10 χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ζήσετε μέχρι τα βαθιά γεράματα!

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι η μακροζωία είναι καθαρά θέμα γονιδίων.

Υπάρχουν, όμως, και έρευνες που δείχνουν ότι η διατροφή και ο τρόπος ζωής επηρεάζει εξίσου σημαντικά την μακροζωία μας.

Αυτά είναι μερικά μυστικά τα οποία μπορεί να σε βοηθήσουν να τα εκατοστήσεις!

1. Βρες ένα χόμπι.
Ένα από τα μυστικά της μακροζωίας είναι να έχεις κάποιο χόμπι. Οι έρευνες δείχνουν ότι η απασχόληση με κάποιο χόμπι μειώνει τους παλμούς της καρδιάς και χαλαρώνει από το στρες. Επίσης, όσοι ασχολούνται καθημερινά με κάποιο χόμπι έχουν 21% λιγότερες πιθανότητες να φύγουν από τη ζωή πρόωρα.

2. Κάνε γυμναστική.
Η καθημερινή άσκηση για 15 με 45 λεπτά μπορεί να μεγαλώσει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής.

3. Μην το παρακάνεις με το φαγητό.
Η σύνδεση ανάμεσα στην πρόσληψη θερμίδων και τη μακροζωία έχει πολύ ενδιαφέρον. Οι έρευνες δείχνουν ότι μία μείωση της τάξης του 10% έως 50% μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής. Η κατανάλωση λιγότερων των θερμίδων συνδέεται με την μείωση του υπερβολικού βάρους και ειδικά του κοιλιακού λίπους, τα οποία επηρεάζουν σημαντικά την υγεία μας.

4. Ανακάλυψε τους ξηρούς καρπούς.
Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Είναι, επίσης, εξαιρετικές πηγές βιταμινών και μετάλλων, όπως είναι ο χαλκός, το μαγνήσιο, το κάλιο, η νιασίνη, το φολλικό οξύ και πολλά άλλα. Αρκετές έρευνες έδειξαν ότι έχουν ευεργετική δράση στις καρδιαγγειακές παθήσεις, στην αρτηριακή πίεση, τι φλεγμονές, το διαβήτη και το μεταβολικό σύνδρομο.

5. Βάλε τον κουρκουμά στη διατροφή σου.
Λένε ότι ο κουρκουμάς είναι το καλύτερο μπαχαρικό κατά της γήρανσης. Η κουρκουμίνη έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, που βοηθά στην λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς, των πνευμόνων και καταπολεμά διάφορες ασθένειες που σχετίζονται με την γήρανση. Πειράματα σε ζώα έδειξαν ότι μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής. Κάτι ξέρουν στην Ινδία που το χρησιμοποιούν εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

6. Μην ξεχνάς τα φρούτα και τα λαχανικά.

Η κατανάλωση φυτικών τροφών, όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, οι σπόροι, τα δημητριακά και τα όσπρια δρα προληπτικά για πολλές ασθένειες και χαρίζει μακροζωία.

Οι έρευνες δείχνουν ότι μία διατροφή πλούσια σε φυτικές τροφές μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, μεταβολικού συνδρόμου, καρδιαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλικών νοσημάτων και κατάθλιψης. αυτό οφείλεται στα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά των φυτών, όπως είναι οι πολυφαινόλες, τα καροτενοειδή και οι βιταμίνες, σύμφωνα με το tsemperlidou.gr.

7. Κάνε την ευτυχία προτεραιότητα στη ζωή σου.

Η προσωπική ευτυχία μπορεί να μεγαλώσει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι ζουν έως και 10% περισσότερο, από αυτούς που δεν είναι και τόσο ευτυχισμένοι.

8. Μείωσε το άγχος.

Το άγχος μπορεί να κλέψει χρόνια από τη ζωή σου. Αρκετές έρευνες το συνδέουν με καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά και καρκίνο του πνεύμονα. Επιπλέον, οι άνθρωποι με έντονο άγχος έχουν 3 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να φύγουν από τη ζωή πρόωρα, σε σύγκριση με ανθρώπους που είναι πιο χαλαροί. Το γέλιο, η ηρεμία και η αισιοδοξία μπορούν να κάνουν θαύματα για την υγεία σου.

9. Γίνε πιο κοινωνικός.

Οι άνθρωποι που έχουν φίλους και μια υγιή κοινωνική ζωή ζουν έως και 50% περισσότερο. Αν έχεις τουλάχιστον 3 στενούς κοινωνικούς δεσμούς μπορείς να μειώσεις τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου έως και 200%. Επίσης, οι έρευνες δείχνουν ότι η υγιής κοινωνική ζωή έχει θετική επίδραση στην καρδιά, τον εγκέφαλο, το ορμονικό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, μία έρευνα έδειξε ότι το να προσφέρεις ίσως είναι πιο ευεργετικό από το να δέχεσαι.

10. Κοιμήσου ήσυχη.

Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικό για την αναζωογόνηση του σώματός σου και την κυτταρική λειτουργία. Η έρευνες δείχνουν ότι η μακροζωία συνδέεται με φυσιολογικές συνήθειες στον ύπνο, όπως το να κοιμάσαι και αν ξυπνάς καθημερινά την ίδια ώρα. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και το πόσες ώρες κοιμάσαι. Για παράδειγμα, όσοι κοιμούνται λιγότερες από 5 με 7 ώρες έχουν 12% περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν λιγότερο, ενώ όσοι κοιμούνται περισσότερο από 8 με 9 ώρες μειώνουν επίσης το προσδόκιμο της ζωής τους κατά 38%. Μια καλή ρουτίνα στον ύπνο σίγουρα μπορεί να σε βοηθήσει να ζήσεις περισσότερο. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ