάτια και πασπαλίζω όλη την επιφάνεια με σουσάμι και μαυροκούκκι.

Ψήνω την πίτα για 1 ώρα, μέχρι η επιφάνεια να ροδίσει και να γίνει τραγανή. Τη σερβίρω ζεστή ή χλιαρή.

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ