Αυτή είναι η Ελληνίδα υφυπουργός στην κυβέρνηση Μακρόν: Η γυναικολόγος Χρυσούλα Ζαχαροπούλου από την Σπάρτη στο Υπουργείο Γαλλοφωνίας (βίντεο)

Πρώτη φορά στην ιστορία της Γαλλίας μια Ελληνίδα αναλαμβάνει κυβερνητικό πόστο

Αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοινώθηκε με την ευκαιρία της επίσημης παρουσίασης της πρώτης κυβέρνησης μετά την επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία της Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα την θέση του Ζαν Ιβ Λεντριάν καταλαμβάνει η Κατρίν Κολονά, διπλωμάτης και πρώην υπουργός επί Ζακ Σιράκ. Στο υπουργείο Οικονομίας παραμένει ο Μπρούνο Λεμέρ, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία της Γαλλίας μια Ελληνίδα αναλαμβάνει κυβερνητικό πόστο.

Πρόκειται για την γυναικολόγο και ως σήμερα ευρωβουλευτή με το κόμμα του Μακρόν Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, από την Σπάρτη, η οποία ανέλαβε τα θέματα Ανάπτυξης, Γαλλοφωνίας και Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων, προσαρτημένη στην υπουργό Ευρώπης και Εξωτερικών.

 

«Καλή και δημιουργική θητεία σε μια αληθινή Σπαρτιάτισσα που αναλαμβάνει καθήκοντα υφυπουργού στη νέα γαλλική κυβέρνηση», τη Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, εύχεται ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μέσω Twitter.

14 άνδρες και 14 γυναίκες στη νέα κυβέρνηση Μακρόν

Μεταξύ των άλλων μελών της κυβέρνησης υπό την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον γενικό γραμματέα της προεδρίας, είναι ένας πιστός υποστηρικτής του Μακρόν, ο Σεμπαστιάν Λεκορνύ στο υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Λεκορνύ μετείχε ήδη στην προηγούμενη κυβέρνηση ως υπουργός Υπερπόντιων Εδαφών.

Αλλά και ο Παπ Ντιαγέ, που διευθύνει το Εθνικό Μουσείο Ιστορίας της Μετανάστευσης. Ο 55χρονος πανεπιστημιακός, ειδικός στην κοινωνική ιστορία των ΗΠΑ και των μειονοτήτων θα ηγηθεί του υπουργείου Εθνικής Παιδείας. Το σχολείο θεωρείται το ένα από τα τρία μεγάλα εργοτάξια της νέας πενταετούς θητείας του Μακρόν.

Επίσης, μια Γαλλολιβανέζα, η Ριμά Αμπντούλ Μαλάκ, αναλαμβάνει το υπουργείο Πολιτισμού, μια αξιοσημείωτη άνοδος για την 40χρονη ειδική στις παραστατικές τέχνες: η Μαλάκ πέρασε τα πρώτα 10 χρόνια της ζωής της στη Βηρυτό εν μέσω του εμφυλίου πολέμου, προτού φθάσει στη Λιόν, στη νοτιοανατολική Γαλλία με τους γονείς της, τον αδελφό και την αδελφή της.

Η νέα κυβέρνηση, ίσης εκπροσώπησης, με 14 γυναίκες και 14 άνδρες, περιλαμβάνει επίσης αρκετά βαριά ονόματα, η θητεία των οποίων παρατάθηκε όπως ο Μπρουνό Λεμέρ στο υπουργείο Οικονομίας και ο Ζεράρ Νταρμανέν στο υπουργείο Εσωτερικών.

 

Η κυβέρνηση που σχηματίστηκε τρεις και πλέον εβδομάδες μετά την επανεκλογή του προέδρου Μακρόν στις 24 Απριλίου, θα πρέπει να δώσει τη μάχη των βουλευτικών εκλογών στις 12 και 19 Ιουνίου κατά τη διάρκεια των οποίων το προεδρικό κόμμα θα προσπαθήσει να αποσπάσει για ακόμη μια φορά την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το πρώτο υπουργικό συμβούλιο θα διεξαχθεί τη Δευτέρα με τον κεντρώο φιλελεύθερο πρόεδρο.

Η νέα κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει μια εθνική και διεθνή ατζέντα ιδιαίτερα φορτωμένη και δύσκολη με τον πόλεμο στην Ουκρανία, έναν πληθωρισμό που είναι πρωτοφανής από τότε που η χώρα εντάχθηκε στο ευρώ και μια υποτονική ανάπτυξη.

Το who is who της Χρυσούλας Ζαχαροπούλου

Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κιάτο.Η Χειρουργός-Γυναικολόγος, ειδικευμένη στην αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης, εκλέχθηκε Ευρωβουλευτής της Γαλλικής Δημοκρατίας, στις ευρωεκλογές του 2019, με το κόμμα του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, «La Republique en Marche».

Δείτε επίσης:

Με σπουδές στην Ιταλία, έχει αφοσιωθεί και έχει διακριθεί πάνω στο κομμάτι της ενδομητρίωσης.Το 2017 επισκέφθηκε την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, όπου μίλησε σε εκδήλωση με θέμα: «Ηνωμένα Έθνη και ενδομητρίωση. Τα δικαιώματα των γυναικών είναι ανθρώπινα δικαιώματα».

Έχει ιδρύσει την Ένωση «Info Endometriosis» για την ενημέρωση και αντιμετώπιση της νόσου που επηρεάζει εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο.

Έχει τιμηθεί από τον τέως Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, με το παράσημο του «Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της Αξίας» για την προσφορά της στην ενημέρωση της Κοινωνίας των Κρατών και των Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε θέματα που άπτονται της Ιατρικής Επιστήμης και κυρίως της Ενδομητρίωσης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ