Topwoman η καλλονή Ελληνίδα από τη Γκαμπόν Γκλόρια Μίκα στην Αθήνα - μιλάει για τα ανθρώπινα δικαιώματα & το έργο της «The Guardian Angels» - Συνέντευξη ενόψει TedxAthens! (Φωτό)

Μπορεί να έχει διανύσει χιλιόμετρα στις πασαρέλες της Ευρώπης και της Αμερικής συνεργαζόμενη με μερικούς από τους γνωστότερους οίκους μόδας, ωστόσο η πανέμορφη Γκλόρια Μίκα δεν είναι γνωστή κυρίως για την ομορφιά της. Σε ηλικία λίγο πάνω από τα 30, η ελληνικής καταγωγής Γκλόρια έχει διανύσει πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.

Μπορεί να έχει διανύσει χιλιόμετρα στις πασαρέλες της Ευρώπης και της Αμερικής συνεργαζόμενη με μερικούς από τους γνωστότερους οίκους μόδας, ωστόσο η πανέμορφη Γκλόρια Μίκα δεν είναι γνωστή κυρίως για την ομορφιά της. Σε ηλικία λίγο πάνω από τα 30, η ελληνικής καταγωγής Γκλόρια έχει διανύσει πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.



Έχοντας ως πεποίθηση ότι «η ανθρωπότητα έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο» η Γκλόρια Μίκα ανεβαίνει το Σάββατο 30 Νοεμβρίου στη σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, στο πλαίσιο του φετινού TEDx Athens, για να μιλήσει για τις δικές της προσπάθειες για ένα καλύτερο αύριο: την υπεράσπιση της διαφάνειας, των δικαιωμάτων των μεταναστών, της αειφόρου ανάπτυξης, αλλά και μιας καλύτερης παγκοσμιοποιημένης εκπαίδευσης.

Η Γκλόρια γεννήθηκε στην κεντροαφρικανική Γκαμπόν από Ελληνίδα μητέρα και Γκαμπονέζο πατέρα. Για πολλά χρόνια εργάστηκε ως μοντέλο συνεργαζόμενη με μεγάλες εταιρείες, όπως Ungaro, Diesel, Escada, Givenchy και L'Oreal. «Το μόντελινγκ μου πρόσφερε πολλά περισσότερα από την οικονομική ανεξαρτησία και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό. Ωστόσο δεν ήταν ποτέ όνειρό μου να είμαι σε αυτό το χώρο για περισσότερα χρόνια» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.



Το 2009 αποφασίζει να «εξαργυρώσει» τη φήμη της από το μόντελινγκ για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας. Μετά τον θάνατο του μακροβιότερου προέδρου της Γκαμπόν, Ομάρ Μπόνγκο, η Γκλόρια προχωρά στην ίδρυση της οργάνωσης «The Guardian Angels», ζητώντας τη διενέργεια εκλογών με διαφάνεια για την ανάδειξη του νέου προέδρου. Λίγο αργότερα ο γιος του πρώην προέδρου αναλαμβάνει την εξουσία με εκλογικό πραξικόπημα.

«Ο λόγος που δημιούργησα την οργάνωση ήταν προκειμένου να αγωνιστώ για ελεύθερες και διαφανείς εκλογές. Παρά το εκλογικό πραξικόπημα, η κίνηση ήταν επιτυχημένη ως προς την ευαισθητοποίηση των πολιτών και ως παράδειγμα του θάρρους να εκφράζεις την πραγματικότητα μιας κατάστασης. Ακόμα και σήμερα λαμβάνουμε επιστολές ενθάρρυνσης και κάποιοι εκφράζουν το ενδιαφέρον να κάνουμε κάτι για τις επόμενες εκλογές του 2016. Θα δούμε» επισημαίνει η ίδια.



Τομές όμως, θεωρεί ότι θα έπρεπε να γίνουν και στην Ελλάδα, όπου ζει τα τελευταία δέκα χρόνια, για την προάσπιση της διαφάνειας. «Είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να καταλάβουν ότι είναι οι πράξεις όλων μας που επηρεάζουν τη χώρα. Από αυτούς που δίνουν φακελάκια μέχρι αυτούς που τα παίρνουν, από αυτούς που ξέρουν ότι έχουν έναν κλέφτη μπροστά τους και δεν κάνουν τίποτα ή ακόμα χειρότερα του στρώνουν το κόκκινο χαλί έως αυτούς που νομίζουν ότι αν δεν κλέψεις είσαι χαζός» λέει η Γκλόρια και προσθέτει: «Είναι δραματική η κατάσταση σε επίπεδο αξιών και ηθικής και είναι μεγάλες οι προκλήσεις στο να αλλάξεις τη νοοτροπία και τις συνήθειες ανθρώπων, οι οποίοι γίνονται άδικοι για το υπόλοιπο σύνολο. Το να αλλάξεις ένα τέτοιο τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς δεν γίνεται σε μια νύχτα. Ωστόσο, σε μια εποχή με δεκάδες οικονομικά σκάνδαλα, η διαφάνεια είναι ένα σημαντικό στοιχείο και θα πρέπει να βρούμε τρόπους να θεσπίσουμε κανόνες γι’ αυτήν».



Παρά το νεαρό της ηλικίας της, η Γκλόρια αγωνίζεται ενεργά για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας, ενώ συμμετέχει ως εθελόντρια και στον Μη Κυβερνητικό Οργανισμό «Generation 2.0» για τους δεύτερης γενιάς μετανάστες, οι οποίοι αν και γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στην Ελλάδα δεν έχουν το δικαίωμα της ελληνικής ιθαγένειας.

Η ευαισθητοποίησή της, όμως, δεν περιορίζεται στις δύο πατρίδες της. «Ζούμε σε ένα διασυνδεδεμένο κόσμο, οπότε είναι σημαντικό να ξέρουμε τι γίνεται σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο» λέει. Αποτελεί ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης «School up», μιας πρωτοβουλίας που στοχεύει στη δημιουργία μιας παγκόσμιας κοινότητας μαθητών και αντιμετωπίζει την εκπαίδευση ως εργαλείο για τη δημιουργία ενός πολιτισμού ανεκτικότητας και κατανόησης. «Πρόκειται για μια παγκόσμια πρωτοβουλία, που στοχεύει στη δημιουργία γεφυρών ανάμεσα στους μαθητές, τους καθηγητές και τα άτομα σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να συνεργαστούν και να συμμετάσχουν στη δημιουργία παγκόσμιας συνείδησης και περισσότερο υπεύθυνων πολιτών στη σχολική τάξη και την κοινωνία» επισημαίνει.

Επιπλέον, είναι μέλος της πλατφόρμας «ADYNE», που εκπροσωπεί την Αφρικανική Διασπορά των ευρωπαϊκών χωρών και έχει ως στόχο το χτίσιμο μιας γέφυρας επικοινωνίας μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής για την αειφόρο ανάπτυξη των δύο ηπείρων.

Απαντώντας στο ερώτημα «πόσο μεγάλη είναι η απόσταση από το χώρο της μόδας στην υπεράσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πόσο δύσκολο ήταν να τη διανύσει» η Γκλόρια λέει κατηγορηματικά: «Δεν υπάρχει απόσταση, γιατί πάνω από όλα είμαι πολίτης».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ