Παράθυρο στην επιμήκυνση άνοιξε χθες ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γ. Β. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ Το παράθυρο που άνοιξε στην επιμήκυνση, η διαφωνία του σε ένα 3ο πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά κυρίως η διάθεσή του να αποτελέσει «σύμμαχο» της χώρας στη δύσκολη διαπραγμάτευση που ξεκινά, αποτελούν τα βασικά συμπεράσματα της επίσκεψης του επικεφαλής του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γ. Β. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Το παράθυρο που άνοιξε στην επιμήκυνση, η διαφωνία του σε ένα 3ο πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά κυρίως η διάθεσή του να αποτελέσει «σύμμαχο» της χώρας στη δύσκολη διαπραγμάτευση που ξεκινά, αποτελούν τα βασικά συμπεράσματα της επίσκεψης του επικεφαλής του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα.

«Δεν δηλώνω απλώς φίλος της Ελλάδας, το έχω αποδείξει σε πολύ δύσκολες στιγμές», ήταν η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποίησε ο κ. Γιούνκερ μετά τη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αύριο αναχωρεί για δύσκολη αποστολή στο Βερολίνο, όπου συναντάται με τη Γερμανίδα καγκελάριο κυρία Ανγκελα Μέρκελ.

Οπως διαφάνηκε από τις κοινές δηλώσεις, που πρόδιδαν το καλό κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση, κεντρικό ζήτημα ήταν η αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας της Ελλάδας, οι προσπάθειες που πρέπει να συνεχίσει και το κενό που πρέπει να καλύψει η ελληνική κυβέρνηση και η συμβολή που μπορεί να έχει ο κ. Γιούνκερ προς αυτή την κατεύθυνση. «Ποιος είμαι εγώ να κάνω μάθημα στον ελληνικό λαό», είπε ο επικεφαλής της ευρωζώνης και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, ενώ πέντε αποδείχθηκαν οι κεντρικοί άξονες της επίσκεψής του στην Αθήνα και της συνεργασίας του με τον κ. Σαμαρά: 
1) Αφησε μισάνοιχτο το παράθυρο της επιμήκυνσης - που σύμφωνα με πληροφορίες του «Κ» ασκούνται πιέσεις να μην υπερβαίνει το ένα έτος - αποφεύγοντας να προβεί σε κάποια δήλωση που θα δυσκόλευε τη διαπραγμάτευση. Μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο, είπε ότι «οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά τα ευρήματα της τρόικας».
2) Εξέφρασε την προσωπική του διαφωνία για το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, όντως όμως ανεκτικότερος στο ενδεχόμενο βελτιωτικών κινήσεων για το 2ο, μιλώντας ανοιχτά για «πακέτο 2Β». 
3) Εμφανίστηκε ως απόλυτος υπέρμαχος της ελληνικής παρουσίας στην ευρωζώνη, στέλνοντας μήνυμα στους Ευρωπαίους για το μέγεθος του κινδύνου αν συμβεί κάτι τέτοιο. 
4) «Εδειξε» στην ελληνική κυβέρνηση πού πρέπει να στρέψει τα νέα μέτρα: Σε εκείνους που φοροδιαφεύγουν και όχι «στους πολλούς έντιμους ανθρώπους, που κάνουν θυσίες για τη δημοσιονομική εξυγίανση», όπως είπε ο κ. Γιούνκερ.
5) Κάλεσε τους Ευρωπαίους σε «σιωπητήριο», αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό ευθέως στις συνεχείς δηλώσεις περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. 
«Οι Ελληνες πολίτες καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες και αυτό δεν γίνεται πάντοτε αντιληπτό», είπε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Eurogroup, τονίζοντας ότι αντιμετωπίζει με συμπάθεια τις προσπάθειες και ότι «δεν μπορούν να υπάρξουν υπερβολικές απαιτήσεις από τα χαμηλά εισοδήματα», σημειώνοντας ωστόσο ότι «η Ελλάδα πάσχει από κρίση αξιοπιστίας». Ο κ. Γιούνκερ ζήτησε από τον κ. Σαμαρά, ο οποίος του παρουσίασε το περίγραμμα της εξοικονόμησης των 11,5 δισ., να μετατραπεί σε στιβαρή στρατηγική ο συνδυασμός της περαιτέρω δημοσιονομικής εξυγίανσης με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων. 
Χθες το βράδυ κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για μία πολύ εποικοδομητική συνάντηση που χαρακτηρίστηκε από τα ειλικρινή αισθήματα φιλίας του κ. Γιούνκερ για τη χώρα μας, καθώς και από την προσωπική σχέση που έχει με τον κ. Σαμαρά. Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι ο κ. Γιούνκερ, στη συγκεκριμένη πολύ κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα, μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικός σύμμαχος, απέναντι στην αδιάλλακτη στάση των χωρών του Βορρά. 

ΤΙ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

«Το μόνο που ζητάμε είναι να μπούμε στην ανάπτυξη, να ενισχυθεί η ρευστότητα, γιατί με την ύφεση και την ανεργία η χώρα δεν μπορεί να σταθεί πλέον στα πόδια της», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας τη σημασία να στηριχθεί η πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης (ΝΔ - ΠαΣοΚ - ΔΗΜΑΡ), καθώς και ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα σε κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Τα «αιτήματα», λοιπόν, του κ. Σαμαρά κατά τη συνάντησή του με τον ισχυρό άνδρα της ευρωζώνης κινήθηκαν σε δύο επίπεδα:
1) Κινήσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης, προκειμένου να μπει τέλος στην ύφεση που γεννά ανεργία και
2) Στην ενίσχυση της ρευστότητας, που σύμφωνα με πληροφορίες έλαβε μεγάλο μέρος της συζήτησης του Ελληνα Πρωθυπουργού με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Προδιέγραψε, μάλιστα, τους στόχους που θα έχει στην αυριανή του συνάντηση με την κυρία Μέρκελ, καθώς και σε εκείνη του Σαββάτου με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Φρανσουά Ολάντ. Να ανακτηθεί η διεθνής αξιοπιστία της Ελλάδας, με παράλληλη περιγραφή της πολύ σύνθετης κοινωνικής κατάστασης που διαμορφώνεται σε συνδυασμό με την έξαρση της παράνομης μετανάστευσης και που δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορη την Ευρώπη. 

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ κκ. ΓΙΟΥΝΚΕΡ - ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Αναλυτική συζήτηση, κατά την οποία στήριξε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, είχε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Eurogroup ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. 
O κ. Βενιζέλος επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει παράταση του χρόνου προσαρμογής, ώστε το πακέτο των μέτρων να είναι εφαρμόσιμο μέσα σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σημειώνοντας ότι η παράταση δεν απαιτεί πρόσθετη χρηματοδότηση, εγκρίσεις από τα Κοινοβούλια και τρίτο πρόγραμμα, καθώς μπορεί να γίνει με τους τρόπους που έχει παρουσιάσει ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ.

Σημείωσε προς τον κ. Γιούνκερ ότι είναι απόλυτη η ανάγκη τα οποιαδήποτε μέτρα να συνδυαστούν με ένα άλλο διεθνές επικοινωνιακό πλαίσιο, ότι πρέπει να σταματήσει η διαρκής αμφισβήτηση για την Ελλάδα και το μέλλον της μέσα στο ευρώ.

Σύμφωνα με την «Ιπποκράτους», ο κ. Γιούνκερ είπε στον κ. Βενιζέλο ότι προσωπικά αντιλαμβάνεται το αίτημα της παράτασης και η θέση του είναι απόλυτη εναντίον κάθε συζήτησης για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ συναντήθηκε χθες με κλιμάκιο ηγετικών στελεχών της Deutsche Bank που ασχολείται με τα ελληνικά θέματα, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρό της και πρώην υφυπουργό Οικονομικών κ. Caio Koch-Weser.

Πηγή: kerdos.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ