Όλγα Κεφαλογιάννη: «Η χώρα μας πρέπει να ανακτήσει το χαμένο κύρος της» - Ποιος ο ρόλος της Ελλάδας στο νέο διεθνές πολιτικό περιβάλλον (Φωτό)

Η σημασία της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημαντική εκδήλωση με θέμα «Η Ελλάδα σε ένα νέο διεθνές περιβάλλον, πεδία αιχμής - προτάσεις υπέρβασης» πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη (19/09), σε ξενοδοχείο της Αθήνας, παρουσία της βουλευτή της Ν.Δ., Όλγας Κεφαλογιάννη, του Κώστα Λάβδα, καθηγητή Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Διευθυντής τομέα Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, του Μάνου Καραγιάννη, αναπλ. καθηγητή Διεθνούς Ασφάλειας στο Τμήμα Αμυντικών Σπουδών του King's College και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και του Αλέξανδρου Μαλλιά, πρέσβη επί τιμή. Ο συντονισμός έγινε από τη δημοσιογράφο, Ειρήνη Νικολοπούλου.

Από την πλευρά της, η Όλγα Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε στο τι χρειάζεται η Ελλάδα στο νέο διεθνές πολιτικό περιβάλλον: «Η χώρα μας χρειάζεται μια στρατηγική ώστε να ανακτήσει το χαμένο της κύρος. Να βρεθεί στην πρώτη γραμμή στις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στην ΕΕ και να συνεχίσει να εγγυάται τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Να συνεχίσει και να προαγάγει τις συμμαχίες της ως μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Οι αυτονόητες προϋποθέσεις είναι η πολιτική σταθερότητα, η εμπιστοσύνη, η νέα εθνική ενότητα. Η Ελλάδα μπορεί, πρέπει να γίνει και θα γίνει, μια σύγχρονη, ισχυρή υπερήφανη και δυναμική χώρα».

Επίσης, πρόσθεσε: «Η χώρα μας πορεύεται σήμερα με έλλειμμα εμπιστοσύνης την ώρα που οι διεθνείς ισορροπίες αλλάζουν. Το να βγει η χώρα από την οικονομική κρίση, την κρίση αξιών και την απομόνωση, είναι μια εθνική υπόθεση. Η Ελλάδα πρέπει να θωρακισθεί. Σταθερότητα ναι ακινησία όχι».

Ο κ. Μαλλιάς, από την πλευρά του, υποστήριξε: «Το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε, που επί δεκαετίες αποτελούσαν σταθερούς πυλώνες του εθνικού μας προσδιορισμού και της εθνικής ασφάλειας, βρίσκονται σήμερα σε μια παρατεταμένη κρίση ταυτότητας, έλλειψης και σταθερότητας στόχων. Στην Ευρώπη δυστυχώς προεξοφλούμε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του Μαΐου με πρόσχημα το προσφυγικό και μεταναστευτικό, θα επιβεβαιώσουν την κυρίαρχη πλέον θέση των αντιευρωπαϊκών αναθεωρητικών και αντιενοποιητικών δυνάμεων σε μεγάλο αριθμό κρατών».

«Η έλλειψη βούλησης της Συμμαχίας να εγγυηθεί την ασφάλεια της Ελλάδας μας υποχρεώνει να ζητήσουμε εγγύηση ασφάλειας σε διμερές επίπεδο πρωτίστως σε σχέση με τις ΗΠΑ, μέσω μιας πολυετούς συμφωνίας για τη βάση της Σούδας», τόνισε ο κ. Μαλλιάς σχετικά με τις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Ο κ. Κώστας Λάβδας είπε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει διπλωματικά τις αμυντικές της δαπάνες και να ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της ευρωπαϊκής ενοποίησης αλλά και υπέρ της υπεράσπισης των εθνικών της συμφερόντων και μίλησε για τον ρόλο του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.

Τέλος, ο κ. Καραγιάννης χαρακτήρισε την Ανατολική Μεσόγειο «προβληματική κι ασταθή περιοχή», λέγοντας: «Αυτό μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες για την Ελλάδα. Αν η Ελλάδα αξιοποιήσει αυτές τις ευκαιρίες, τότε μπορεί να αναβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό τις σχέσεις στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ»

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ