«Σταματήστε να μας σκοτώνετε» : Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Λονδίνο μετά τον θάνατο και έκτου ποδηλάτη από ΙΧ

Περισσότεροι από χίλιοι λονδρέζοι ποδηλάτες συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής έξω από τα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού Συγκοινωνιών του Λονδίνου, στο κέντρο της πόλης, ώστε να διαμαρτυρηθούν για τις εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες κάτω από τις οποίες είναι αναγκασμένοι να κινούνται με το αγαπημένο τους μεταφορικό μέσο.

Περισσότεροι από χίλιοι λονδρέζοι ποδηλάτες συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής έξω από τα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού Συγκοινωνιών του Λονδίνου, στο κέντρο της πόλης, ώστε να διαμαρτυρηθούν για τις εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες κάτω από τις οποίες είναι αναγκασμένοι να κινούνται με το αγαπημένο τους μεταφορικό μέσο, γράφουν τα "Νέα".

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν οι ποδηλάτες του Λονδίνου

Κατά τη διάρκεια αυτής της ιδιότυπης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, κάποιοι από τους συγκεντρωμένους, έχοντας ξαπλώσει πάνω στα ποδήλατά τους προσποιούνταν τους νεκρούς, ενώ άλλοι κρατούσαν αναμμένα κεριά για να τιμήσουν τους έξι ποδηλάτες οι οποίοι σκοτώθηκαν τον τελευταίο μήνα στους πολυσύχναστους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας. Σε δηλώσεις του στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ένας από τους οργανωτές της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας «Σταματήστε να σκοτώνετε τους ποδηλάτες» προσδιόρισε πως πηγή έμπνευσης για τη δράση τους υπήρξαν οι ποδηλάτες της Ολλανδίας, οι οποίοι μέσω ανάλογων ενεργειών ασκούν διαρκώς μεγάλη πίεση στις Αρχές για περαιτέρω επενδύσεις στις μεταφορικές υποδομές. «Εμείς οι Λονδρέζοι θα ενωθούμε με τους Ολλανδούς και θα τους ακολουθούμε έως ότου γίνουν και οι δικοί μας δρόμοι ασφαλείς», ανέφερε χαρακτηριστικά πριν από την έναρξη της δεκαπεντάλεπτης διαμαρτυρίας, προσθέτοντας ότι «βρισκόμαστε εδώ γιατί οι Λονδρέζοι (ποδηλάτες) έχουν βαρεθεί να σκοτώνονται. Εχουμε ανάγκη από ένα μοντέρνο, ευρωπαϊκό, ασφαλές δίκτυο ποδηλατοδρόμων. Θέλουμε εκπροσώπους και ουσιαστική χρηματοδότηση. Θέλουμε 600 εκατομμύρια λίρες (722 εκατ. ευρώ) τον χρόνο να δαπανώνται για τη βελτίωση των συνθηκών ποδηλασίας στο Λονδίνο».

Ανώτατο στέλεχος του Οργανισμού Μεταφορών του Λονδίνου, μετά το τέλος της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας ανέφερε πως «είμαστε όλοι ταραγμένοι» από το πρόσφατο κύμα δυστυχημάτων, τονίζοντας πως το αίτημα των ποδηλατών για περισσότερη ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα του οργανισμού. Φαίνεται όμως πως οι λονδρέζοι ποδηλάτες θα πρέπει να περιμένουν πολύ ακόμα για να νιώσουν πραγματικά ασφαλείς στους δρόμους της πόλης τους. Ενα από τα βασικά αιτήματά τους, η κατασκευή ξεχωριστών και προστατευόμενων ποδηλατοδρόμων, πρόκειται να ικανοποιηθεί κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας.

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ. Επειτα από τους σκοτωμούς πέντε ποδηλατών που σημειώθηκαν στο Λονδίνο σε διάστημα μόλις εννέα ημερών στις αρχές του Νοεμβρίου, ο δήμαρχος της πόλης Μπόρις Τζόνσον είχε δηλώσει πως παρ' όλο που δεν υπάρχει κάποιος ο οποίος μπορεί να κατηγορηθεί για τους συγκεκριμένους θανάτους, οι ποδηλάτες οφείλουν να τηρούν όσα ορίζει ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας. «Κάποια από τα συμβάντα που είδαμε τις τελευταίες ημέρες σπαράσσουν την καρδιά γιατί μπορούμε να δούμε ότι οι άνθρωποι πήραν αποφάσεις οι οποίες έβαλαν σε κίνδυνο τις ζωές τους. Κανένας δε μπορεί να κατηγορήσει τα θύματα, αλλά αποτελεί γεγονός ότι οι σχεδιαστές των μεταφορικών υποδομών δεν είναι σε θέση να μαντέψουν εκ των προτέρων τις εξαιρετικά επικίνδυνες επιλογές των ατόμων που κινούνται στους δρόμους», ανέφερε ο χαρακτηριστικά ο Τζόνσον. Εκπρόσωπος του Εθνικού Ποδηλατικού Συλλόγου της Βρετανίας έπειτα από τις συγκεκριμένες δηλώσεις έκανε λόγο «χυδαία έλλειψη ευαισθησίας», ενώ μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης του κόμματος των Πρασίνων κατηγόρησε τον Τζόνσον για «αποποίηση ευθυνών».

Απαγόρευση για τα ακουστικά
Μεταξύ των μέτρων που σκέφτεται να πάρει ο Μπόρις Τζόνσον για τη μείωση των ποδηλατικών ατυχημάτων είναι η απαγόρευση της χρήσης ακουστικών από τους ποδηλάτες. «Αποκαλέστε με συντηρητικό, αλλά με τρομάζει απόλυτα το να τους βλέπω να κυκλοφορούν δίχως να μπορούν να ακούσουν την κίνηση», δήλωσε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ