Σκωτία: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ - Η συγκίνηση της κόρης της πριγκίπισσας Άννας (φωτό & βίντεο)

Το φέρετρό της θα μεταφερθεί στο Λονδίνο την Τρίτη

Η νεκροφόρα με την σορό της βασίλισσας Ελισάβετ έφθασε την Κυριακή στο παλάτι του Χόλιρουντχαουζ στο Εδιμβούργο, όπου την υποδέχθηκε μεγάλο πλήθος.

Η φάλαγγα των αυτοκινήτων ξεκίνησε χθες το πρωί  από το κάστρο του Μπαλμόραλ για να κάνει ένα ταξίδι 300 χιλιομέτρων μέχρι την πρωτεύουσα της Σκωτίας που διήρκεσε 6 ώρες.

 Η Ελισάβετ δεν έκανε «μόνη» το μεγάλο αυτό ταξίδι, αφού η κόρη της πριγκίπισσα Άννα και ο σύζυγός της ακολουθούσαν την πομπή με μια λιμουζίνα.

Photos: EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στην ύπαιθρο της Σκωτίας για να χαιρετίσουν την πομπή. 

Το φέρετρο παρέμεινε την νύκτα στην αίθουσα του θρόνου της βασιλικής κατοικίας στο Εδιμβούργο.

Photos: EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σήμερα γύρω στις 4:30 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) η σορός με νέα συνοδεία θα μεταφερθεί από το παλάτι του Χόλιρουντ στο καθεδρικό ναό του Αγίου Αιγιδίου (Σεντ Τζάιλς) του Εδιμβούργου.

Την πομπή θα ακολουθούν πεζή τα τέσσερα παιδιά της βασίλισσας Ελισάβετ ενώ λίγο πιο πίσω θα βρίσκεται μέσα σε αυτοκίνητο η βασιλική σύζυγος μαζί με την Κόμισσα του Ουέσεξ.

Η Κόμισσα του Ουέσεξ είναι η σύζυγος του πρίγκιπα Εδουάρδου, του μικρότερου αδερφού του Βασιλιά Καρόλου. Η βασίλισσα Ελισάβετ είχε μια πολύ ιδιαίτερη σχέση μαζί της. Κάποιοι στην Βρετανία θεωρούν ότι ήταν η αγαπημένη της νύφη που την ξεχώριζε ακόμη και από άλλους στενούς εξ αίματος συγγενείς της.

Η πομπή θα διαρκέσει 20 λεπτά. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει δοξολογία στον καθεδρικό ναό του Εδιμβούργου. Μετά την δοξολογία η σορός θα παραμείνει για 24 ώρες στο ναό για λαϊκό προσκύνημα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναμένεται να σχηματιστούν ουρές πολλών χιλιομέτρων και γι' αυτό το λόγο οι αρχές έχουν ζητήσει την κατανόηση των πολιτών απαγορεύοντας παράλληλα φωτογραφίες και βίντεο, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο βασιλιάς Κάρολος βρίσκεται στο Λονδίνο καθώς χθες, Κυριακή, έπρεπε να συναντηθεί με αξιωματούχους της κοινοπολιτείας, κυρίως κρατών των οποίων ο βρετανός μονάρχης είναι αρχηγός. Συναντήθηκε επίσης με τον ηγούμενο του Ουίνδσορ για να διευθετήσουν τις λεπτομέρειες της ταφής.

 

Σήμερα το πρωί ο βασιλιάς θα πάει στο κοινοβούλιο όπου θα δώσει την πρώτη του ομιλία με τη νέα του ιδιότητα.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων και ο πρόεδρος της Βουλής των Λόρδων θα αναγνώσουν τα συλλυπητήρια των δύο σωμάτων, εκφράζοντας παράλληλα την πίστη τους προς τον νέο αρχηγό του κράτους.

Μετά την αντιφώνηση του, ο βασιλείας Κάρολος και η σύζυγός του θα αναχωρήσουν αεροπορικώς για το Εδιμβούργο για το εκεί προγραμματισμένο τελετουργικό. Αργότερα ο βασιλιάς θα συναντηθεί με την πρωθυπουργό του τοπικού κοινοβουλίου της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον και άλλους Σκωτσέζους αξιωματούχους. Η συνάντηση αυτή θα σηματοδοτήσει και την έναρξη των επίσημων ταξιδιών του νέου μονάρχη, καθώς σύμφωνα με την παράδοση θα πρέπει να επισκεφτεί όλες τις χώρες που απαρτίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αύριο, Τρίτη, η σορός θα μεταφερθεί αεροπορικώς στο Λονδίνο ενώ από την Τετάρτη το βράδυ και μέχρι την κηδεία, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Η Κόμισσα του Γουέσεξ παρηγορούσε την πρίγκίπισσα Άννα

Η 57χρονη σύζυγος του νεότερου γιου της Ελισάβετ, φάνηκε να παρηγορεί την Άννα, καθώς μέλη της βασιλικής οικογένειας παρακολουθούσαν χθες το φέρετρο της βασίλισσας να φτάνει στο Εδιμβούργο.

 

Η Κόμισσα Σοφί εθεάθη να βάζει συμπονετικά το χέρι της στην πλάτη της Princess Royal (ο τίτλος που κατέχει η Άννα).

Τα παιδιά της βασίλισσας και οι σύζυγοί τους - η Άννα και ο αντιναύαρχος Sir Tim Laurence, ο δούκας της Υόρκης και ο κόμης και η κόμισσα του Γουέσεξ - παρακολουθούσαν καθώς στρατιώτες από το Βασιλικό Σύνταγμα της Σκωτίας μετέφεραν το φέρετρο στο Παλάτι, αναφέρει η Daily Mail.

Φορώντας πένθιμα ρούχα και έχοντας σκυμμένα τα κεφάλια, τα μέλη της οικογένειας συγκίνησαν. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ