Το αντισυλληπτικό για άνδρες είναι πραγματικότητα - Ερευνητές τελειοποιούν το χάπι!

Σταματώντας το σπέρμα από την εκσπερμάτωση μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για τη δημιουργία ενός φαρμάκου ελέγχου γεννήσεων για τους άνδρες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Σταματώντας το σπέρμα από την εκσπερμάτωση μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για τη δημιουργία ενός φαρμάκου ελέγχου γεννήσεων για τους άνδρες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.



Η έρευνα είναι ακόμα μακριά από την δημιουργία ενός χαπιού που τα αρσενικά θα μπορούσαν να πάρουν για να σταματήσουν τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Για να φτάσουν οι ερευνητές σε αυτό το στάδιο, το φάρμακο αυτό, θα πρέπει να υποβληθεί σε χρόνια δοκιμών για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του. Παρ 'όλα αυτά, η μελέτη δίνει ελπίδες για μια νέα μέθοδο ελέγχου των γεννήσεων για τους άνδρες, είπαν οι ερευνητές.

"Η αναζήτηση αντισυλληπτικού για τους άνδρες υπήρξε μία μεγάλη πρόκληση για την ιατρική εδώ και πολλά χρόνια," έγραψαν ο Sabatino Ventura του Πανεπιστημίου Monash στην Αυστραλία και οι συνεργάτες του τη Δευτέρα στο περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences».

Οι προκλήσεις της ανδρικής αντισύλληψης

Σε σύγκριση με τα αντισυλληπτικά γυναικών, η ανδρική έκδοση είναι μία βιολογική πρόκληση. Αντί να χρειάζεται να σταματήσει ένα αυγό, το αρσενικό αντισυλληπτικό θα πρέπει να σταματήσει κάθε ένα από τα 1500 σπερματοζωαρίων που παράγονται κάθε δευτερόλεπτο. Οι πρώτες δοκιμές με ορμονικές μεθόδους αποδειχθείκαν αδέξιες, προκαλώντας πάρα πολλές παρενέργειες. Οι προσπάθειες για την μείωση της ταχείας παραγωγής σπέρματος είναι εξίσου δύσκολη. iefimerida.gr

Κάθε μέθοδος αντισύλληψης θα πρέπει επίσης να είναι αναστρέψιμη, και δεν θα πρέπει να προκαλεί μακροχρόνιες βλάβες στα κύτταρα του σπέρματος, ώστε να μην οδηγούνται σε γενετικές ανωμαλίες, όταν ένας άνθρωπος τελικά αποφασίσει να αποκτήσει παιδιά.

Η νέα μελέτη επιχειρεί να ακολουθήσει ένα άλλο μονοπάτι. Αντί να μπλοκάρουν την παραγωγή του σπέρματος, οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να εμποδίσουν τη μεταφορά του.

Η διακοπή του σπέρματος

Το σπέρμα δημιουργείτε στουςόρχεις, και αποθηκεύονται μέσα στους όρχεις σε σφιχτούς σωλήνες που ονομάζονται επιδιδυμίδα. Όταν ένας άντρας εκσπερματώνει, μύες ωθούν το σπέρμα από την επιδιδυμίδα, μέσω ενός σωλήνα που ονομάζεται τα σπερματικό αγγείο, στην ουρήθρα, και έξω από το σώμα. Οι υποδοχές στους μύες λαμβάνουν ορμονικά σήματα που στην συνέχεια συστέλλονται, στέλνοντας το σπέρμα στην αποστολή του.

Προηγούμενες προσπάθειες ερευνητών να εμποδίσουν αυτές τις υποδοχές, που είναι γνωστές ως α1Α-αδρενοϋποδοχείς και P2X1-πουρινοϋποδοχέων, είχαν ως αποτέλεσμα την μειωμένη ανδρική γονιμότητα, αλλά όχι εντελώς - αρσενικά ποντίκια με μπλοκαρισμένες υποδοχές μπορούσαν να κάνουν απογόνους με επιτυχία 5%.

Αλλά αυτές οι μελέτες είχαν προσπαθήσει να εμποδίσουν μόνο έναν από τους δύο τύπους υποδοχέων. Το πιο πιθανό, θεώρησε ο Ventura και οι συνεργάτες του, είναι ότι το σώμα μπορεί να αντισταθμίσει το αποκλεισμένο είδος.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές ανέθρεψαν ποντίκια που δεν είχαν ούτε τους α1Α-αδρενεργικών υποδοχείς, ούτε τους P2X1-πουρινοϋποδοχέων. Βρήκαν ότι τα θηλυκά ποντίκια χωρίς τους υποδοχείς εξακολουθούσαν να μπορούν να αναπαράγονται κανονικά. Τα αρσενικά ποντίκια όμως που επιδίωκαν τα θηλυκά για να ζευγάρωσαν μαζί τους, δεν τα κατάφεραν.

Ένα αρσενικό χάπι

Μια πιο προσεκτική ματιά αποκάλυψε ότι τα αρσενικά ποντίκια χωρίς τους υποδοχείς, εξακολουθούσαν να παράγουν φυσιολογικά σπερματοζωάρια και όταν το σπέρμα τους χρησιμοποιήθηκε σε τεχνητή γονιμοποίηση, τα μωρά ποντίκια βγήκαν εντελώς φυσιολογικά. Οι σπερματικοί πόροι των ποντικιών, όμως, δεν ανταποκρίνονταν στην σεξουαλική διέγερση, υποδεικνύοντας ότι η έλλειψη των υποδοχέων σταματούσαν την κίνηση του σπέρματος.

Θα πρέπει να γίνου περισσότερες έρευνες για τις παρενέργειες, αλλά η μελέτη δείχνει ότι οι άνδρες που θα παίρνουν φάρμακα για να μπλοκάρουν τους υποδοχείς δεν θα είναι σε κίνδυνο, γράφουν οι ερευνητές.

Οι σπερματικοί πόροι βρίσκονται έξω από το φράγμα αίματος/όρχεων, πράγμα που σημαίνει ότι η από του στόματος λήψη αντισυλληπτικών είναι κάτι που θα μπορούσε να γίνει. Στην πραγματικότητα, φάρμακα που μπλοκάρουν τους α1Α-αδρενεργικών υποδοχείς είναι ήδη στην αγορά για τη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.

Βέβαια, ακόμη και αν ένας συνδυασμός που μπλοκάρει τους α1Α-και P2X1-πουρινοϋποδοχέα υποδοχείς αναπτυχθούν, οι άνδρες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ψυχολογικά. Τα αντι-α1Α φάρμακα που διατίθενται ήδη στην αγορά έχουν ως αποτέλεσμα τον εκάστοτε οργασμό χωρίς εκσπερμάτωση.

"Η έλλειψη εκσπερμάτωσης μπορεί να γίνει είναι ανησυχητική," έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ