Good news είναι η δωρεάν εκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου από το ΕΛΙΚΑΡ

Τα παρακάτω στοιχεία. εξηγούν το μεγάλο αριθμό αγγειακών εμφραγμάτων (20.000/έτος) και εγκεφαλικών επεισοδίων στη χώρα μας (35.000/έτος).

Με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, θα συνεχιστεί και εφέτος το πρόγραμμα του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ., "Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου". 

Συγκεκριμμένα, γιατροί του ιδρύματος θα ενημερώνουν τους πολίτες και θα προσδιορίζεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, βάσει ειδικού ηλεκτρονικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, δωρεάν, χωρίς καμία επιβάρυνση για το κοινό. 

Στις 27, 28 και 29 Σεπτεμβρίου στην Αίθουσα του Μετρό στην Πλατεία Συντάγματος, από 9:00 έως 17:00, γιατροί-συνεργάτες του ΕΛΙΚΑΡ θα ενημερώνουν τους πολίτες, θα ελέγχουν την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό και θα προσδιορίζεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος σε όσους γνωρίζουν την ολική χοληστερόλη τους, βάσει ειδικού ηλεκτρονικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, δωρεάν, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους εξεταζόμενους.

Επιδημία καρδιαγγειακών παθήσεων στην Ελλάδα

Το πρόγραμμα «Εκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου» του ΕΛΙΚΑΡ προέκυψε από τη διαπίστωση ότι «επιδημία» των καρδιαγγειακών νοσημάτων με κύριες εκδηλώσεις το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο, που αποτελούν την πρωταρχική αιτία θανάτου και αναπηρίας στη χώρα μας, θα λάβει διαστάσεις πανδημίας αν δεν υπάρξει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας για τους παράγοντες κινδύνου.

Ακόμα, υπάρχει μεγάλη ανάγκη να καταγράφεται και να παρακολουθείται διαχρονικά η συχνότητα των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου στον ελληνικό πληθυσμό. Η γνώση αυτή επιτρέπει τη στόχευση των επιστημονικών και άλλων προγραμμάτων, που στόχο έχουν τον περιορισμό των εμφραγμάτων και των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, που αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου στη χώρα μας.

Το πρόγραμμα αυτό, που αρχικά δημιουργήθηκε για να καταγράψει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη, αυξημένο σάκχαρο, κακή διατροφή, κάπνισμα, παχυσαρκία, έλλειψη άσκησης στον ελληνικό πληθυσμό, τα τελευταία χρόνια επεκτάθηκε συμπεριλαμβάνοντας δεδομένα για την κολπική μαρμαρυγή και την καρδιακή ανεπάρκεια.

Τα προγράμματα πρόληψης του ΕΛΙΚΑΡ στα 13 χρόνια που διεξάγονται, έδειξαν ότι από τους 67.000 ενήλικες περίπου που εξετάστηκαν, το 50% έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης (>190mg/dl), το 25% πάσχουν από υπέρταση και το 10% από διαβήτη. Ακόμα, το 42% είναι υπέρβαροι και ενώ το 50% στις ηλικίες κάτω των 50 ετών είναι καπνιστές.

Μόνο 1 στους 3 Έλληνες πετυχαίνει το στόχο της υπολιπιδαιμικής αγωγής όταν ξεκινά τη θεραπεία και μόνο οι μισοί από όσους γνωρίζουν ότι έχουν υψηλή χοληστερόλη κάνουν κάτι για να τη μειώσουν.

Το >3% του πληθυσμού των ενηλίκων στη χώρα μας πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή, ενώ στους ηλικιωμένους (>75 ετών) το ποσοστό είναι >10%.

Τα στοιχεία αυτά εξηγούν το μεγάλο αριθμό αγγειακών εμφραγμάτων (20.000/έτος) και εγκεφαλικών επεισοδίων στη χώρα μας (35.000/έτος).

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ