Vintage story: Η συναρπαστική ιστορία του σεφ George Crum - Εφηύρε τα πατατάκια το 1853 (φώτο)

Η βιομηχανία που ξεκίνησε το 1853 από τον George Crum συνεχίζει να αναπτύσσεται και να ευημερεί. Τα πατατάκια είναι το πιο αγαπημένο σνακ στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο

Κάθε φορά που ανοίγουμε ένα σακουλάκι με τσιπς πατάτας , μπορεί να υποσχόμαστε στον εαυτό μας ότι "θα φάμε μόνο ένα", αλλά σπανίως τα καταφέρνουμε. Αυτή η "λιχουδιά" ίσως να μην υπήρχε αν δεν την είχε ανακαλύψει ο George Crum.

O George Speck, γνωστός ως George Crum γεννήθηκε στις 15 Ιουλίου 1824 στην κομητεία Saratoga ,  της Νέας Υόρκης. Ο γιος ενός Αφρικανό-Αμερικανού πατέρα και μιας μητέρας που γεννήθηκε στην Αφρική, ο Crum εργαζόταν ως σεφ το καλοκαίρι του 1853 όταν εφηύρε τα τσιπς.

Το καλοκαίρι του 1853, ο George Crum εργαζόταν ως σεφ σε ένα κομψό θέρετρο στην πόλη Saratoga Springs της Νέας Υόρκης.

Στο μενού του εστιατορίου  Moon Lake Lodge υπήρχαν γαλλικές  πατάτες τηγανητές,  τις οποίες ετοίμαζε ο Crum σύμφωνα με το γαλλικό πρότυπο μαγειρέματος, που ήταν διαδεδομένο στη Γαλλία το 1700 και το απολάμβανε ο Thomas Jefferson ως ο Αμερικάνος πρεσβευτής στη χώρα.

Από τότε που ο Jefferson έφερε τη συνταγή στην Αμερική και σερβίρονταν πατάτες τηγανητές στους επισκέπτες του Monticello, το φαγητό έγινε πολύ δημοφιλές και ήταν το αγαπημένο δείπνο πολλών Αμερικάνων.

Στο εστιατόριο Moon Lake Lodge, ένας επίσημος καλεσμένος, (κριτής),  που είχε πάει εκεί για δείπνο, βρήκε τις τηγανητές πατάτες του  Crum πολύ παχιές για το γούστο του και τις απέρριψε από το μενού του. Ο Crum άρχισε να κόβει λεπτότερες τις πατάτες αλλά και αυτές δεν είχαν καλύτερη τύχη. Τις απέρριψε ξανά ο γευσιγνώστης.

Απογοητευμένος ο Crum αποφάσισε να φτιάχνει τις πατάτες του πολύ λεπτές και πολύ τραγανές ώστε να μπορούν να χωράνε όλες σε μία πηρουνιά. Το σχέδιο πέτυχε. Ο δύσκολος καλεσμένος ενθουσιάστηκε με τις λεπτές σαν χαρτί, τραγανές πατάτες του Crum και τις πρότεινε και σε άλλους , οι οποίοι τις δέχθηκαν με τον ίδιο ενθουσιασμό.

Έτσι οι πατάτες του Crum, που ονομάστηκαν Saratoga Chips, από τότε εμφανίζονταν στον κατάλογο ως η σπεσιαλιτέ του καταστήματος.

Το 1860 ο George Crum  άνοιξε το δικό του εστιατόριο σε ένα κτήριο στη Λεωφόρο  της Μάλτας κοντά στη λίμνη Saratoga και μέσα σε λίγα χρόνια σέρβιρε πλούσιους πελάτες όπως οι William Vanderbilt, Cornelius Vanderbilt, Jay Gould και Henry Hilton. Το εστιατόριό του έκλεισε γύρω στο 1890 και ο σεφ πέθανε το 1914 στην ηλικία των 92 ετών.

O Crum και η γυναίκα του

Πολλοί άνθρωποι εκείνη την εποχή είχαν την ιδέα να παρασκευάσουν τα chips του Crum, με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να τα διαθέσουν ως σνακ στα παντοπωλεία, αλλά ο πρώτος που το σκέφτηκε ήταν ο  William Tappendon από το Cleveland, OH, το 1895. 

Τηγάνιζε chips στην κουζίνα του σπιτιού του και τα μοίραζε στα καταστήματα της γειτονιάς. Έγιναν τόσο δημοφιλή που στη συνέχεια ο Tappendon, μετέτρεψε έναν αχυρώνα στην πίσω αυλή του σπιτιού του στο πρώτο εργοστάσιο παραγωγής τσιπς στην χώρα.

Εκείνη την εποχή οι πατάτες καθαρίζονταν και κόβονταν με τα χέρια. Ήταν πολύ αργότερα , τη δεκαετία του 1920, που ανακαλύφθηκε ο  μηχανικός αποφλοιωτής πατάτας, που άνοιξε το δρόμο ώστε τα τσιπς από σνακ που πωλούνταν περιορισμένα σε μερικά καταστήματα, να παράγονται μαζικά και να μπορεί να τα βρει κανείς παντού.

To 1921, ο Bill και η Sallie Utz  άνοιξαν την εταιρεία "Σπιτικά πατατάκια του Ανόβερο" (Hanover Home Brand Potato Chips), στο Ανόβερο της Πενσυλβάνια. Η Sallie Utz  χρησιμοποίησε τις γνώσεις της στην κουζίνα και ένα εξοχικό σπίτι κοντά στο σπίτι της για να φτιάχνει με χειροκίνητο εξοπλισμό 50 κιλά πατατάκια την ώρα.

Πουλούσε τα πατατάκια της στα καταστήματα του Ανόβερο και της ευρύτερης περιοχής.

Ακολούθησαν κι άλλοι ώσπου το 1932  ο Herman Lay ίδρυσε την εταιρεία  Lay's στο  Νάσβιλ του Τένεσι. Η εταιρεία   διένειμε πατατάκια που έφτιαχνε ένα εργοστάσιο στην Ατλάντα.

Ο  Herman Lay, που ήταν ένας  πωλητής που ταξίδευε πολύ, στο Νότο, βοήθησε στη μεταφορά των chips από την Ατλάντα στο Τενεσί.

Τοποθέτησε τα αλμυρά πια πατατάκια σε σακούλες και τα μοίραζε σε παντοπωλεία με το αυτοκίνητο του. Κάπως έτσι οικοδόμησε την επιχείρηση που το όνομα της  θα γινόταν σε λίγα χρόνια συνώνυμο με τα τσιπς.

 Τα πατατάκια του Lay έγιναν η πρώτη εθνική μάρκα με επιτυχία στην αγορά, αναφέρει το Vintage every day.

Η βιομηχανία που ξεκίνησε το 1853 από τον George Crum συνεχίζει να αναπτύσσεται και να ευημερεί. Τα πατατάκια είναι το πιο αγαπημένο σνακ στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο. Οι λιανικές πωλήσεις chips, στις ΗΠΑ έχουν τζίρο πάνω από 6 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Το 2003 η βιομηχανία chips, των ΗΠΑ απασχολούσε περισσότερους από 65.000 ανθρώπους.

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ