Μανιταρομανία: Μουσταρδομελάτο χοιρινό με μανιτάρια, μανιταρόπιτα για γαστρονομικό γλέντι αλλά και πατατούλες στο φούρνο με μανιτάρια!

Από μανιταρόπιτα μέχρι πεντανόστιμο σουφλέ, το Cosmo.gr σου βρήκε πέντε συνταγές με μανιτάρια που μπορείς να φτιάξεις χωρίς πολύ κόπο.

Από μανιταρόπιτα μέχρι πεντανόστιμο σουφλέ, το Cosmo.gr σου βρήκε πέντε συνταγές με μανιτάρια που μπορείς να φτιάξεις χωρίς πολύ κόπο.


Υλικά

1 φύλλο σφολιάτα κουρού

1 μεγάλο κουτί μανιτάρια (800 γρ.) κομμένα σε κονσέρβα

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο

500 γρ τυρί Regato τριμμένο

1 κρέμα γάλακτος

2 αβγά

Εκτέλεση

Τσιγαρίζουμε σε μεγάλο τηγάνι με λίγο λάδι το κρεμμύδι και τα μανιτάρια. Στη συνέχεια ρίχνουμε τον άνιθο και τον μαϊντανό. Μόλις κρυώσει λίγο, προσθέτουμε το τυρί, την κρέμα γάλακτος και τα αβγά λίγο χτυπημένα. Βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί ή πυρέξ το φύλλο και ρίχνουμε πάνω τα υπόλοιπα υλικά. Το ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 45 λεπτά.

Extra tip: Αντί για κρέμα γάλακτος μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα κουτί γάλα εβαπορέ για να γίνει πιο ελαφριά η πίτα.

Μουσταρδομελάτο χοιρινό με μανιτάρια

 

Υλικά

2 μπριζόλες χοιρινές σε μπουκίτσες (περίπου μία μπριζόλα ανά άτομο)

Μανιτάρια σε φετίτσες

3-4 κουταλιές σούπας μουστάρδας

3-4 κουταλιές σούπας μέλι

Λίγο λάδι

Δεν βάζουμε αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε σε τηγάνι ή κατσαρόλα ελάχιστο ελαιόλαδο και ρίχνουμε για 2 λεπτά τις μπουκίτσες. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και μετά τη μουστάρδα και το μέλι. Μπορούμε να βάλουμε λιγότερο ή περισσότερο (μουστάρδα και μέλι), ανάλογα με τα γούστα και το πόσο γλυκό θέλουμε να είναι το αποτέλεσμα. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει μέχρι να εξαντληθούν περίπου τα υγρά και να πάρουν καραμελέ χρώμα.

Extra tip: Συνοδεύεται ιδανικά με λευκό ρύζι.

Πατάτες φούρνου με μανιτάρια

 

Υλικά

1 κιλό πατάτες

700 γραμμ. μεγάλα μανιτάρια, κατά προτίμηση portobello

1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες

3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο

4 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

1/2 φλ. τσαγιού βερμούτ ή λευκό ξηρό κρασί

Άλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες. Τις βάζουμε σε μπολ με νερό μέχρι να τις κόψουμε όλες. Αποφλοιώνουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φέτες. Ζεσταίνουμε το 1/3 της ποσότητας του ελαιολάδου σε βαθύ τηγάνι και ροδίζουμε τα μανιτάρια για 5΄ μαζί με το σκόρδο και το κρεμμύδι. Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε το μείγμα των μανιταριών.

Σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος (οβάλ κατά προτίμηση) στρώνουμε μία στρώση λεπτοκομμένες πατάτες (τη μισή ποσότητα). Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε τις πατάτες με μία στρώση μανιτάρια. Στρώνουμε τις υπόλοιπες πατάτες σε άλλη μία στρώση. Τις αλατοπιπερώνουμε και τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Τέλος προσθέτουμε τα υπόλοιπα μανιτάρια σε μία στρώση. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Περιχύνουμε με το βερμούτ ή το κρασί. Σκεπάζουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο, σφραγίζοντας καλά τις άκρες του στο χείλος του.

Ψήνουμε το φαγητό για 30΄. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180οC, ξεσκεπάζουμε το φαγητό και συνεχίζουμε το ψήσιμο για επιπλέον 30΄, έως ότου μαλακώσουν καλά οι πατάτες. Για να μειώσουμε το χρόνο ψησίματος στο μισό, δηλαδή στα 30΄, μπορούμε να προβράσουμε τις πατάτες για 10΄ και μετά να στήσουμε το φαγητό. Ο πρώτος τρόπος όμως είναι ο καλύτερος στην όψη και στη γεύση.

Extra tips: -Για να μην οξειδώνονται οι πατάτες τις αφήνουμε σε νερό μέχρι να τις καθαρίσουμε όλες.Προβράζουμε τις πατάτες για να μειώσουμε το χρόνο ψησίματος στο μισό.

-Ποτέ δεν πλένουμε τα μανιτάρια γιατί συμπεριφέρονται σαν σφουγγάρι και ρουφούν τα υγρά.

-Καθαρίζουμε τα μανιτάρια πάντα, λίγο πριν μαγειρέψουμε γιατί οξειδώνονται

Ριζότο με μανιτάρια και παρμεζάνα  

Υλικά

10 γρ. ξερά μανιτάρια πορτσίνι

200 γρ. μεγάλα μανιτάρια

1 φλυτζάνι τριμμένη παρμεζάνα

1 φλυτζάνι βραστό νερό

1 λίτρο ζωμό κότας

30 γρ. βούτυρο

2 κουταλιές ελαιόλαδο

2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα

2 φλυτζάνια ρύζι καρολίνα

1 φλυτζάνι νερό

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε το βραστό νερό και βάζουμε τα μανιτάρια πορτσίνι να μουλιάσουν για 30 λεπτά.Τα στραγγίζουμε και κρατάμε μισό φλυτζάνι από το ζουμί τους. Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και όλα τα μανιτάρια με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά. Σε μία άλλη κατσαρόλα βάζουμε το ζωμό κότας, το νερό και το μισό φλυτζάνι ζουμί από τα μανιτάρια πορτσίνι και αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Ρίχνουμε μία κουτάλα από το ζωμό στην κατσαρόλα με το ρύζι και ανακατεύουμε βράζοντάς το σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφηθεί το υγρό. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, για περίπου 35 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Μόλις το ρύζι είναι έτοιμο, ρίχνουμε την τριμμένη παρμεζάνα και σερβίρουμε.

Σουφλέ με πατάτες και μανιτάρια

Υλικά

4 πατάτες

250 γρ. μανιτάρια

1 ξερό κρεμμύδι

100 γρ. μπέικον

Φρέσκο δενδρολίβανο

100 γρ. γραβιέρα με γλυκιά γεύση

400 ml Κρέμα γάλακτος 

Αλάτι, πιπέρι

50 γρ. φρέσκο βούτυρο

Ελαιόλαδο

Μαϊντανό φρέσκο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου. Κόβουμε τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες, τις αλατοπιπερώνουμε και τις σοτάρουμε ελαφρά στο βούτυρο με το δενδρολίβανο. Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Σε ένα άλλο τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο με το μπέικον σε λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσει καλά το κρεμμύδι. Βουτυρώνουμε ένα ταψί ή 4 μικρότερα ατομικά σκεύη (πυρίμαχα) και απλώνουμε τις πατάτες. Μοιράζουμε το μείγμα με το μπέικον και το κρεμμύδι πάνω από τις πατάτες. Περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος και τέλος ρίχνουμε τη γραβιέρα τριμμένη. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 20 λεπτά περίπου και γαρνίρουμε με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Πηγές: Argiro.gr, Greekcook.gr, Gourmed.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ