Η ιστορία του serial killer που υπέγραφε ως Zodiac: Σκότωσε 37 ανθρώπους στα 60’s – Έστελνε γράμματα στον Τύπο και δεν τον έπιασαν ποτέ

Ο δολοφόνος που δεν πιάστηκε ποτέ. Σκότωνε ζευγαράκια και έστελνε επιστολές με γρίφους στις εφημερίδες...

20 Δεκεμβρίου 1968. Ένα αυτοκίνητο πάρκαρε στο σκοτεινό δασάκι της πόλης Βαλέχο στην Καλιφόρνια. Επιβάτες ήταν ένα έφηβο ζευγάρι, ο 17χρονος Ντέιβιντ Φάραντεϊ και η 16χρονη Μπέτι Λου Τζένσεν. ...

To ζευγάρι δολοφονήθηκε από έναν άνδρα που τους παρακολουθούσε. Ο Ντέιβιντ Φάραντεϊ πυροβολήθηκε πριν καν καταφέρει να αμυνθεί όπως και η κοπέλα του, Μπέτο η οποία βγήκε από το αυτοκίνητο και άρχισε να τρέχει, λίγα μέτρα όμως πιο κάτω έπεσε νεκρή με πέντε σφαίρες στην πλάτη.

 

Ο δολοφόνος του ζευγαριού ήταν ο Zodiac Killer ένας κατά συρροήν δολοφόνος που δραστηριοποιήθηκε από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 έως τις αρχές της δεκαετίας του ‘70 στη Βόρεια Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Το όνομα «Zodiac» προέρχεται από μια σειρά γραμμάτων που έγραφε ο δολοφόνος στον τοπικό Τύπο. Αποκαλούσε τον εαυτό του «Ζόντιακ» και συνόδευε το όνομα με το σύμβολο ενός σταυρού στη μέση ενός κύκλου....

 

Οι Αρχές επιβεβαίωσαν ότι ο δολοφόνος Ζόντιακ σκότωσε πέντε ανθρώπους στη βόρεια Καλιφόρνια το 1968 και το 1969 αλλά ο ίδιος ισχυριζόταν ότι τα θύματά του ήταν περισσότερα, και πιο συγκεκριμένα 37. Στη συνέχεια, έστελνε επιστολές με κρυπτογράμματα στην αστυνομία και της εφημερίδες. Η αστυνομία της πόλης Βαλέχο είχε αναλάβει τις έρευνες εκείνη την εποχή, επειδή οι δύο πρώτοι φόνοι πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή.

 

Ο Ζόντιακ έστειλε συνολικά 20 γράμματα. Σε ορισμένα αποκάλυπτε δολοφονίες που είχε διαπράξει, σε κάποια απειλούσε ότι θα σπείρει τον πανικό και σε μερικά απλώς ενημέρωνε τους παραλήπτες για τα γούστα και την καθημερινότητά του. Σχεδόν όλα ξεκινούσαν με τη φράση: «Σας μιλάει ο Ζόντιακ», που είχε γίνει σήμα κατατεθέν του δολοφόνου....

Στον Ζόντιακ έχουν χρεωθεί πέντε διαπιστωμένες δολοφονίες, ενώ ο ίδιος είχε κάνει λόγο για 37 θύματα. Διάφοροι ύποπτοι έχουν κατά καιρούς ερευνηθεί και ανακριθεί από τις αστυνομικές αρχές και από ερασιτέχνες ερευνητές, αλλά δεν έχουν έλθει στην επιφάνεια αποδεικτικά στοιχεία.

Η Αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο χαρακτήρισε την περίπτωσή του «ανενεργή» τον Απρίλιο του 2004, αλλά την άνοιξε εκ νέου πριν από το Μάρτιο του 2007. Η υπόθεση παραμένει ανοιχτή στην πόλη Βαλέχο, καθώς και στην περιοχή των κομητειών Νάπα και του Σολάνο, όπου έδρασε ο δολοφόνος. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Καλιφόρνιας διατηρεί ανοιχτή την «Υπόθεση Ζόντιακ».

Έχουν γραφτεί πολυάριθμα βιβλία και ταινίες για τον δολοφόνο και η ιστορία του παραμένει ακόμα άλυτη μετά από 50 ολόκληρα χρόνια.

Σήμερα, σχεδόν 50 χρόνια μετά, δύο εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι έχουν κάνει μία πολύ σημαντική διαπίστωση για την υπόθεση και θεωρούν ότι ο Zodiac θα μπορούσε να είναι ένας ύποπτος που είχε ανακριθεί για πρώτη φορά σχετικά με τη δολοφονία μίας νεαρής το 1966, η οποία θεωρούνταν πιθανό θύμα του.

Σε ένα νέο, ανατριχιαστικό, ντοκιμαντέρ, ο πρώην ντετέκτιβ του LAPD, Σαλ Λαμπαρμπέρα και ο εμπειρογνώμονας, Κεν Μέινς, εξετάζουν τα στοιχεία από τη δολοφονία της 18χρονης Cheri Jo Bates, η οποία μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου στην Καλιφόρνια.

 

Ανακάλυψαν ότι ο ύποπτος στην υπόθεση, ο Ρος Σάλιβαν ταίριαζε στην περιγραφή του Zodiac, η οποία είχε δοθεί από έναν αυτόπτη μάρτυρα κατά τη διάρκεια αστυνομικής έρευνας για άλλη δολοφονία. Μία φωτογραφία του Σάλιβαν, που σήμερα θα είναι 76 ετών, τον δείχνει να φορά ένα ζευγάρι χοντρά γυαλιά που μοιάζουν με αυτά στο σκίτσο της Αστυνομίας για τον Zodiac.

 

Στο ντοκιμαντέρ, με τίτλο «Zodiac Killer: Case Closed?», οι δύο ειδικοί θεωρούν ότι υπάρχουν αρκετές ενδείξεις που αποδεικνύουν ότι η Bates δολοφονήθηκε από τον Zodiac και «δείχνουν» τον Σάλιβαν ως τον βασικό ύποπτο. Το πού βρίσκεται σήμερα, ωστόσο, είναι άγνωστο.

Τελικά το πλέον ανεξιχνίαστο μυστήριο στις ΗΠΑ βρήκε τη λύση του;

 

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ