Βασίλισσα Ελισάβετ: Πυρετώδεις προετοιμασίες για την κηδεία στο Λονδίνο – Η λίστα των επίσημων προσκεκλημένων

Το παρασκήνιο με την πρόσκληση του βασιλιά Χουάν Κάρλος της Ισπανίας

Χιλιάδες άνθρωποι αποχαιρέτησαν τη βασίλισσα Ελισάβετ στο Εδιμβούργο, ενώ σήμερα η σορός της μεταφέρεται στο Λονδίνο, όπου και θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. 

Μεταξύ εκείνων που απέτισαν τα σέβη τους ήταν και ο πρώην πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, γέννημα θρέμμα της σκωτσέζικης πρωτεύουσας, ο οποίος παρακολουθούσε συγκινημένος τον βασιλιά Κάρολο και τα αδέρφια του να περπατούν πίσω από το φέρετρο της μητέρας τους.

Σήμερα το απόγευμα, στις 19.00, συνοδεία της πριγκίπισσας Άννας, το φέρετρο με τη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ θα μεταφερθεί στο Λονδίνο με αεροσκάφος της RAF. Στη συνέχεια, θα οδηγηθεί στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, όπου και θα παραμείνει για μία νύχτα, μέχρι να μεταφερθεί με στρατιωτικές τιμές στην ειδική αίθουσα του Γουέστμινστερ, όπου και θα παραμείνει για τέσσερις ημέρες σε λαϊκό προσκύνημα Ο Βασιλιάς Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα θα συνεχίσουν την περιοδεία τους στα έθνη αύριο επισκεπτόμενοι το Μπέλφαστ, όπου ο μονάρχης θα συναντήσει τον υπουργό Εξωτερικών για τη Βόρεια Ιρλανδία, Κρις Χίτον-Χάρις, καθώς και άλλους ηγέτες κομμάτων. Μετά από συνάντηση με θρησκευτικούς ηγέτες, το βασιλικό ζεύγος θα παρακολουθήσει μια προσευχή στον καθεδρικό ναό της Αγίας Άννας πριν επιστρέψει στο Λονδίνο.

Στη βρετανική πρωτεύουσα, οι αρχές εκτιμούν ότι στη διάρκεια του λαϊκού προσκυνήματος, καθημερινά θα υπάρχουν περίπου δυο εκατομμύρια άνθρωποι. Η κηδεία της βασίλισσας είναι το δίχως άλλο μια από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές διεθνείς εκδηλώσεις που έχει φιλοξενήσει το Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και δεκαετίες. Ηγέτες από όλο τον κόσμο είναι προσκεκλημένοι στο Αβαείο του Γουέστμινστερ για την τελετή τη Δευτέρα στις 19 Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, το υπουργείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης (FCDO) συνέστησε στους ξένους ηγέτες να καταφθάσουν με εμπορικές πτήσεις για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β', με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας να αποκρούουν τις υποψίες ότι ο Τζο Μπάιντεν ενδέχεται να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει ελικόπτερο και να αναγκαστεί να ταξιδέψει με λεωφορείο.

 

 

Ο Τζο Μπάιντεν -που επιβεβαίωσε την παρουσία του- ταξιδεύει συχνά στο εξωτερικό με ελικόπτερο και με το βαριά θωρακισμένο προεδρικό αυτοκίνητο, γνωστό ως Beast. Η εκπρόσωπος της νέας πρωθυπουργού της Βρετανίας, Λιζ Τρας, τόνισε ότι «οι ρυθμίσεις για τους διάφορους ηγέτες ποικίλλουν» και πρόσθεσε ότι τα εν λόγω έγγραφα είναι απλώς για καθοδήγηση. Ανάμεσα στους υπόλοιπους πολιτικούς ηγέτες που θα παραστούν στην κηδεία θα είναι όλοι οι πολιτικοί ηγέτες του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως η Πρωθυπουργός, Λιζ Τρας και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Κιρ Στάρμερ, αλλά και πρώην πρωθυπουργοί, ο Μπόρις Τζόνσον, η Τερέζα Μέι και ο Ντέιβιντ Κάμερον μεταξύ άλλων. Να σημειωθεί ότι περίπου 1.800 άτομα παρακολούθησαν το μνημόσυνο του πρίγκιπα Φιλίππου τον Απρίλιο του 2021, μεταξύ των οποίων ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, η βασίλισσα της Δανίας, ο βασιλιάς και η βασίλισσα της Ολλανδίας και ο βασιλιάς και η βασίλισσα της Ισπανίας, και λογικά θα παραστούν στη κηδεία της βασίλισσάς Ελισάβετ.

Ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο της Ιαπωνίας, ο οποίος ανέβηκε στον θρόνο των Χρυσάνθεμων το 2019, σχεδιάζει να ταξιδέψει στο Λονδίνο για την κηδεία, και θα είναι το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από τότε που έγινε αυτοκράτορας. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το παρασκήνιο που περιβάλλει την παρουσία του πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος της Ισπανίας και ξαδέλφου της Ελισάβετ. Η συγγένεια του εξασφάλισε μία πρόσκληση. Η ισπανική κυβέρνηση, όμως, φέρεται να του ζήτησε να απέχει. Συγκεκριμένα, μόλις τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ απηύθυναν πρόσκληση στον πρώην βασιλιά, εκπρόσωποι της ισπανικής κυβέρνησης παρενέβησαν, ώστε να καταστήσουν σαφές ότι ο βασιλιάς Φελίπε ΣΤ', ο γιος του Χουάν Κάρλος και σημερινός βασιλιάς της Ισπανίας είναι η «καταλληλότερη επιλογή» για να εκπροσωπήσει το κράτος στο εξωτερικό. Αξιωματούχοι της ισπανικής κυβέρνησης επικοινώνησαν ιδιωτικά με τον 84χρονο Χουάν Κάρλος Α' πριν από λίγες ημέρες για να του ζητήσουν να μην παραστεί στην κηδεία, σύμφωνα με το El Debate. Ο πρώην βασιλιάς πιθανότατα θα τους αγνοήσει.

 

 

Σε κάθε περίπτωση η λίστα των προσκεκλημένων στην κηδεία έχει ως εξής: 

Τζο Μπάιντεν και Τζιλ Μπάιντεν, Πρόεδρος και Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών

Alexander Van der Bellen, Πρόεδρος της Αυστρίας

Jacinda Ardern, Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας

Anthony Albanese, Αυστραλός πρωθυπουργός

Gitanas Nauseda, Πρόεδρος της Λιθουανίας

Ranil Wickremesinghe, Πρόεδρος της Σρι Λάνκα

Frank-Walter Steinmeier, Πρόεδρος της Γερμανίας

Yoon Suk-yeol, Πρόεδρος της Νότιας Κορέας

Jair Bolsonaro, Πρόεδρος της Βραζιλίας

Ο βασιλιάς Φίλιππος και η βασίλισσα Ματθίλδη του Βελγίου

Andrzej Duda, Πρόεδρος της Πολωνίας

Sergio Mattarella, Πρόεδρος της Ιταλίας

Τζάστιν Τριντό, Καναδός πρωθυπουργός

Charles Michel, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ο βασιλιάς Willem-Alexander και η βασίλισσα Maxima της Ολλανδίας

Ο βασιλιάς Φελίπε ΣΤ' και η βασίλισσα Λετίσια της Ισπανίας

Egils Levits, Πρόεδρος της Λετονίας

Paula-Mae Weekes, Πρόεδρος του Τρινiντάντ και Τομπάγκο

Mohammad Shtayyeh, Παλαιστίνιος πρωθυπουργός

Sauli Niinisto, Πρόεδρος της Φινλανδίας

Katalin Novak, Ούγγρος Πρόεδρος

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ