Αν βρείτε άγρια μπλε μωβ μύρτιλλα δώστε τους να καταλάβουν: Πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες Α, C, Ε, Β, καροτένιο & ιχνοστοιχεία κάλιο, μαγγάνιο και μαγνήσιο!

Μια αμερικανική μελέτη έδειξε ότι τα άγρια μύρτιλλα (blueberries) μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του ενδοθηλίου και να αντιμετωπίσουν το μεταβολικό σύνδρομο.

Μια αμερικανική μελέτη έδειξε ότι τα άγρια μύρτιλλα (blueberries) μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του ενδοθηλίου και να αντιμετωπίσουν το μεταβολικό σύνδρομο.



Τα άγρια μύρτιλλα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες (ομάδα αντιοξειδωτικών) οι οποίες έχουν συσχετισθεί με την προστασία της καρδιάς και τη χαμηλότερη πίεση του αίματος. healthyliving.gr

Ο όρος μεταβολικό σύνδρομο υπονοεί την αντίσταση στην ινσουλίνη, μια προδιαβητική κατάσταση. Τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου (καρδιακή προσβολή), εγκεφαλικό και άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Σύμφωνα με τον πιο διαδεδομένο ορισμό, ένα άτομο έχει μεταβολικό σύνδρομο όταν συντρέχουν τρεις από τους παρακάτω πέντε παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου: Αρτηριακή πίεση πάνω από 130/85 mmHg. 2) Επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) πάνω από 100 mg/dl όταν κάποιος είναι νηστικός. 3) Κοιλιακή παχυσαρκία, δηλαδή περίμετρος μέσης πάνω από 100 εκατοστά για τους άνδρες και πάνω από 87,5 εκατοστά για τις γυναίκες. 4) «Καλή» (HDL) χοληστερίνη κάτω από 40 mg/dl για τους άνδρες και κάτω από 50 mg/dl για τις γυναίκες. 5) Τριγλυκερίδια αίματος πάνω από 150 mg/dl.

Να σημειωθεί ότι στους παραπάνω παράγοντες δεν περιλαμβάνεται η κακή (LDL) χοληστερίνη, δηλαδή το μεταβολικό σύνδρομο αναφέρεται σε άτομα που δεν έχουν αυτόν το κλασικό παράγοντας κινδύνου καρδιακής προσβολής.

Μύρτιλα ή blueberries



Στη μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism», ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μέιν, της ομώνυμης πολιτείας των ΗΠΑ, τάιζαν καθημερινά παχύσαρκους αρουραίους (Zucker rats) με ποσότητα άγριων μύρτιλλων που αντιστοιχούσε σε δύο φλιτζάνια όσον αφορά την ανθρώπινη διατροφή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ύστερα από οκτώ εβδομάδες, είχε βελτιωθεί η χαλάρωση και η συσπαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων τους. Τα μύρτιλλα, αυτές οι μικρές μπλε φρουτώδεις μπαλίτσες, βελτίωναν τη λειτουργία του ενδοθηλίου, διευκολύνοντας τη ροή του αίματος στα αιμοφόρα αγγεία και ρυθμίζοντας την αρτηριακή πίεση σε χαμηλά επίπεδα.

Όπως δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δωροθέα Κλήμη-Ζάκα, καθηγήτρια Κλινικής Διατροφής στο πανεπιστήμιο, «πολλές τροφές έχουν τη δυνατότητα να προλάβουν το μεταβολικό σύνδρομο, μειώνοντας έτσι την ανάγκη φαρμάκων και ιατρικών παρεμβάσεων». Και πρόσθεσε πως η μελέτη υποδηλώνει ότι μακροπρόθεσμα η συστηματική κατανάλωση άγριων μύρτιλλων εξισορροπεί τη φλεγμονή στον οργανισμό και βελτιώνει την ενδοθηλιακή λειτουργία.

Να σημειωθεί ότι το μύρτιλλο αποτελεί ένα από τα αγαπημένα φρούτα των Αμερικανών με χαρακτηριστική γλυκόξινη γεύση, πικάντικο άρωμα και μπλε-μωβ χρώμα. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε φυτικές ίνες, στις βιταμίνες Α, C, Ε και β καροτένιο, τα ιχνοστοιχεία κάλιο, μαγγάνιο και μαγνήσιο.

Τα άγρια μύρτιλλα παρέχουν τα περισσότερα οφέλη τους όταν καταναλώνονται ωμά. Προγενέστερη μελέτη έδειξε ότι το μαγείρεμα ελαττώνει κατά 20% την περιεκτικότητά τους σε πολυφαινόλες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ