Ξέρετε ποιο βιβλίο πήρε το Πρώτο βραβείο μυθιστορήματος Medicis; - ''Il faut beaucoup aimer les hommes'' - Πρέπει να αγαπάμε πολύ τους άνδρες - Eννοείται!

Στην 44χρονη Μαρί Νταριεσέκ απονεμήθηκε την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το σημαντικό βραβείο Μεντισίς 2013 για το μυθιστόρημά της «Il faut beaucoup aimer les hommes» (εκδόσεις POL).

Στην 44χρονη Μαρί Νταριεσέκ απονεμήθηκε την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το σημαντικό βραβείο Μεντισίς 2013 για το μυθιστόρημά της «Il faut beaucoup aimer les hommes» (εκδόσεις POL).



Η γαλλίδα συγγραφέας και ψυχαναλύτρια πολεμά συστηματικά τα ταμπού και τα στερεότυπα με τα βιβλία της. Εν προκειμένω αφηγείται μια ερωτική ιστορία που διαδραματίζεται ανάμεσα στο Χόλιγουντ και στην αφρικανική ζούγκλα του Καμερούν, αναφέρει το Βήμα.

Εξιστορεί το φλογερό πάθος μεταξύ της Σολάνζ, μιας λευκής, και του Κουχουεσό, ενός μαύρου ηθοποιού που έχει ένα μεγάλο όνειρο: να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη την «Καρδιά του σκότους» του Τζόζεφ Κόνραντ, να κινηματογραφήσει το μυθιστόρημα στο Κονγκό.

Στην ελληνική γλώσσα έχει εκδοθεί το πρώτο μυθιστόρημα της Μαρί Νταριεσέκ υπό τον τίτλο «Truismes». Κυκλοφόρησε το 1996 ως «Μεταμορφώσεις (Κοινοτοπίες)» σε μετάφραση της Ντίνας Σιδέρη.  

Το βραβείο αυτό έρχεται λίγες ημέρες μετά τη βράβευση της καμερουνέζας συγγραφέως Λεονορά Μιανό με το βραβείο Φεμινά 2013 για το μυθιστόρημά της «La saison de l' ombre» (εκδόσεις Grasset). Σε αυτό περιγράφονται τα δεινά που υφίστανται τα μέλη της αφρικανικής κοινότητας Μουλόνγκο εξαιτίας μιας αθέλητης εμπλοκής σε δίκτυα δουλεμπόρων.

Όλα αυτά αποκτούν ιδιαίτερη και συμβολική σημασία τούτες τις ημέρες. Στη Γαλλία, όπου γενικότερα τους τελευταίους μήνες έχουν επανέλθει με ένταση στη δημόσια σφαίρα ζητήματα ξενοφοβίας και ρατσισμού, έχει προκληθεί σάλος από την άθλια επίθεση του περιοδικού «Minute» στην υπουργό Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά.

Το ακροδεξιό έντυπο έβαλε, για μια ακόμη φορά, στο στόχαστρό του τη γεννημένη στη Γουιάνα πολιτικό χρησιμοποιώντας - περιπαικτικά μάλιστα στο εξώφυλλό του - υβριστικούς και ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς.

Το βραβείο Μεντισίς για το καλύτερο ξένο μυθιστόρημα απέσπασε ο ολλανδός συγγραφέας Τόιν Χέιμανς για το πρώτο μυθιστόρημά του «En mer» (εκδόσεις Bourgois) ενώ το αντίστοιχο για το δοκίμιο απονεμήθηκε στην λευκορωσίδα δημοσιογράφο και συγγραφέα Σβετλάνα Αλεξίεβιτς για το βιβλίο της «La Fin de l' home rouge ou le temps du desenchantement» (εκδόσεις Actes Sud).

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ