Άκης Πετρετζίκης - Άγιος Βαλεντίνος: Το γλυκό που θα φτιάξεις στον καλό/ή σου - Κέικ σοκολάτας με κρυμμένη καρδιά

Ο έρωτας περνάει από το στομάχι.... 

Συστατικά

Για το κόκκινο παντεσπάνι

120 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου + έξτρα για τη φόρμα

100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

3 αβγά, μέτρια, σε θερμοκρασία δωματίου

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

2 βανιλίνες

40 γρ. γάλα, 3,5%, σε θερμοκρασία δωματίου

1 κ.γ. κόκκινο χρώμα ζαχ/κης σε πάστα

Για το κέικ σοκολάτας

230 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου + έξτρα για το άλειμμα της φόρμας

230 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

1 πρέζα αλάτι

200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, + έξτρα για το πασπάλισμα της φόρμας

4 αβγά, μέτρια

20 γρ. γάλα, 3,5%

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

45 γρ. κακάο

2 βανιλίνες

Για το σερβίρισμα

100 γρ. κουβερτούρα λευκή, λιωμένη

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το κόκκινο παντεσπάνι

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150° C στον αέρα.
  • Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί 25x32 εκ., τοποθετούμε μια λαδόκολλα στη βάση του, και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.
  • Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη, και χτυπάμε με το σύρμα στη μεσαία ταχύτητα για 2-3 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
  • Προσθέτουμε 2 κ.σ. από το αλεύρι, τα αβγά, και χτυπάμε με το σύρμα στη μεσαία ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν στο μείγμα. Δεν χτυπάμε πολύ για να μην σφίξει το μείγμα.
  • Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τις βανιλίνες, το γάλα, το κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής, και χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα με το σύρμα στη μεσαία ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά στο μείγμα.
  • Ρίχνουμε το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψί με τη λαδόκολλα, το μεταφέρουμε στον φούρνο, και ψήνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να ψηθεί καλά το παντεσπάνι μέχρι μέσα. Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί εσωτερικά τρυπώντας το με μια οδοντογλυφίδα. Αν η οδοντογλυφίδα βγει καθαρή, το παντεσπάνι είναι έτοιμο. Προτιμούμε οδοντογλυφίδα ώστε να μην πέσει ο όγκος του παντεσπανιού. Όσο μεγαλύτερη είναι η επιφάνεια του εργαλείου που χρησιμοποιούμε για να ελέγξουμε το παντεσπάνι π.χ. μαχαίρι, τόσο ευκολότερα θα πέσει ο όγκος του.
  • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά το παντεσπάνι.
  • Για το κέικ σοκολάτας
  • Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι, και χτυπάμε με το σύρμα στη μεσαία ταχύτητα για 2-3 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
  • Προσθέτουμε 2 κ.σ. από το αλεύρι, τα αβγά, και χτυπάμε με το σύρμα στη μεσαία ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν στο μείγμα. Δεν χτυπάμε πολύ για να μην σφίξει το μείγμα.
  • Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, ρίχνουμε το γάλα, και ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθεί στο μείγμα.
  • Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το κακάο, τις βανιλίνες, και ανακατεύουμε με τη μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους.

Για τη σύνθεση

  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια ορθογώνια φόρμα για κέικ 10x30 εκ. και τινάζουμε ώστε να φύγει το περιττό αλεύρι.
  • Βάζουμε μέσα στη φόρμα του κέικ 3 κ.σ. από το σοκολατένιο μείγμα και το απλώνουμε έτσι ώστε να καλύψει τη βάση του.
  • Κόβουμε το κόκκινο παντεσπάνι με ένα κουπ πατ καρδιά διαμέτρου 5 εκ. σε όλη την επιφάνειά του, ενώνουμε τις καρδιές βάζοντας τη μία δίπλα στην άλλη, και τις μεταφέρουμε στη φόρμα. Δημιουργούμε δηλαδή μια σειρά από τις καρδιές στο κέντρο της φόρμας, από τη μία άκρη στην άλλη. Τα κομμάτια που περισσεύουν από το κόκκινο παντεσπάνι τα ψιλοκόβουμε και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.
  • Προσθέτουμε με ένα κουτάλι το υπόλοιπο σοκολατένιο μείγμα στη φόρμα και το απλώνουμε με το κουτάλι. 
  • Χτυπάμε ελαφρά τη φόρμα στην επιφάνεια εργασίας για να πάει απλωθεί καλά το μείγμα. 
  • Μεταφέρουμε τη φόρμα στον φούρνο και ψήνουμε για 45-55 λεπτά, μέχρι να ψηθεί καλά το κέικ μέχρι μέσα. Ελέγχουμε και εδώ αν έχει ψηθεί εσωτερικά τρυπώντας το με μια οδοντογλυφίδα. Αν η οδοντογλυφίδα βγει καθαρή, το κέικ είναι έτοιμο. 
  • Αποσύρουμε τη φόρμα από τον φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά το κέικ.
  • Αφαιρούμε το κέικ από τη φόρμα και το περιχύνουμε με τη λιωμένη λευκή κουβερτούρα. Πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα κομμάτια από το κόκκινο παντεσπάνι που έχουμε κρατήσει στην άκρη και κόβουμε το κέικ σε κομμάτια. 
  • Σερβίρουμε

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώραεστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ