Αγωνία για την βασίλισσα Ελισάβετ: Όλη η οικογένεια στο πλευρό της εκτός από την Μέγκαν - Πλήθος κόσμου έξω από το Μπάκιγχαμ (φωτό & βίντεο)

Οι γιατροί εξέφρασαν ανησυχίες για την υγεία της 96χρονης μονάρχη

Όλη η οικογένεια της βασίλισσας Ελισάβετ σπεύδει στο πλευρό της στο Μπαλμόραλ της Σκωτίας, αφού οι γιατροί εξέφρασαν ανησυχίες για την υγεία της 96χρονης μονάρχη και συνέστησαν να παραμείνει υπό ιατρική παρακολούθηση.

Ο πρίγκιπας Χάρι, ο εγγονός της Ελισάβετ, θα μεταβεί μόνος του στη Σκωτία, χωρίς τη σύζυγό του Μέγκαν Μαρκλ, για να δει τη γιαγιά του, αφού οι γιατροί εξέφρασαν ανησυχίες για την υγεία της, μετέδωσε το πρακτορείο PA Media.

Στο Κάστρο Μπαλμόραλ, την κατοικία της βασίλισσας στη Σκωτία, βρίσκονται ο γιος και διάδοχός της, πρίγκιπας Κάρολος μαζί με τη σύζυγό του Καμίλα.

 

 

 

 

Στο πλευρό της 96χρονης είναι επίσης ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και τα αδέλφια του, τα μικρότερα παιδιά της, Άννα, Άντριου και Έντουαρντ. Μια τέτοια οικογενειακή συγκέντρωση, εκτός από τις εορταστικές περιόδους όπως τα Χριστούγεννα, είναι σπάνιο γεγονός.

 

 

Όπως σχολίασε δημοσιογράφος του BBC, «υπάρχει ένας βαθμός σοβαρότητας που δεν έχουμε δει στο παρελθόν, το γεγονός ότι η ανακοίνωση εξεδόθη όταν συνήθως το παλάτι είναι τόσο απρόθυμο να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την υγεία της βασίλισσας». 

«Η διατύπωση της ανακοίνωσης...και η μετακίνηση των πιο σημαντικών μελών της βασιλικής οικογένειας προς το Μπαλμόραλ, προς τη βασίλισσα, όλα αυτά υποδηλώνουν ένα ξεκάθαρο βαθμό ανησυχίας για την υγεία της 96χρονης». 

Το BBC διέκοψε το κανονικό πρόγραμμά του και καλύπτει σε συνεχή ροή τις εξελίξεις γύρω από την υγεία της βασίλισσας.

Το απογευματινό πρόγραμμα του BBC One έχει πλέον μεταφερθεί στο BBC Two, ενώ ο παρουσιαστής Huw Edwards εμφανίστηκε ντυμένος πένθιμα.

«Το τέλος δεν αργεί να έρθει»

Μιλώντας στο BBC ο βασιλικός συγγραφέας Robert Hardman ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το παλάτι συνήθως δεν εκδίδει ανακοινώσεις για την υγεία της βασίλισσας, εκτός εάν είναι κάτι πολύ σημαντικό. Η τελευταία φορά που ήρθε μια δήλωση, εντελώς από το πουθενά, ήταν για να μας ενημερώσει νωρίτερα φέτος πως η βασίλισσα είχε διαγνωστεί με κορωνοϊό.

Αλλά, σε γενικές γραμμές, το θέμα είναι πως εάν δεν υποβάλλεται σε κάποιου είδους νοσοκομειακή ιατρική επέμβαση, τότε αυτά είναι ιδιωτικά θέματα… Οπότε είναι σαφές πως το γεγονός ότι το παλάτι θεώρησε σκόπιμο να εκδώσει μια ανακοίνωση είναι λόγος ανησυχίας».

Στο ίδιο μέσο μίλησε και   Catherine Pepinster, επίσης βασιλική συγγραφέας ή οποία και δήλωσε ότι «οι τεκτονικές πλάκες μετατοπίζονται» και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στο «κατώφλι μιας νέας εποχής». Μιλώντας στο  BBC News πρόσθεσε ότι αν η βασίλισσα όντως «φύγει» από τη ζωή θα είναι μια «τραυματική» στιγμή για τη χώρα.

Η βασιλική Ιστορικός και καθηγήτριας της Ιστορίας της Μοναρχίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Anna Whitelock, ανέφερε ότι το  «το τέλος δεν αργεί να έρθει». Η ίδια είπε ότι9 η ανακοίνωση του παλατιού  υποδηλώνει «σαφώς πολύ σοβαρές στιγμές»

Αυτό πιστεύει και ο ανταποκριτής του BBC, Richard Sumner ο οποίος ανέφερε ότι «κάτι σοβαρό ενδεχομένως συμβαίνει» προσθέτοντας ότι «η όλη πολιτική του παλατιού ήταν πάντα η υποτίμηση και πάντα υποπτευόμουν ότι ενδεχομένως να πρόκειται για κάτι περισσότερο από ένα πρόβλημα κινητικότητας.

Όταν είσαι 96 ετών, φυσικά και δεν μπορείς να περιμένεις να έχεις την υγεία ενός 25χρονου. Ας ελπίσουμε ότι πρόκειται για μια παροδική καταιγίδα που μπορεί να ξεπεραστεί, αλλά νομίζω ότι κρίνοντας από την προσεκτική διατύπωση του παλατιού κάτι σοβαρό ενδεχομένως συμβαίνει εδώ. Άνθρωποι που την έχουν δει λένε ότι ψυχικά είναι καλά και ενδιαφέρεται ακόμα για τα πάντα ακόμα».

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως φαίνεται ότι «το σώμα της την εγκαταλείπει», αν και δεν είναι σαφές «με ποιον τρόπο ή πόσο άσχημα».

Λονδρέζοι και τουρίστες συγκεντρώνονται στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ

«Περαστικά» ήταν το μήνυμα που έστειλαν σήμερα στη βασίλισσα εκατοντάδες Λονδρέζοι και τουρίστες που συγκεντρώθηκαν έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, ανησυχώντας για την υγεία της.

«Όλοι αγωνιούν, την έχουμε εδώ και 70 χρόνια και πρέπει να το χωνέψουμε γιατί συνέβη ξαφνικά», είπε η Σάρον Γκόουβ. «Δύο ημέρες νωρίτερα ήταν με τη νέα πρωθυπουργό και μετά, ξαφνικά, όλοι ανησυχούν για αυτήν. Δεν ήταν πολύ ωραίο αλλά ο Θεός σώζει τη βασίλισσα!» πρόσθεσε.

Τους συγγενείς της βασίλισσας σκέφτεται η Αμερικανίδα τουρίστρια Λούπε Γκαρσία, 60 ετών. «Είναι πολύ λυπηρό, ελπίζω να αναρρώσει γρήγορα. Νομίζω ότι όλοι την αγαπούν και τη σέβονται και θέλουμε το καλύτερο για την ίδια και την οικογένειά της», είπε.

Φωτιγραφίες: EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κάποιοι πήγαν στα Ανάκτορα όταν έμαθαν τα νέα, απλώς και μόνο για να βρίσκονται εκεί. «Εργάζομαι εδώ κοντά και έμαθα τα νέα για την υγεία της βασίλισσας και ανησύχησα, έτσι ήρθα εδώ στο Μπάκιγχαμ για να βρίσκομαι στην καρδιά της μοναρχίας», είπε ο 40χρονος επιχειρηματίας του τεχνολογικού τομέα Αλεξάντερ Κάπλαν σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Άλλοι δεν χρειάστηκε να πάνε εκεί για να έχουν το μυαλό τους στη βασίλισσα και την οικογένειά της. Η φοιτήτρια Μπεατρίς Σίντρα είπε ότι ελπίζει η βασίλισσα να αναρρώσει και η βασιλική οικογένεια «να βγει από αυτή τη δύσκολη περίοδο ενωμένη και να βρει τη γαλήνη ό,τι και αν συμβεί».

Ο 18χρονος μπάρμαν Άλμπερ Λάανι συνόψισε γλαφυρά τις σκέψεις πολλών: «Έι, Ελισάβετ, περαστικά!».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενημερώθηκε για την κατάσταση της βασίλισσας 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για την κατάσταση της βασίλισσας Ελισάβετ, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

«Οι σκέψεις του προέδρου είναι με τη βασίλισσα και την οικογένειά της», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Η υγεία της βασίλισσας Ελισάβετ

Η υγεία της Ελισάβετ επιδεινώθηκε από τον Οκτώβριο του 2021, όταν πέρασε μια νύχτα σε νοσοκομείο, για λόγους που δεν διευκρινίστηκαν ποτέ. Στη συνέχεια αναγκάστηκε να περιορίσει τις δημόσιες εμφανίσεις της και ανέθεσε ορισμένα από τα καθήκοντά της στους προφανείς διαδόχους της, τον γιο της Κάρολο και τον εγγονό της Ουίλιαμ.

Τον Μάιο, ο πρίγκιπας Κάρολος εκφώνησε στη θέση της, για πρώτη φορά στα χρονικά, την ομιλία της ενώπιον του Κοινοβουλίου, ένα από τα κορυφαία συνταγματικά καθήκοντα του μονάρχη στη Βρετανία. Στις αρχές Ιουνίου, οι Βρετανοί γιόρτασαν επί τέσσερις ημέρες τη συμπλήρωση 70 ετών από την ανάρρησή της στον θρόνο.

 

 

Η Ελισάβετ όμως, η μακροβιότερη και γηραιότερη εν ενεργεία βασίλισσα στον κόσμο, ήταν σχεδόν απούσα από τους εορτασμούς του πλατινένιου ιωβηλαίου της: μόλις δύο φορές εμφανίστηκε, για λίγα λεπτά, στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ, για να χαιρετίσει τους δεκάδες χιλιάδες υπηκόους της.

 

Την Τετάρτη, ακύρωσε μια προγραμματισμένη συνάντηση με υπουργούς και συμβούλους της, αφού οι γιατροί της συνέστησαν να ξεκουραστεί.

Ακριβώς την προηγούμενη ημέρα είχε δεχτεί τον πρώην πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και τη διάδοχό του στο αξίωμα, τη Λιζ Τρας, στην οποία έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Αντί να πάει όμως στο Λονδίνο για τη συνάντηση αυτήν, προτίμησε να μείνει στο Μπαλμόραλ, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε.

Στις φωτογραφίες που έδωσαν στη δημοσιότητα τα Ανάκτορα, η Ελισάβετ εμφανιζόταν χαμογελαστή, να στηρίζεται σε ένα μπαστούνι και να ανταλλάζει χειραψία με τη νέα πρωθυπουργό.

«Ολόκληρη η χώρα θα ανησυχήσει βαθιά από τις ειδήσεις που έρχονται από το Μπάκιγχαμ. Οι σκέψεις μου και οι σκέψεις όλων των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι με τη Μεγαλειότητά της και την οικογένειά της», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter η Τρας, πριν ακόμη ανακοινωθεί η επιδείνωση της υγείας της Ελισάβετ. Αφού ενημερώθηκε, διακριτικά, από έναν υπουργό, η πρωθυπουργός έφυγε από το Κοινοβούλιο. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ ενημερώθηκε με ένα γραπτό σημείωμα.

Στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο, μια πινακίδα ενημέρωνε τους τουρίστες ότι δεν θα γίνει σήμερα η αλλαγή της φρουράς.

Η μακροβιότερη βασίλισσα

Η Ελισάβετ είναι βασίλισσα της Βρετανίας και περισσότερων από 12 άλλων χωρών από το 1952. Μεταξύ άλλων είναι αρχηγός του κράτους του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Ανέβηκε στον θρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα της, βασιλιά Γεωργίου Στ΄, στις 6 Φεβρουαρίου 1952. Ήταν μόλις 25 ετών. Στέφθηκε βασίλισσα τον Ιούνιο, στην πρώτη στέψη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά και αποτέλεσε μια πρόγευση του πώς θα ήταν η ζωή των μελών των βασιλικών οίκων υπό τη συνεχή παρακολούθηση των μέσων ενημέρωσης.

Την εποχή εκείνη, η Βρετανία διατηρούσε ακόμη μεγάλο μέρος της αυτοκρατορίας της. Έβγαινε από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά οι «τάξεις» και τα «προνόμια» κυριαρχούσαν ακόμη στην κοινωνία, ενώ τα δελτία στα τρόφιμα δεν είχαν ακόμη καταργηθεί.

Δείτε επίσης: Τι θα γίνει όταν πεθάνει η βασίλισσα Ελισάβετ; Όσα προβλέπει το πρωτόκολλο - θα βυθιστεί σε πένθος ολόκληρη η χώρα (βίντεο)

Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός της βασιλείας της. Ο Ιωσήφ Στάλιν ήταν τότε ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, ο Χάρι Τρούμαν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Πόλεμος της Κορέας μαινόταν. Η Λιζ Τρας είναι η 15η πρωθυπουργός με την οποία συνεργάζεται η Ελισάβετ στη μακροχρόνια θητεία της.

Η Ελισάβετ έμεινε χήρα μετά τον θάνατο του συζύγου της, πρίγκιπα Φίλιππου, τον Απρίλιο του 2021, λίγο πριν συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής. Η επιδείνωση της δικής της υγείας εγείρει και πάλι ερωτηματικά για το μέλλον της μοναρχίας.

Ο θεσμός έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια από μια σειρά σκανδάλων: πιο πρόσφατα, τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων από τον πρίγκιπα Άντριου, αλλά και κατηγορίες για ρατσισμό, τις οποίες εξαπέλυσαν ο πρίγκιπας Χάρι και η σύζυγός του, αφού ψυχράνθηκαν οι σχέσεις τους με την υπόλοιπη οικογένεια και εγκαταστάθηκαν στην Καλιφόρνια, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η μετά την Ελισάβετ εποχή αναμένεται πιο περίπλοκη με τον Κάρολο, η δημοτικότητα του οποίου δεν είναι αντίστοιχη με εκείνη της μητέρας του, στον θρόνο. Οι Βρετανοί, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, θα προτιμούσαν τον γιο του, πρίγκιπα Ουίλιαμ και τη σύζυγό του Κέιτ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ