Άκης Πετρετζίκης: Φτιάχνουμε παρέα σπιτικές παπαρδέλες aglio e olio - Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας

Αν ακολουθήσεις κατά γράμμα τα βήματα θα φτιάξεις ένα υπέρ -τέλειο πιάτο! 

Συστατικά

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη ζυμαρικών

150 γρ. αλεύρι σκληρό, + έξτρα για το άνοιγμα της ζύμης

50 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό

1/2 κ.γ. αλάτι

2 αβγά

Για την aglio e olio

3 σκ. σκόρδο

4 κλ. θυμάρι, μόνο τα φύλλα του

40 γρ. ελαιόλαδο

1 πρέζα μπούκοβο

1 κ.σ. βασιλικό, ψιλοκομμένο

60 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη

πιπέρι

Για το σερβίρισμα

παρμεζάνα, τριμμένη

πιπέρι

μπούκοβο

φύλλα βασιλικού

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη ζύμη ζυμαρικών

Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Προσθέτουμε τα αβγά και ανακατεύουμε με το κουτάλι. 

Όταν η ζύμη αρχίζει να γίνεται τρίμματα, ξεκινάμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μας για 2-3 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί. Αν η ζύμη δεν πλάθεται και είναι αρκετά στεγνή, μπορούμε να προσθέσουμε 1 κ.γ. νερό. Η υγρασία του μείγματος είναι λίγη και προέρχεται από τα αβγά.

Ζυμώνουμε και ελέγχουμε αν η ζύμη έχει την κατάλληλη σύσταση. Αν δεν την έχει, συνεχίζουμε το ζύμωμα για μερικά λεπτά ακόμα.

Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 1 ώρα.

Για τις παπαρδέλες

  • Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο με τη βοήθεια του ειδικού μηχανήματος παρασκευής ζυμαρικών ή με έναν πλάστη και αρκετό αλεύρι.
  • Τυλίγουμε τη ζύμη κατά μήκος και την κόβουμε σε λωρίδες πάχους 2,5 εκ.
  • Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε 1 λίτρο νερό, λίγο αλάτι, και αφήνουμε μέχρι να βράσει το νερό.
  • Κόβουμε σε λεπτές φέτες το σκόρδο και ψιλοκόβουμε το θυμάρι.
  • Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το θυμάρι, το μπούκοβο, και σοτάρουμε μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρυσαφένιο χρώμα το σκόρδο, για περίπου 3-4 λεπτά.
  • Ρίχνουμε τα ζυμαρικά μέσα στην κατσαρόλα με το νερό που βράζει και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 1-2 λεπτά.
  • Σουρώνουμε τα ζυμαρικά (κρατώντας 1 κουταλιά από το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν) και τα μεταφέρουμε στο τηγάνι με το ελαιόλαδο μαζί με το νερό που έχουμε κρατήσει.
  • Ανακατεύουμε με μια τσιμπίδα και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
  • Ψιλοκόβουμε τον βασιλικό και τον ρίχνουμε στο τηγάνι.
  • Προσθέτουμε την παρμεζάνα, το πιπέρι, και ανακατεύουμε.
  • Σερβίρουμε τα ζυμαρικά πασπαλίζοντας με τριμμένη παρμεζάνα, πιπέρι, μπούκοβο και φύλλα βασιλικού.

 

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ