Tα γεμιστά της μαμάς του Άκη Πετρετζίκη - Υπέροχο καλοκαιρινό φαγητό που λατρεύουν μικροί - μεγάλοι

Τα γεμιστά ανήκουν αδιαμφισβήτητα στο top 5 των ελληνικών συνταγών! 

Συστατικά

5 ντομάτες

5 πιπεριές πράσινες

1 κρεμμύδι

1 σκ. σκόρδο

1 κ.σ. κοφτή ζάχαρη κρυσταλλική, προαιρετικά

1 ματσάκι δυόσμο

1/2 ματσάκι μαϊντανό

αλάτι

πιπέρι

200 γρ. ρύζι γλασέ

2 κ.σ. βούτυρο

1 κιλό πατάτες

2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

250 γρ. νερό

5-6 κ.σ. ελαιόλαδο

100 γρ. φρυγανιά τριμμένη

Για το σερβίρισμα

ψωμί

φέτα

πιπέρι

δυόσμο

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Κόβουμε το κοτσάνι της ντομάτας και έπειτα το καπάκι της από το κάτω μέρος.
  • Αφαιρούμε με ένα κουτάλι προσεκτικά τη σάρκα, χωρίς να σκίσουμε τη φλούδα της.
  • Βάζουμε τη σάρκα σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
  • Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλες τις ντομάτες.
  • Κόβουμε το καπάκι από τις πιπεριές και αφαιρούμε τα σπόρια τους.
  • Τοποθετούμε τις ντομάτες και τις πιπεριές σε ένα ταψί και αφήνουμε στην άκρη.
  • Βάζουμε μέσα στο μπολ με τη σάρκα της ντομάτας, προαιρετικά τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Αν οι ντομάτες είναι αρκετά γλυκιές, δεν χρειάζεται να βάλουμε ζάχαρη.
  • Τρίβουμε στον τρίφτη ή στον πολυκόφτη τα μεγάλα κομμάτια της ντομάτας.
  • Τρίβουμε μέσα στο μπολ το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  • Ψιλοκόβουμε τον δυόσμο και τον μαϊντανό και τα ρίχνουμε στο μπολ.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε με το κουτάλι.
  • Ρίχνουμε στο μπολ το ρύζι και ανακατεύουμε.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
  • Βάζουμε μέσα σε κάθε ντομάτα και πιπεριά από ένα κομματάκι βούτυρο.
  • Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι μόνο τις ντομάτες και μοιράζουμε όλη τη γέμιση στις ντομάτες και τις πιπεριές.
  • Τοποθετούμε πάνω από τη γέμιση άλλο ένα κομματάκι βούτυρο.
  • Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις βάζουμε μέσα στο ταψί.
  • Βάζουμε στο ίδιο μπολ που είχαμε τη γέμιση τον πελτέ ντομάτας, το νερό, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, και ανακατεύουμε με το κουτάλι.
  • Περιχύνουμε το ταψί με τη σάλτσα, ρίχνουμε έξτρα 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο, και πασπαλίζουμε τις ντομάτες με την τριμμένη φρυγανιά. Αυτό βοηθάει στο να μην καούν οι ντομάτες.
  • Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30-40 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε επιπλέον για 30-40 λεπτά.
  • Σερβίρουμε με ψωμί, φέτα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και δυόσμο.

 

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ