Story of the day: «Γεια σας παιδιά, με λένε Έλενα Γκεβάρα»-Αυτή είναι η 10χρονη εγγονή του Τσε που μένει στην Ελλάδα

«Γεια σας, παιδιά. Με λένε Ελενα Γκεβάρα. Ζω στην Κούβα, αλλά επειδή η μαμά μου είναι έγκυος και δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε, θα είμαι μαζί σας για λίγο καιρό στο σχολείο».

Story of the day: «Γεια σας παιδιά, με λένε Έλενα Γκεβάρα»-Αυτή είναι η 10χρονη εγγονή του Τσε που μένει στην Ελλάδα

«Γεια σας, παιδιά. Με λένε Ελενα Γκεβάρα. Ζω στην Κούβα, αλλά επειδή η μαμά μου είναι έγκυος και δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε, θα είμαι μαζί σας για λίγο καιρό στο σχολείο».



Ετσι απλά, τρυφερά και μέσα από την παιδική αθωότητα της μικρής Ελενας Γκεβάρα, κόρης του Ερνέστο Γκεβάρα - του μικρότερου γιου του θρυλικού επαναστάτη Τσε - και της Ελληνίδας μητέρας της Μαρίας Ελενας, ξεκινάει αυτή η μικρή ιστορία, όπως γράφει στο Έθνος η Μαρίνα Ζιώζιου.

Της 10χρονης Ελενας που εδώ και λίγους μήνες παρακολουθεί μαθήματα στην Ε' Δημοτικού, σε γνωστό ελληνικό εκπαιδευτήριο στην Αθήνα, και που πριν από λίγες ημέρες η μητέρα της της έκανε ένα υπέροχο δώρο... Εφερε στον κόσμο την αδελφή της!
Και μπορεί η μικρή εγγονή του Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα, η οποία μιλάει θαυμάσια ελληνικά, μαζί με τη νεογέννητη αδελφή της να μην έχουν συναίσθηση της βαρύτητας του ονόματος που κουβαλάνε, ωστόσο οι γονείς της όχι απλά το γνωρίζουν, αλλά προτιμούν από σεμνότητα να μην το... χρησιμοποιούν ή να κάνουν την οποιαδήποτε αναφορά σ' αυτό.
Η «απόβαση» της οικογένειας Γκεβάρα στη χώρα μας έγινε το καλοκαίρι, όπου όλοι μαζί είχαν έρθει για να επισκεφθούν τη γιαγιά και τον μεγαλύτερο κατά δύο χρόνια αδελφό της Μαρίας Ελενας, μητέρας των δύο κοριτσιών. Κάποιες επιπλοκές που παρουσιάστηκαν στην εγκυμοσύνη, την ανάγκασαν να παρατείνει τη διαμονή της στη γενέτειρά της και να κρατήσει κοντά της και τη μικρούλα Ελενα για να μην την αποχωριστεί.

Φοίτησε στο ίδιο εκπαιδευτήριο

Ο σύζυγός της, Ερνέστο Γκεβάρα, όλο αυτό το διάστημα, πηγαινοέρχεται στην Κούβα, καθώς έχει αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις, οι οποίες δεν του επέτρεψαν να είναι παρών και στη γέννηση της κόρης του. Η επιλογή του σχολείου δεν έγινε τυχαία, αφού και η μητέρα της 10χρονης Ελενας πήγαινε όταν ήταν μικρή στο συγκεκριμένο εκπαιδευτήριο.
Ο Ερνέστο και η Μαρία Ελενα είναι άνθρωποι χαμηλών τόνων, ευγενικοί, λιγομίλητοι, επισκέπτονται τη χώρα μας συχνά, έχουν αρκετούς φίλους και συγγενείς σε όλη την Ελλάδα και δεν θέλουν να προκαλούν ποτέ και για τίποτα. Η Μαρία Ελενα ασχολείται καλλιτεχνικά με τη σκηνοθεσία και έχει επαφές με γνωστούς Ελληνες σκηνοθέτες, με τους οποίους συνεργάζεται κυρίως σε ελληνοκουβανικά θέματα.
Ο Ερνέστο Γκεβάρα, σύζυγός της, είναι ο τέταρτος και μικρότερος γιος του Τσε, από τη δεύτερή του γυναίκα, την Αλεΐδα Μαρτς, με την οποία έκανε τέσσερα παιδιά. Ο μεγαλύτερος είναι ο Καμίλο, δικηγόρος στο επάγγελμα, όπως και ο Ερνέστο, η δεύτερη αλλά και πιο γνωστή από τις συχνές επισκέψεις της στην Ελλάδα Αλεΐδα, γιατρός και τρίτη η Σέλια, κτηνίατρος.
Ολα τα αδέλφια ζουν και εργάζονται στην Κούβα και στηρίζουν το Κέντρο Μελετών «Τσε Γκεβάρα» στην Αβάνα. Πρόκειται για ένα κέντρο που σκοπό του έχει να εκδώσει και να διαδώσει όλο το έργο του «Κομαντάντε» Τσε.
Ο Τσε Γκεβάρα είχε αποκτήσει ακόμη μία κόρη, την Ιλδίτα, η οποία πέθανε πριν από κάποια χρόνια, από την πρώτη του γυναίκα, την Περουβιανή οικονομολόγο Ιλδα Γκαδέα.

Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΕΡΝΕΣΤΟ
Επαναστάτης με... γραβάτα
Ο Ερνέστο Γκεβάρα, ο μικρότερος γιος του επαναστάτη Τσε που έγινε παγκόσμιο σύμβολο, γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου του 1965, όταν ο πατέρας του βρισκόταν ακόμη στην Αλγερία, στο πλαίσιο της τελευταίας περιοδείας του ως ηγετικού στελέχους της Επανάστασης. Οπως περιγράφει η μητέρα του, στο βιβλίο της με τίτλο «Αναπόληση: Η ζωή μου με τον Τσε», «με το που έμαθε ο Τσε τα νέα για τη γέννηση του παιδιού, του έστειλε ένα τηλεγράφημα, σύμφυρμα στοργής και νοσταλγίας, αφού τελικά είχε γεννηθεί ο δεύτερος ''Τετέ'', παρατσούκλι που είχε δώσει η οικογένειά του στον ίδιο όταν ήταν μικρός. Ενιωθα πως είχα μια οικογένεια κι ένα σπιτικό, όχι τέλεια, βέβαια, αλλά δικά μου. Γι' αυτό και ποτέ μου δεν με ένοιαξαν οι στερήσεις. Ηξερα πως τα πράγματα έπρεπε να είναι ίδια για όλους τους Κουβανούς, ότι ζούσαμε εποχές καθήκοντος και αυτοθυσίας. Ο Τσε αδιαφορούσε για τα υλικά αγαθά. Ηταν πράγματα ξένα απ' τον δικό του τρόπο ζωής».

Τον πονάει η απώλεια του «Τσε»

Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαία η στάση ζωής που έχει επιλέξει ο άγνωστος γιος -για πολλούς- Ερνέστο Γκεβάρα, με την οικογένειά του. Μπορεί ως πολίτης να παλεύει να κρατήσει τη μνήμη του πατέρα του ζωντανή, αλλά η απώλειά του είναι πάντοτε κάτι που τον πονάει. Οπως και ο ίδιος είχε πει πριν από κάποια χρόνια σε ελληνική εφημερίδα, «τα αθόρυβα που ριζώνουν, βοηθούν πιο πολύ. Η επανάσταση είναι πράξη ανατροπής και όχι τέχνασμα εφέ. Ο Τσε είναι ο διεθνής επαναστάτης Τσε και ο Ερνέστο είναι ο Ερνέστο, που δεν έχει κάνει τίποτα που να αξίζει να προβάλλεται. Δεν είναι τίποτα παραπάνω από έναν Κουβανό που θέλει να βοηθήσει την επανάσταση της Κούβας. Ηθελα να γίνω αντάρτης, αλλά η μητέρα αντέδρασε τρομαγμένη», λέγοντάς του ότι «και ως δικηγόρος μπορείς να βοηθήσεις την Κούβα». Επάγγελμα, το οποίο τελικά ακολούθησε. Εξάλλου, τους ανθρώπους δεν τους εκτιμάμε από το επώνυμό τους... Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για τον Ερνέστο και την οικογένειά του είναι οι άνθρωποι να σε δέχονται για τις αξίες σου. Ετσι ανοίγεται ο δρόμος στην κοινωνία που ζούμε. Να βαδίζεις με τα δικά σου βήματα. Αυτός είναι και ο λόγος που η οικογένεια δεν έχει μιλήσει ποτέ έως τώρα στα ΜΜΕ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ