Στον εισαγγελέα κι ο 65χρονος φερόμενος ως εμπρηστής στο Μάτι - Συνολικά 29 οι ύποπτοι

Ποια πρόσωπα της τοπικής αυτοδιοίκησης καλούνται για ανωμοτί κατάθεση.

Προθεσμίες για την παροχή εξηγήσεων που τους ζητήθηκαν από τους εισαγγελείς που διενεργούν την έρευνα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι λαμβάνουν δια των συνηγόρων τους κληθέντες σε ανωμοτί καταθέσεις.

Οι 21 κρατικοί λειτουργοί -σε σύνολο 29- που καλούνται σε εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου για την διάπραξη αδικημάτων εμφανίζονται μέσω των συνηγόρων τους στους εισαγγελείς Ηλία Ζαγοραίο, Νίκο Φυστόπουλο και Κώστα Σπυρόπουλο προκειμένου να λάβουν γνώση της δικογραφίας η οποία αριθμεί χιλιάδες σελίδες και να ζητήσουν την παροχή χρόνου ώστε να δομήσουν τις θέσεις τους και τις απαντήσεις που τους ζητούνται.

Ανάμεσα σε όσους έλαβαν κλήσεις για ανωμοτί κατάθεση, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι και τα στελέχη αρμόδιων φορέων που μηνύθηκαν από συγγενείς των θυμάτων της πυρκαγιάς, όπως η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής Σωτήρης Τερζούδης, ο πρώην αρχηγός της ΕΛΑΣ Κωνσταντίνος Τσουβάλας και άλλα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού.

Στην Εισαγγελία εμφανίστηκε αυτοπροσώπως ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, ο οποίος δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να αποτραπεί η τραγωδία της 23ης Ιουλίου.

Μεταξύ των προσώπων είναι κι ο 65χρονος, που φέρεται να είναι ο εμπρηστής στο Μάτι, μιας κι έβαλε -την 23η Ιουλίου- φωτιά για να κάψει ξερά χόρτα κι η πυρκαγιά εξαπλώθηκε.

Οι εισαγγελείς περιλαμβάνουν στις κλητεύσεις που απέστειλαν όλους τους μηνυόμενους, τους οποίους ελέγχουν για ενδεχόμενη διάπραξη αδικημάτων τόσο κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως αυτά της έκθεσης σε κίνδυνο ή της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο κ.α. όπως αποδίδονται στις μηνύσεις συγγενών θυμάτων της πυρκαγιάς, όσο και πλημμεληματικού που αφορούν πράξεις ή παραλείψεις στο πλαίσιο των καθηκόντων τους.

Η διερεύνηση του ενδεχόμενου διάπραξης αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος είναι αναγκαστική για τους εισαγγελείς, εφόσον αυτά καταλογίζονται στις μηνύσεις που κατατέθηκαν, ανεξαρτήτως αν τα στοιχεία της έρευνας τους φαίνεται να συντείνουν στην απόδοση ευθυνών με την απαγγελία συγκεκριμένων αδικημάτων που εκτιμάται ότι δεν αφορούν κακουργηματικές πράξεις.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως αναφέρουν εισαγγελικές πηγές, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας των εξηγήσεων η δικογραφία που έχει σχηματιστεί θα διαβιβαστεί σε ανακριτή είτε αφορά κακουργήματα είτε πλημμελήματα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ