Απίθανο νιόκι γλυκοπατάτας με σκόρδο που θα σας "μαγέψει τον ουρανίσκο" σας από τον Άκη Πετρετζίκη!

Ένα νόστιμο πιάτο που θα σας ξετρελάνει!

Συστατικά
2 γλυκοπατάτες περίπου (550-600 γρ)
1 αυγό
200-300 γρ. αλεύρι +  έξτρα για το άνοιγμα
αλάτι
πιπέρι
1 κ.σ ελαιόλαδο
1 κ.γ βούτυρο
2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
½ κ.γ μπούκοβο
2 κ.σ ψιλοκομμένος μαϊντανός

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης
Τρυπάμε τις γλυκοπατάτες με ένα πιρούνι, τις τυλίγουμε με μία λαδόκολλα και τις βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 15-17 λεπτά στα 800 watt μέχρι να μαλακώσει η σάρκα τους.
Τις κόβουμε στη μέση προσεχτικά και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Αφαιρούμε τη σάρκα με ένα κουτάλι και τις βάζουμε σε ένα μπολ.
Με ένα πιρούνι πολτοποιούμε τη γλυκοπατάτα μέχρι να γίνει πουρές.
Προσθέτουμε στο μπολ το αυγό, το αλεύρι (ανάλογα την υγρασία που θα βγάλει η γλυκοπατάτα) το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει σαν ζυμαράκι που δεν κολλάει στα χέρια μας.
Παράλληλα βάζουμε μία κατσαρόλα με νερό και αλάτι πάνω σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να βράσει.
Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας βάζουμε το μείγμα της γλυκοπατάτας μέσα σε ένα κορνέ, χωρίς όμως να το παραγεμίσουμε.
Αλευρώνουμε πολύ καλά μία επιφάνεια και με το κορνέ αρχίζουμε και «κόβουμε» σε λωρίδες ζύμης σαν να σχηματίζουμε ένα κορδόνι. Επαναλαμβάνουμε για όλη τη ζύμη (σαν αποτέλεσμα έχουμε πολλά κορδόνια πάνω στον πάγκο μας). Με ένα ίσιο μαχαίρι κόβουμε τις λωρίδες ανά 1 εκ. δημιουργώντας μικρά παραλληλόγραμμα κομμάτια «ζυμαρικών». Πιέζουμε με ένα πιρουνάκι την επιφάνεια κάθε νιόκι.
Παίρνουμε ένα βαθύ μπολ και βάζουμε νερό με πάγο γιατί θα μας χρειαστεί στη συνέχεια.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και στο σημείο που το νερό σιγοβράζει και ρίχνουμε μέσα τα νιόκι. Με το που ανέβουν στην επιφάνεια τα αφαιρούμε με μία τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε στο νερό με τον πάγο.
Μόλις τελειώσουμε με όλα τα νιόκι, πάλι με την τρυπητή κουτάλα τα αφαιρούμε από το παγωμένο νερό, τα σουρώνουμε και τα σκουπίζουμε καλά με ένα χαρτί κουζίνας.
Σε ένα αντικολλητικό μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κ.σ ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε τα νιόκι για 2-3 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν ελαφρά.
Προσθέτουμε το βούτυρο, το σκόρδο, το μπούκοβο και ανακατεύουμε με τη βοήθεια μίας ξύλινης κουτάλας.  
Σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα και σερβίρουμε με τον μαϊντανό.

 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ