Εικόνες βιβλικής καταστροφής άφησε πίσω του ο "Ζορμπάς" στην Πελοπόννησο - Μεγάλες ζημιές σε Κορινθία - Αργολίδα- "Σαρωτικό" το πέρασμα κι από την Εύβοια (φώτο-βίντεο)

"Τέτοιο πράγμα δεν ξαναείδαμε άλλη φορά στη ζωή μας"

Η Πελοπόννησος "μετράει τις πληγές" της ύστερα από το πέρασμα του κυκλώνα "Ζορμπά" που πλήτει τα τελευταία εικοσιτετράωρα τη χώρα. Σήμερα βάσει προβλέψεων φαίνεται πως η κακοκαιρία θα συνεχιστεί μέχρι το βράδυ όπου τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Ο «Ζορμπάς» έπληξε Αργολίδα και Κορινθία

Στο Αργος και το Κρυονέρι Κορινθίας σημειώθηκαν οι πιο έντονες βροχοπτώσεις την πρώτη ημέρα της επέλασης του μεσογειακού κυκλώνα Ζορμπά.

Και στις δύο περιοχές έπεσε 138 χιλιοστά νερού, σύμφωνα με την υπηρεσία meteo. Στον Θεολόγο Φθιώτιδας η βροχή έφτασε τα 130mm και στις Σπέτσες τα 129 mm.

Τα στοιχεία του meteo για τις βροχοπτώσεις έως τις 21:30 το βράδυ του Σαββάτου.

Τα σημαντικότερα προβλήματα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, μέχρι στιγμής, εντοπίζονται στις περιοχές Κιάτου, Βέλου και Ξυλόκαστρου Κορινθίας, καθώς και στις περιοχές Άργους, Νέας Κίου και Κιβερίου Αργολίδας, όπου σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα από υπερχείλιση ρεμάτων, αναφέρεται σε συνοπτικό δελτίο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.



 

Στην περιοχή του Βέλου Κορινθίας διακόπηκε η κυκλοφορία του προαστιακού σιδηροδρόμου, λόγω συγκέντρωσης φερτών υλικών στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα, η μετακίνηση των επιβατών πραγματοποιείται με λεωφορεία.

Και οι δύο περιοχές έχουν ενισχυθεί από σημαντικές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και στις περιοχές Βέλου, Κιάτου και Ξυλόκαστρου το έργο των τοπικών Αρχών συνδράμουν και μηχανήματα έργου του Στρατού. Η Ελληνική Αστυνομία έχει προβεί σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας όπου απαιτείται.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί μεγάλο αριθμό κλήσεων για παροχές βοηθείας, για απεγκλωβισμούς ατόμων από κατοικίες και αυτοκίνητα, καθώς και για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους των ανωτέρω περιοχών για την εκτίμηση της κατάστασης και την παροχή συνδρομής όπου απαιτηθεί

 Αναφέρεται επίσης, ότι έχει πλημμύρισε η εθνική οδός Πατρών Αθηνών στο 117ο χιλιόμετρο στο Ξυλόκαστρο.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας, Αννίβας Παπακυριάκος, πλημμύρισαν σπίτια στις περιοχές Βραχάτι, Ευαγγελίστρια, Κοκκώνι, Νεράτζια, Πουλίτσα κ.α, με τον δήμο να προσπαθεί από εχθές να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα.

Επίσης, είπε ότι «η πολιτική προστασία κάνει ότι μπορεί, αλλά έχει να αντιμετωπίσει και άλλα παρόμοια προβλήματα στην Κορινθία»

 

 

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κιάτου, Σπύρος Σταματόπουλος, δήλωσε ότι έχει πλημμυρίσει η παραλιακή ζώνη της πόλης, ενώ έχουν πληγεί και σπίτια.

Τόνισε ακόμη ότι η Πυροσβεστική βρίσκεται επί ποδός για παροχές βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, ενώ έχουν έλθει ενισχύσεις και από γειτονικούς περιοχές, υπογραμμίζοντας ότι τα μηχανήματα του δήμου εργάζονται συνεχώς, ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

 

 

Πανικός στη Νέα Κίο. Έκκληση στους κατοίκους να ανέβουν σε υψηλότερα σημεία



Πανικός επικράτησε στη Νέα Κίο όταν έσπασε το ποτάμι Πάνιτσα στο ύψος του ΚΕΓΕ. Η πυροσβεστική κάνει έκκλησστους κατοίκους να ανέβουν σε υψηλότερα σημεία και να προστατέψουν τα μέλη των οικογενειών τους. Πολλά είναι επίσης τα σπίτια τα οποία πλημμύρισαν.

Επιχείρηση της πυροσβεστικής σε εξέλιξη στον δρόμο από Μύλους προς Κιβέρι σε οικία όπου κινδυνεύουν άτομα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του pelop.gr το ποτάμι που περνάει στην περιοχή έχει σπάσει και τα νερά έχουν τον δρόμο εγκλωβίζοντας αυτοκίνητα στα οποία βρίσκονται άνθρωποι, ενώ τα οχήματα της πυροσβεστικής δυσκολεύονται να προσεγγίσουν λόγω της ορμής των υδάτων.

Επίσης, σύμφωνα με το argolikeseidhseis.gr, σε εξέλιξη είναι οι αναζητήσεις αστυνομίας και πυροσβεστικής για ένα άνδρα στην περιοχή της Νέας Κίου ο οποίος αγνοείται και τον αναζητούν οι συγγενείς του.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση της Πυροσβεστικής στο δρόμο από Μύλους προς Κιβέρι, καθώς κινδυνεύουν άτομα μέσα σε οικία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τα νερά του ποταμού που υπερχείλισε παρέσυραν αυτοκίνητα στα οποία εγκλωβίστηκαν άνθρωποι, ενώ τα οχήματα της πυροσβεστικής δυσκολεύονται να προσεγγίσουν λόγω της ορμής των υδάτων

Αίσιο τέλος είχε επίσης η αναζήτηση ενός αγνοουμένου στην περιοχή της Νέας Κίου, τον οποίο έψαχναν οι συγγενείς του, καθώς εντοπίστηκε σώος από δυνάμεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Οδηγίες από την Τροχαία

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου ανακοινώνεται ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η κυκλοφορία οχημάτων προς το Άργος Αργολίδας, προληπτικά, εξαιτίας μεγάλου όγκου υδάτων που υφίσταται στην περιοχή.

Παρακαλούνται οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις υποδείξεις του προσωπικού των Υπηρεσιών Τροχαίας.

Σύσκεψη στο Δημαρχείο του Άργους

Ευρεία σύσκεψη για την κατάσταση που δημιουργήθηκε από την πρωτοφανή κακοκαιρία του κυκλώνα Ζορμπά πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο του Άργους.

Σύμφωνα με το argolikeseidhseis.gr, στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Τάσσος Χειβιδόπουλος, ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος, ο Βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Μανιάτης, ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής Άργους και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στην σύσκεψη αποφασίστηκε να δοθεί προτεραιότητα στην διάσωση και βοήθεια ανθρώπων, ενώ έγινε εκτίμηση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.

Προς ενίσχυση των δυνάμεων της πυροσβεστικής έχουν σπεύσει οχήματα από πολλές περιοχές της Πελοποννήσου ενώ τα σημεία που πραγματικά θα απασχολήσουν και όλη την νύχτα την πυροσβεστική είναι το Κιβέρι με μεγάλο πρόβλημα, η Νέα Κίος λόγω της Πάνιτσας, στα Σταθέικα την Βελανιδιά όπου υπάρχει και εκεί σοβαρό πρόβλημα αλλά και στον κόμβο Μαλαχιά και Κουτσοπόδι.

Όσον αφορά μέσα στην πόλη του Άργους δεν κινδυνευουν άτομα αλλά αρκετά σπίτια και καταστήματα έχουν πλημμυρίσει κυρίως στην περιοχή του ΟΣΕ όπου έσπασε το ποτάμι.

 

Μεγάλα προβλήματα στην Εύβοια

Η καταστροφή στην Εύβοια είναι μεγάλη από το πέρασμα του κυκλώνα «Ζορμπά». Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται σε Μαντούδι, Προκόπι, αλλά και Χαλκίδα.

Συνεχίζεται η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια. Μετά το Μαντούδι, πλημμύρισε και το Προκόπι. Το ποτάμι πέρασε μέσα από τους δρόμους και τα σπίτια.

Πληροφορίες του tvstar αυτή την ώρα μιλούν για μία εγκλωβισμένη μητέρα με δύο παιδιά στην Παραλία Βλαχιάς. Κλιμάκιο Πυροσβεστών από τα Ψαχνά σπεύδει στο σημείο.

Ο ποταμός Κηρέας με διαθέσεις απειλητικές δεν αφήνει τίποτα στο πέρασμά του. Νωρίτερα, κοντά στο Μαντούδι είχαν εγκλωβιστεί οδηγοί. Σύμφωνα με πληροφορίες, κινητοποιήθηκαν άμεσα τόσο η Πυροσβεστική, αλλά και η δημοτική αρχή και γρήγορα περίπου 50 άτομα μεταφέρθηκαν σε Ξενώνα.

Η κυκλοφορία μεταξύ Μαντουδίου και Προκοπίου έχει κοπεί, ενώ έχει πλημμυρίσει ακόμη και το τοπικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Σπίτια στο Μαντούδι πλημμύρησαν και οι άνθρωποι ανέβηκαν στις ταράτσες τους για να σωθούν. Πυροσβεστικά οχήματα είναι στο σημείο μαζί με τον δ/κτή της ΠΥ Χαλκίδας, Βαγγέλη Παλιό. Καταφθάνει το ερπυστριοφόρο άρμα της 7ης ΕΜΑΚ μαζί με τον δ/κτη της Π.Υ. Στερεάς, Νίκο Σπαή. Επίσης, άμεσα έσπευσε το Κλιμάκιο Εθελοντών Πυροσβεστών των Ψαχνών για να βοηθήσει την κατάσταση.

 

Αγνοείται ζευγάρι ηλικιωμένων

Πλέον και η Φθιώτιδα με την Εύβοια μετρούν τις πληγές τους από το πέρασμα του «Ζορμπά». Πέρα από τις καταστροφές, η πυροσβεστική αναζητά ζευγάρι ηλικιωμένων, που αγνοείται στην περιοχή ανάμεσα στο Μαντούδι και το Μετόχι. Τις προηγούμενες ώρες, κάποιοι ανέβηκαν σε ταράτσες για να προστατευθούν, ενώ οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Θανάση Καρακάντζα, ο οποίος τόνισε ότι αν δεν είχε διακοπεί η κυκλοφορία στον Θεολόγο και τη Μαλεσίνα, θα μιλούσαμε για νέα Μάνδρα!

Πλημμύρισε ακόμη και η πυροσβεστική

Στο Μαντούδι, μετά τις δύο το πρωί τα πράγματα έγιναν πολύ δύσκολα για τους κατοίκους καθώς ο ποταμός Κηρέας κατέβασε περισσότερα νερό, δημιουργώντας λίμνη στο χώρο που παραδοσιακά γίνεται το παζάρι και βρίσκεται το γυμναστήριο. Σπίτια στο Μαντούδι πλημμύρησαν και οι άνθρωποι ανέβηκαν στις ταράτσες τους για να προστατευθούν. Η κυκλοφορία μεταξύ Μαντουδίου και Προκοπίου έχει κοπεί, ενώ μέσα στη νύχτα πλημμύρισε ακόμη και το τοπικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Μετά το Μαντούδι, πλημμύρισε και το Προκόπι. Το ποτάμι πέρασε μέσα από τους δρόμους και τα σπίτια. Ο ποταμός Κηρέας με διαθέσεις απειλητικές δεν άφηνε τίποτα στο πέρασμά του.

Στις 4 το πρωί κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ένα αυτοκίνητο να το παρασέρνει ο χείμαρρος και μάλιστα σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έφταναν στις αρχές μέσα στο αυτοκίνητο υπήρχαν δύο άνθρωποι. Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και της αστυνομίας που βρίσκονταν εκεί άρχισαν τις αναζητήσεις. Ωστόσο, γύρω στις 6 τα ξημερώματα παρουσιάστηκε στο αστυνομικό τμήμα ένας αλλοδαπός ο οποίος μάλιστα όπως σημείωσε «πρόλαβε να περάσει με το αυτοκίνητό του το συγκεκριμένο χείμαρρο χωρίς περαιτέρω προβλήματα»

«Πνίγηκε» και ο Θεολόγος - Σοβαρά προβλήματα από τον Ζορμπά

Θύμα του Ζορμπά σήμερα είναι και ο Θεολόγος του δήμου Λοκρών, καθώς μέσα σε λίγες ώρες, έπεσε πολύ μεγάλη ποσότητα βροχής. Περιουσίες πλημμύρισαν, σπίτια και καταστήματα γέμισαν νερό και οι πυροσβέστες δεν προλάβαιναν να κάνουν αντλήσεις. Σε απόγνωση οι κάτοικοι, ζητούσαν βοήθεια: «Τέτοια κατάσταση δεν έχουμε ζήσει ξανά» έλεγαν βλέποντας και τα αυτοκίνητά τους σκεπασμένα από νερό. Σε μία περίπτωση μάλιστα οι πυροσβέστες χρειάστηκε να μεταφέρουν μία γυναίκα με το παιδί της, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε έσβησε μέσα στο νερό. Ευτυχώς οι πυροσβέστες επενέβησαν άμεσα. 

Στον Θεολόγο «το φαινόμενο είναι έντονο και ουσιαστικά η θάλασσα έχει γίνει ένα με τον οικισμό» σύμφωνα με τον κ. Καρακάντζα, που όπως σημειώνει «ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και την πολιτικής προστασίας υπάρχουν στην περιοχή για να παρεμβαίνουν όπου χρειάζεται».

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκκλήσεις για εγκλωβισμένα οχήματα με ανθρώπους πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές ήταν διαρκείς μέσα στη νύχτα στην περιοχή του Θεολόγου και σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκαν η επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Πυροσβέστες, εκτός από αντλήσεις που χρειάστηκαν να κάνουν μέσα στη νύχτα, ανταποκρίθηκαν και σε κλήσεις για εγκλωβισμένα οχήματα μέσα στα οποία βρίσκονταν άνθρωποι.

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια για ένα ζευγάρι Αμερικανών που εντοπίστηκαν στο όρος Χλωμό κοντά στην Αταλάντη καθώς κόλλησε το ΙΧ στις λάσπες και ζήτησαν βοήθεια για να εντοπιστούν τελικά τις πρώτες πρωινές ώρες από πυροσβέστες και οδηγήθηκαν με ασφάλεια στην Αταλάντη.

Ακραία καιρικά φαινόμενα στην παραλία της Καλαμάτας 14 βυθισμένα σκάφη

 

 

Από τις πρώτες περιοχές της χώρας που βιώσαν τα ακραία φαινόμενα τα οποία φέρνει μαζί του ο κυκλώνας Ζορμπάς είναι η Μεσσηνία.

Σύμφωνα με το υλικό που δημοσιεύει το tharrosnews.gr, τεράστια κύματα «σφυροκοπούσαν» την παραλία της Καλαμάτας, ενώ πολλά είναι τα προβλήματα στην Φοινικούντα και τις γύρω περιοχές

Ο «Ζορμπάς» έφθασε στην Μεσσηνία τα ξημερώματα του Σαββάτου, όπως εξάλλου είχε προειδοποιήσει η πρόβλεψη της ΕΜΥ. Στην παραλία της Καλαμάτας ήδη πολλά τραπεζοκαθίσματα και ομπρέλες έχουν παρασυρθεί.

Σύμφωνα με μετεωρολογικές προβλέψεις, στο Μεσσηνιακό Κόλπο θα πνέουν σήμερα άνεμοι με ριπές που θα ξεπερνούν τα 8 μποφόρ, με αποτέλεσμα την πρόκληση ισχυρού κυματισμού στα ανοιχτά του Κόλπου και στα παράλια που θα δέχονται τους παραπάνω ανέμους.

Δεκατέσσερα συνολικά σκάφη διαφόρων τύπων βυθίστηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας στην Καλαμάτα, λόγω των δυσμενών επικρατουσών καιρικών συνθηκών.

Ειδικότερα, οκτώ σκάφη βυθίστηκαν στον λιμένα Καλαμάτας, ένα στο αλιευτικό καταφύγιο Στούπας Μάνης, τρία στο αλιευτικό καταφύγιο Κιτριών, ένα στο αλιευτικό καταφύγιο Ακρογιαλού Μάνης και ένα στο αλιευτικό καταφύγιο Άγιου Ανδρέα Μεσσήνης.

Από το Λιμεναρχείο Καλαμάτας και με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, απεγκλωβίστηκε σώα μία γυναίκα ηλικίας 54 ετών από Θαλαμηγό σημαίας Γερμανίας, που βρισκόταν στον λιμένα Καλαμάτας.

Επιπλέον, συνολικά οκτώ σκάφη υπέστησαν υλικές ζημιές στο λιμένα Καλαμάτας και ένα στον λιμένα Κορώνης.

Από τις βυθίσεις των σκαφών δεν υπήρξε τραυματισμός ατόμων ή θαλάσσια ρύπανση, ενώ από το Λιμεναρχείο της Καλαμάτας έχει απαγορευτεί ο απόπλους των σκαφών που υπέστησαν υλικές ζημιές μέχρι την αποκατάσταση αυτών και την προσκόμιση βεβαίωσης αξιοπλοΐας τους.

Στην Πύλο λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών εκβράσθηκε χθες το ιστιοφόρο σκάφος DOC'S REMEDY σημαίας Σουηδίας. Μετά από έρευνα των στελεχών εντοπίστηκαν οι τέσσερις επιβαίνοντες του σκάφους, οι οποίοι είχαν εξέλθει με ιδίες δυνάμεις, καλά στην υγεία τους. Το ιστιοφόρο πρόκειται να ανεκλυσθεί με μέριμνα των ιδιοκτητών. Στο μεταξύ δύο μικρές ερασιτεχνικές λέμβοι και δύο τουριστικά σκάφη βυθίστηκαν μεσημβρινές ώρες χθες, στον λιμένα Παλαιάς Επιδαύρου, λόγω των δυσμενών επικρατουσών συνθηκών, ενώ ένα ταχύπλοο καταστράφηκε επάνω στην προβλήτα. Επιπλέον προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε τουριστικά σκάφη και ιστιοφόρο.

Από τις βυθίσεις δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί ατόμων ή θαλάσσια ρύπανση.

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ