Ανάλυσέ το: Όταν το ένα παιδί κλέβει την παράσταση‏!

Το πιο πιθανό είναι να μην μπορείς να το παραδεχτείς ούτε στον εαυτό σου, ωστόσο, προτιμάς το ένα από τα άλλα σου παιδιά.

Το πιο πιθανό είναι να μην μπορείς να το παραδεχτείς ούτε στον εαυτό σου, ωστόσο, προτιμάς το ένα από τα άλλα σου παιδιά.

Ποιες είναι οι συνέπειες της άνισης αγάπης στα παιδιά;

Tης Σάντυς Κουτσοσταμάτη - missbloom.gr

Πόσο και πώς τελικά τα επηρεάζει;

Το ότι αγαπούν το ένα παιδί περισσότερο από το άλλο είναι ένα μυστικό που λίγοι γονείς θα μοιράζονταν. «Φυσικά τα αγαπώ εξίσου» θα πουν. Οι φίλοι το παρατηρούν, αλλά ποτέ δεν αναφέρουν στους γονείς ότι μιλούν μόνο για το ένα από τα παιδιά τους ή ότι ρίχνουν το φταίξιμο μόνο στο ένα παιδί όταν κάτι πάει στραβά. Αυτή η μεταχείριση σε βάρους του άλλου παιδιού πολύ δύσκολα αναγνωρίζεται και ακόμη πιο σπάνια αντιμετωπίζεται.

Κι όμως τέτοια άνιση αγάπη μπορεί να έχει σοβαρές και μακροχρόνιες συνέπειες. Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι το αγαπημένο παιδί, είναι πιο πιθανό να αναπτύξει περισσότερη αυτοεκτίμηση, λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς, κάνοντας όλα τα σωστά βήματα που θα το οδηγήσουν στην επιτυχία. Ωστόσο, πολλά «αγαπημένα» παιδιά έχουν εχθρό την τελειομανία και τον ναρκισσισμό.

Από την άλλη, το παιδί που στερείται προτίμησης, αισθάνεται ανεπιθύμητο, χωρίς αγάπη και είναι πιο πιθανό να αποτύχει. Πρόκειται για μία αδικία, που συνεχίζεται για μια ζωή.


Πριν ακόμα γεννηθεί…

Πολλοί λόγοι μπορούν να οδηγήσουν μια μητέρα να ξεχωρίσει ένα από τα παιδιά της. Μια γυναίκα μπορεί να είχε μια δύσκολη γέννα ή να βίωσε κάτι θλιβερό -όπως για παράδειγμα ένα θάνατο στην οικογένεια- κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ή ακόμα μπορεί να είχε προβλήματα με το σύζυγό της. Ακόμη κι αν αυτά δεν έχουν σχέση με το παιδί, μπορεί να σταθούν εμπόδιο να το αγαπήσει η μητέρα ή και το αντίθετο. Να έχει και ιδιαίτερη αδυναμία στο παιδί που γεννήθηκε μετά από το χαμό για παράδειγμα της μητέρας της.

Για τους άντρες υπάρχουν διαφορετικά ζητήματα. Πολύ συχνά σοκάρονται από την τροπή που παίρνει η σχέση τους μετά τη γέννηση του παιδιού. Είναι πολύ συνηθισμένο για έναν πατέρα να δει τη γέννηση ενός παιδιού ή μια αναπάντεχη εγκυμοσύνη σαν εμπόδιο μεταξύ εκείνου και της μητέρας. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και λιγότερο ευνοϊκή μεταχείριση του συγκεκριμένου παιδιού σε σχέση με τα αδέρφια του.

Γιατί αυτό και όχι το άλλο;

  • Το ένα παιδί ανταποκρίνεται στις προσωπικές φιλοδοξίες σου και δεν σε απογοητεύει
  • Μοιράζεστε κοινή δραστηριότητα και δημιουργείται δεσμό γύρω από αυτή (σπορ, ψώνια, βόλτα)
  • Η φυσική ομοιότητα μπορεί να παίξει ρόλο στην απόφαση για το «αγαπημένο» παιδί, αφού ο γονιός αναφέρεται σ’αυτό ως μικρογραφία του.
  • Το ότι ένα παιδί έχει υιοθετήσει τα αγαπημένα σου χαρακτηριστικά ή δεν έχει πάρει τα χαρακτηριστικά που απορρίπτεις στον εαυτό σου παίζει επίσης ρόλο στην προτίμηση για το «αγαπημένο» παιδί.



Πώς επηρεάζονται τα «μη αγαπημένα» παιδιά;

Το «μη αγαπημένο» παιδί, μπορεί να μεγαλώσει με την αίσθηση ότι κάτι πηγαίνει λάθος με τον εαυτό του. Η Μαρία 34 ετών αναφέρει, ότι πάντα αντιλαμβανόταν την αδυναμία της μητέρας της στην αδερφή της. «Προσπαθούσα να τραβήξω την προσοχή της μητέρας μου με κάθε τρόπο όμως μάταια… Της τραβούσα την μπλούζα όταν μιλούσε, φώναζα στην τάξη και έκανα θόρυβο. Ο δάσκαλος ασχολιόταν μόνο μαζί μου… θυμάμαι ότι σταμάτησα να βρέχω το κρεβάτι μου σε πραγματικά μεγάλη ηλικία».

Δυστυχώς, αυτή η κατάσταση μπορεί να συνεχιστεί και μέχρι την ενηλικίωση. Συχνά ακούω ενήλικες που λένε πώς η αδερφή ή ο αδερφός τους ήταν πάντα το αγαπημένο παιδί και πώς ότι κι αν έκαναν οι ίδιοι, οι γονείς τους δεν ήταν ποτέ ευχαριστημένοι. Η αίσθηση της ανεπάρκειας καταδυναστεύει τα «μη αγαπημένα» παιδιά και στην ενήλικη ζωή τους αποζητούν την αγάπη που δεν ένιωσαν ποτέ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ