Χοντορκόφσκι: «Ελευθερία, ελευθερία, ελευθερία» η πρώτη συνέντευξη του -«3 μέρες τον μήνα μόνο κοιμόμουν σε κανονικό κρεβάτι»-Δείτε τον χαρούμενο στις φωτογραφίες

Στην πρώτη του μίνι συνέντευξη μετά την απονομή χάριτος που πήρε από τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και την απελευθέρωση του από τη φυλακή, ο Ρώσος πρώην μεγιστάνας του πετρελαίου, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, περιέγραψε τα συναισθήματά του στο πολιτικό περιοδικό της Μόσχας «The New Times».

Στην πρώτη του μίνι συνέντευξη μετά την απονομή χάριτος που πήρε από τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και την απελευθέρωση του από τη φυλακή, ο Ρώσος πρώην μεγιστάνας του πετρελαίου, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, περιέγραψε τα συναισθήματά του στο πολιτικό περιοδικό της Μόσχας «The New Times».



«Μετά από 10 χρόνια , είναι μια απίστευτη αίσθηση ελευθερίας» είπε ο Χοντορκόφσκι στο περιοδικό το οποίο είναι πολιτικά αντίθετο προς το Κρεμλίνο και ασκεί κριτική στον Ρώσο πρόεδρο. « Το πιο σημαντικό πράγμα είναι τώρα η ελευθερία , ελευθερία , ελευθερία» είπε από το Βερολίνο όπου βρίσκεται ο 50χρονος πρώην μεγιστάνας στην αρχισυντάκτρια Γεβγένια Αλμπατς περιγράφοντας μερικές από τις συνθήκες που βίωνε στη φυλακή.



Η γερμανίδα βουλευτής των Πρασίνων Marieluise Beck συγχαίρει τον Χοντορκόφσκι.


Όπως αποκάλυψε, κατά τη διάρκεια της μακράς περιόδου της φυλάκισής του, είχε τη δυνατότητα να κοιμηθεί σε ένα κανονικό κρεβάτι μόλις τρεις φορές κάθε τρίμηνο, ενώ ελάχιστες ήταν οι ευκαιρίες να δει την οικογένειά του.



Με την μητέρα του

Ο Χοντορκόφσκι , ο οποίος συναντήθηκε με τους γονείς του στο Βερολίνο το Σάββατο την πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία εκτός φυλακής, φαίνεται να είναι συγκλονισμένος από την αλλαγή στη ζωή του μετά από όλα αυτά τα χρόνια στη φυλακή σε σημείο να μην μπορεί πραγματικά να αντιληφθεί ότι ήταν ελεύθερος, σύμφωνα με το συμπέρασμα του περιοδικού The New Times. Η αρχισυντάκτρια του περιοδικού δημοσίευσε μάλιστα και κάποιες φωτογραφίες του Χοντορκόφσκι στο δωμάτιό του στο ξενοδοχείο Άντλον στο Βερολίνο.



Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φράνβκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, δήλωσε ότι η απελευθέρωση του Μιχαήλ Χοντορκόφσκι προσφέρει "μια καλή βάση για συζήτηση " για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία. "Ανεξάρτητα από τους λόγους , είναι καλή η απόφαση που πήρε η Μόσχα τις τελευταίες ημέρες" δήλωσε στην εφημερίδα Tagesspiegel am Sonntag ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.



Ο γιος του, Πάβελ

"Η αποφυλάκιση του Χοντορκόφσκι, αλλά και ο νόμος περί αμνηστίας, είναι δύο χειρονομίες προς τη σωστή κατεύθυνση και παρέχουν μια καλή βάση για συζητήσεις σε θέματα εκσυγχρονισμού και κράτους δικαίου", δήλωσε ο Στάϊνμαγιερ. Η Γερμανία είχε καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για την απελευθέρωσή του πρώην μεγιστάνα και ειδικά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Χανς - Ντίτριχ Γκένσερ. Ο Χοντορκόφσκι έχει πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου την Κυριακή το μεσημέρι στη γερμανική πρωτεύουσα.


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ