Ο Άκης Πετρετζίκης πρωτοτυπεί και μας προτείνει πίτσα με φέτα και σταφύλια

Ιδιαίτερη εκδοχή της πίτσας.

Υλικά:

Για τη ζύμη

  • 150 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. + έξτρα για το πασπάλισμα του ταψιού
  • 7-8 γρ. μαγιά (1 φακελάκι)
  • 80 γρ. χλιαρό νερό
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο

 

Για την επικάλυψη

  • 100 γρ. γλυκό κρασί Σάμου
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 100 γρ. σταφύλια κόκκινα, κομμένα στη μέση και χωρίς κουκούτσια
  • 150 γρ. γραβιέρα Νάξου, κομμένη σε κυβάκια 0,5 εκ.
  • 100 γρ. φέτα πικάντικη, τριμμένη λίγο με τα χέρια
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι, τριμμένο
  • φυλλαράκια δυόσμου, για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση

Για τη ζύμη

  • Βάζουμε στο μίξερ όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά σε μέτρια ταχύτητα έως ότου γίνει μια ωραία και ελαστική ζύμη για 5-8 λεπτά.
  • Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, μέσα σε ένα καλά λαδωμένο μπολ και σκεπασμένη με μια πετσέτα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Θα πάρει περίπου 1 ώρα.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C, στον αέρα, τουλάχιστον 40 λεπτά πριν ψήσουμε την πίτσα μας.

 

Για την επικάλυψη

  • Βάζουμε το κρασί με το μέλι σε ένα κατσαρολάκι.
  • Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μείνει πολύ λίγο, δηλαδή γύρω στις 2 κ.σ.
  • Προσθέτουμε τα σταφύλια και ανακατεύουμε για να καλυφθούν όλα με το σιρόπι του κρασιού.
  • Άφαιρούμε αμέσως το μείγμα από το κατσαρολάκι και το βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε τα τυριά, το πιπέρι και ανακατεύουμε.

 

Για τη συναρμολόγηση - ψήσιμο

  • Βάζουμε το ζυμάρι σε ένα ταψάκι διαμέτρου 25 εκ., που το έχουμε πασπαλίσει με αλεύρι, και το απλώνουμε μέχρι να φτάσει σε πάχος 0,5 εκ. (στην περιφέρεια της πίτσας το αφήνουμε ένα εκατοστό πιο χοντρό).
  • Στρώνουμε τα υλικά που έχουμε στο μπολ.
  • Ψήνουμε την πίτσα για 25 λεπτά ή μέχρι να γίνει τραγανή.
  • Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο, την κόβουμε σε κομμάτια και τη σερβίρουμε.
  • Αν θέλουμε, γαρνίρουμε με φυλλαράκια δυόσμου.

 

Ευχαριστούμε το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής.

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ