22 top women Κρητικιές από τη Ροδιά ανοίγουν τα γευστικά σεντούκια της παράδοσης

Το χωριό ονομάστηκε Ροδιά, Ρογδιά όπως είναι σήμερα γνωστό. Σε μια από τις αρχαιότερες αναφορές του οικισμού αναφέρεται ως "Ροδέα" από το αρχείο του Δούκα της Κρήτης το 1356.



Της Μαρίας Χαρίτου στο Madeincreta.gr

Το χωριό ονομάστηκε Ροδιά, Ρογδιά όπως είναι σήμερα γνωστό. Σε μια από τις αρχαιότερες αναφορές του οικισμού αναφέρεται ως "Ροδέα" από το αρχείο του Δούκα της Κρήτης το 1356.



Λίγα χρόνια αργότερα, το 1395, ο οικισμός ονομάστηκε "Κερά Ροδέα" με δικαστική απόφαση του Δουκικού αρχείου του Χάνδακα.
Σύμφωνα όμως με τους κατοίκους του οικισμού, το όνομα προήλθε από την καλλιέργεια των κόκκινων ρόδων που ξεκίνησε γύρω στα 1516 από τις μοναχές της μονής Σαββαθιανών που βρίσκεται στην περιοχή.

Σήμερα, 500 χρόνια μετά, 22 γυναίκες του οικισμού κράτησαν το μυστικό της καλλιέργειας για το κατακκόκινο ρόδο και δημιούργησαν προϊόντα με αγάπη και μεράκι.

Ο νεοσύστατος συνεταιρισμός τους ιδρύθηκε το Μάιο του 2013 και ονομάστηκε "Κερά Ροδέα". Μαμάδες, γιαγιάδες, επιστήμονες, νοικοκυρές... πάνω από όλα γυναίκες που συνδέονται με φιλία ετών.

Άνοιξαν τα σεντούκια της κληρονομιάς τους και έφτιαξαν ζάχαρη αρωματική, γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο, πάστα μυρωδικών "τσι Κεράς", αρτοσκευάσματα. Μοιάζουν με ένα καλά οργανωμένο μελίσσι! Χαρούμενες, δραστήριες, μοιράζουν το χρόνο τους ανάμεσα στην καθημερινότητά τους κι αυτό που πραγματικά αγαπάνε: τη ζάχαρη, το αλεύρι, το ρόδο... Κόκκινο σαν βελούδο το χρώμα του...



Κουλουράκια λαδερά χαρουπιού

Με κέρασαν γλυκό του κουταλιού και δεν αντιστάθηκα στον πειρασμό. Γεύση μαγική από την οποία ξεπετάγονται εικόνες της γιαγιάς μου, όταν εκείνη κερνούσε τους καλεσμένους της στον ασημένιο δίσκο, με το σεμεδάκι το κεντητό.

"Εμπιστευτείτε μας. Είμαστε αποφασισμένες να εργαστούμε επίμονα, έντιμα και με συνέπεια" - είπαν στο MadeinCreta.

"Από το Σάββατο 23 Νοεμβρίου τα προϊόντα μας βρίσκονται σε επιλεγμένα καταστήματα του Ηρακλείου και είμαστε πολύ χαρούμενες για αυτό" - προσθέτουν.

Η πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Κατερίνα Κωστούλα λέει: "Ήδη μας έχουν γίνει προτάσεις για συνεργασία από καταστήματα της Αθήνας και έχουμε ενθουσιαστεί".



Από την παρουσίαση του βιβλίου, το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου, στο Ηράκλειο


Στην προσπάθειά τους, βοήθησαν και οι κάτοικοι του οικισμού που συγκέντρωσαν "13 παραμύθια και μια αλήθεια" και τα έκαναν βιβλίο. Μύθοι και παραδόσεις του τόπου, για να βοηθήσουν τις γυναίκες που θέλουν να κάνουν γνωστή την Ρογδιά εκτός συνόρων με το μεράκι τους.

"Τα έσοδα από τις πωλήσεις θα πάνε στον συνεταιρισμό για να αγοράσουμε καλύτερα μηχανήματα για μεγαλύτερη παραγωγή" λέει η κυρία Κατερίνα.



"Θέλουμε να ανοίξουμε τα σύνορα της γεύσης  , να μάθει ο κόσμος τα προιόντα της γης μας" λένε οι γυναίκες τους συνεταιρισμού, που δουλεύουν κάθε μέρα για να γίνουν καλύτερες.

Σκαρφαλωμένη στην πλαγιά των καταπράσινων λόφων , η Ροδιά Μαλεβιζίου φιλοξενεί εδώ και αιώνες νοικοκύρηδες που αγαπούν τον τόπο και τα αγαθά της γης τους. Τα σεντούκια παραμένουν ανοιχτά και τα κιτρινισμένα τετράδια των συνταγών συνεχίζουν να εμφανίζουν γεύσεις του παρελθόντος.

Όπως επιμένουν οι ίδιες οι γυναίκες του συνεταιρισμού: "Είμαστε σαν το παλιό καλό κρασί... Όσο "παλιώνουμε" τόσο θα γινόμαστε καλύτερες!"



Τα προιόντα του συνεταιρισμού, εκτός από τα επιλεγμένα καταστήματα του Ηρακλείου, θα τα βρείτε στο εργαστήρι στην παραλία του Παλαιοκάστρου (πρώην ταβέρνα Λεβεντάκης) και στο πωλητήριο στην καρδιά του χωριού της Ροδιάς, έναντι της Ενετικής Έπαυλης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ